Εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη στην Απτέρα Χανίων
Με ωραία κίνηση, τον χιτώνα της περιποιημένο και τα μαλλιά της χτενισμένα σε μια περίτεχνη κόμμωση, η Αρτεμις, έτοιμη να ρίξει το τόξο της, εντυπωσίασε με τη λεπτομέρειά της τους αρχαιολόγους στην Απτέρα Χανίων. Ο δίδυμος αδελφός της, Απόλλωνας, μαρμάρινος, διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας, στεκόταν στητός και λιτός.
Το μοναδικό για τον τόπο εύρημα ήλθε στο φως στο πλαίσιο συστηματικής ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων
Ετοιμη να τοξεύσει
Πρόκειται για σύνταγμα γλυπτών, μικρού μεγέθους, της Αρτέμιδος και του Απόλλωνος (συνολικού ύψους με τη βάση περίπου 0,54μ., χωρίς τη βάση 0,35μ.). Η Αρτεμις, προστάτιδα θεά της Απτέρας, έχει κατασκευαστεί από χαλκό, ενώ ο αδελφός της, Απόλλων, από μάρμαρο. Η θεά, σε εξαιρετικά καλή κατάσταση διατήρησης, με τα άκρα της σωζόμενα εξολοκλήρου, στεκόταν σε περίτεχνη χάλκινη βάση σχήματος κιβωτιδίου. Αποδίδεται με τον κοντό ζωσμένο χιτώνα της, σε έντονο διασκελισμό, έτοιμη να τοξεύσει.
Εντυπωσιακή είναι η διατήρηση του ένθετου λευκού υλικού που είχε χρησιμοποιηθεί για την απόδοση της ίριδας των ματιών της. Πιο λιτός στην απόδοσή του, ο Απόλλων έρχεται σε αντίθεση με την εμφατική απεικόνιση της κυρίαρχης στην πόλη θεάς.
Ωστόσο, και το γλυπτό αυτό είναι έργο πολύ καλής εκτέλεσης, με σπάνια διατήρηση της ερυθρής βαφής στο στήριγμά του. Τα γλυπτά εδράζονταν σε μικρό λίθινο βαθμιδωτό βάθρο, στο οποίο είχαν στερεωθεί με μολυβδοχόηση. Τα δύο έργα γλυπτικής πιθανότατα είχαν εισαχθεί από καλλιτεχνικά κέντρα εκτός της Κρήτης, προκειμένου να αποτελέσουν -τοποθετημένα σε κόγχη τοίχου- το οικιακό ιερό της ρωμαϊκής πολυτελούς οικίας που κοσμούσαν.
Η κατ' αρχήν χρονολόγησή τους μπορεί να προσδιοριστεί στο β' μισό του 1ου με αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. «Τα δύο ευρήματα είναι μοναδικά και θα κοσμήσουν το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (προς το παρόν βρίσκονται στο εργαστήριο συντήρησης). Το απρόσμενο για μας ήταν ότι το χάλκινο γλυπτό ήταν σε εξαιρετική διατήρηση, παρά το ότι ήταν κρυμμένο 20 ολόκληρους αιώνες», δήλωσε στο «Εθνος» η αρχαιολόγος Βάννα Νινιού-Κινδελή, τονίζοντας ότι τα «ευρήματα εντοπίστηκαν σε δωμάτιο της οικίας που ανασκάπτεται, μια οικία που ανήκε σε πλούσιους κατοίκους».
Η ίδια υπογράμμισε τη συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης και του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη που χρηματοδοτεί την ανασκαφή, ενώ εξέφρασε την ευχή στην πορεία να υπάρξουν «εκπλήξεις» και με άλλα ευρήματα. Υπενθυμίζουμε ότι δύο σημαντικά ευρήματα είχαν ανασκαφεί στην αυλή της οικίας το 1996 - μια μαρμάρινη μικρή ακέφαλη Αφροδίτη και ένα κεφάλι από Ερμή που στόλιζαν τον εξωτερικό χώρο.
Από τις ισχυρότερες πόλεις-κράτη της Κρήτης
Η ίδρυση της Απτέρας τοποθετείται στη γεωμετρική εποχή. Ηταν μία από τις ισχυρότερες πόλεις-κράτη της Κρήτης. Το όνομά της, σύμφωνα με την παράδοση, το πήρε από τις Σειρήνες, οι οποίες έχασαν τα φτερά τους από λύπη ύστερα από την ήττα τους σ' έναν αγώνα μουσικού περιεχομένου, που πραγματοποιήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο, με τις Μούσες. Στην πραγματικότητα, η πόλη πρέπει να πήρε το όνομά της από το ομώνυμο επίθετο της θεάς Αρτέμιδος που λατρευόταν στην περιοχή και απεικονίζεται στα νομίσματά της.
Η Απτέρα έπαιξε συχνά καθοριστικό ρόλο στα ιστορικά δρώμενα της Κρήτης, στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική. Η περίοδος όμως κατά την οποία γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της ήταν τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια. Η ζωή της Απτέρας συνεχίστηκε αδιάκοπα μέχρι τους χρόνους της αραβικής κατάκτησης, οπότε και καταστράφηκε.
Τα ευρήματα
Ο αρχαιολογικός χώρος της Απτέρας βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από τα Χανιά της Κρήτης, σε λόφο ακριβώς πάνω από την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου, ένα μέρος με πανοραμική θέα στον κόλπο της Σούδας και την ευρύτερη περιοχή. Τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης που συνεχίζουν να έρχονται στο φως συνθέτουν το παζλ της ιστορίας της αρχαίας πόλης-κράτους. Δίνουν λεπτομέρειες για την οικιστική οργάνωση, την αρχιτεκτονική της πόλης, τη θρησκεία και τις συνήθειες των Απτεραίων που υπήρξαν δεινοί τοξότες. Αν και η αρχαιότερη αναφορά της Απτέρας συναντάται στις πινακίδες της Γραμμικής Β' γραφής της Κνωσού του 14ου-13ου αιώνα π.Χ. ως a-pa-ta-wa, τα μέχρι τώρα πλούσια ευρήματα των ανασκαφών δείχνουν ότι ο λόφος κατοικήθηκε από τον 8ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 7ο αιώνα μ.Χ., οπότε η πόλη εγκαταλείπεται εξαιτίας ισχυρού σεισμού και εξαιτίας των επιθέσεων των Σαρακηνών Αράβων.
Το τείχος της πόλης Απτέρα σώζεται σε μήκος περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων. Κτίστηκε κατά τον 3ο αι. π.Χ. και η ισχυρή τοιχοποιία του φανερώνει τη μεγάλη ακμή της πόλης κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Εκτός από το τείχος τα εντυπωσιακότερα από τα σωζόμενα αρχαία οικοδομήματα είναι οι θολωτές δεξαμενές της εποχής της Ρωμαιοκρατίας, το «διμερές ιερό» με επιμελημένη δόμηση που χρονολογείται στον 5ο έως 4ο αιώνα π.χ. καθώς και το μικρό κατεστραμμένο θέατρο με διαζώματα λαξευτά στον βράχο. Ανατολικότερα των τειχών είναι ένα τρίκογχο αψιδωτό κτίριο των ρωμαϊκών χρόνων που σχετίζεται με το βουλευτήριο. Εξω από τα τείχη, στη θέση της σημερινής συνοικίας Πλακάλωνα των Μεγάλων Χωραφιών, εκτείνεται η αρχαία νεκρόπολη της οποίας αρκετοί τάφοι έχουν σκαφτεί. Οχι πολύ μακριά από τα Μεγάλα Χωράφια, πριν απ’ το χωριό Στύλος, πάνω σε λόφο, ανασκάφτηκε τμήμα μινωικού οικισμού με κεραμικό κλίβανο, κι ένας θολωτός, υστερομινωικός τάφος.
Πηγή: Έθνος
Απτέρα ΧανίωνανακάλυψηαρχαιολογίαHas video:- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοκ! Πασίγνωστος τραγουδιστής σκοτώθηκε σε τροχαίο... [photos]
- Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τη δράση του έκφυλου νοσηλευτή στη Δράμα
- 170 προλήψεις μονίμων υπαλλήλων στα ΕΛΠΕ – Δείτε τις θέσεις
- Ο Λεβέντης τα έκανε … μούσκεμα
- «Έφυγε» πασίγνωστος ηθοποιός
- Εξαπλώνεται και στην Ευρώπη ο ιός Ζίκα που πλήττει κυρίως εγκύους και βρέφη
- Ευάγγελος Λιάπης: Ιερέας και... κομάντο!
- Ποιος κέρδισε τη μάχη των εντυπώσεων και της ουσίας
- Έρχεται νέα παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων
- Ακριβαίνουν οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών από τον Φεβρουάριο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Ο Λεβέντης τα έκανε … μούσκεμα
- Δανία: Νόμος του κράτους η κατάσχεση πολύτιμων αντικειμένων των προσφύγων
- Ζωή κατά Τσίπρα: Εθνικέ υποκριτή!
- Δείτε τις αλλαγές που έρχονται σε όρια ηλικίας και συντάξεις του ΟΑΕΕ
- Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια – 48ωρη απεργία η ΠΝΟ
- Ο Αβραμόπουλος απαντά στη Le Monde για τη Σένγκεν
- Εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη στην Απτέρα Χανίων
- Και η πρεσβεία των ΗΠΑ κατά του έργου του Ξηρού στο Εθνικό
- Ο ιός Ζίκα εμφανίστηκε και στην Ευρώπη – Κρούσμα του ιού στη Δανία
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη στην Απτέρα Χανίων
- Ζωή κατά Τσίπρα: Εθνικέ υποκριτή!
- Ποιον ευχαριστούν περισσότερο και από τον Θεό οι νικητές των Όσκαρ;
- Ο Λεβέντης τα έκανε … μούσκεμα
- Νεκρός βρέθηκε 83χρονος μετά από πυρκαγιά σε σπίτι στην Ηλεία
- H Αλ Κάιντα απήγαγε Ελβετίδα μοναχή στο Μάλι (Video)
- Ο Αβραμόπουλος απαντά στη Le Monde για τη Σένγκεν
- Δείτε τις αλλαγές που έρχονται σε όρια ηλικίας και συντάξεις του ΟΑΕΕ
- Πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη Σαχάρα δημοσιεύει βίντεο με Ελβετίδα όμηρο (Video)
- Ο ιός Ζίκα εμφανίστηκε και στην Ευρώπη – Κρούσμα του ιού στη Δανία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πιέσεις από Κομισιόν στην κυβέρνηση για τη Σένγκεν
- Η ελπίδα που έγινε... λεπίδα
- Νίκος Ναούμης: Οι δολοφόνοι, ο Υπουργός Πολιτισμού και ο Λιβαθηνός!
- Λάρνακα: Ηλικιωμένος σκότωσε σκύλο με κλωτσιές επειδή μπήκε στην αυλή του!
- Μεγάλη αναδρομική έκθεση του χαράκτη Α. Τάσσου στο Μουσείο Μπενάκη
- Νεκρός 83χρονος από φωτιά στο σπίτι του
- Με τη μέθοδο του «ώριμου φρούτου» η κυβέρνηση στα μπλόκα
- Τσουχτερό κρύο, τσίπουρα και κοψίδια σε μπλόκο στο Νέστο
- Λιβιεράτος: Το νέο «καρφί» στην Αδάμ και η ενόχλησή του
- Στην 58η θέση η Ελλάδα στην κατάταξη 168 χωρών για διαφθορά (Pic)