ΕΟΔΥ: 1.656 άνθρωποι στο νοσοκομείο από δάγκωμα σκύλου σε ένα εξάμηνο

Αξιοσημείωτη αύξηση παρουσίασαν στην Ελλάδα τα περιστατικά επιθέσεων από σκύλους, με πάνω από 1.600 άτομα να αναγκάζονται να ζητήσουν ιατρική φροντίδα σε νοσοκομεία, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Τα στοιχεία, που προέρχονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κάνουν λόγο για αύξηση στις επιθέσεις κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ τα λιγότερα κρούσματα σημειώθηκαν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Παρόλο που οι σκύλοι αποτελούν σημαντική πηγή συντροφικότητας και ευεξίας, είναι κρίσιμο να ληφθούν

μέτρα για τη μείωση των κινδύνων, ειδικά στις περιοχές όπου παρατηρείται αυξημένη συχνότητα περιστατικών.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, πως τα δαγκώματα σκύλων δεν είναι μόνο επώδυνα, αλλά ενδέχεται να επιφέρουν και σοβαρούς τραυματισμούς, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν λειτουργική βλάβη ή παραμόρφωση, με σημαντικές συνέπειες για την καθημερινή ζωή των θυμάτων.

Τα περιστατικά δαγκωμάτων σκύλων στην Ελλάδα ενέχουν και σοβαρούς κινδύνους για λοιμώξεις λόγω των παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Ανάμεσα στα μικρόβια αυτά είναι το κλωστηρίδιο του τετάνου (Clostridium tetani) και η παστερέλα (Pasteurella multocida), τα οποία μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες επιμολύνσεις στο σημείο του τραύματος.

Επιπλέον, στην Ελλάδα, ειδικά στις βόρειες περιοχές που συνορεύουν με τις χώρες όπου εντάσσεται η λύσσα, κάθε περιστατικό δαγκώματος εξετάζεται για πιθανή ανάγκη αντιλυσσικής αγωγής.

Τα τραύματα εντοπίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος, ενώ οι πιο ευάλωτες περιοχές είναι συχνά τα άκρα και το πρόσωπο, γεγονός που μπορεί να απαιτεί εκτενή ιατρική φροντίδα και αποκατάσταση.

Αναφορικά με τη σοβαρότητα των τραυματισμών, το 67,3% των περιστατικών ελαφρών μορφών, το 27,7% μέτρια, ενώ οι σοβαροί και κρίσιμοι τραυματισμοί αντιστοιχούσαν σε ποσοστά 4,9% και 0,1% αντίστοιχα.

Τα πόδια είναι τα πιο συχνά σημεία τραυματισμού, αλλά υπάρχουν και περιστατικά με δαγκώματα στο κεφάλι και στον αυχένα, ειδικά σε νεότερα άτομα.

Σε σχεδόν 37% των περιστατικών καταγράφηκαν πολλαπλά δαγκώματα, ενώ περίπου το 3,9% των τραυματιών χρειάστηκε νοσηλεία και το 1,4% παραπέμφθηκε σε άλλα νοσοκομεία για εξειδικευμένη περίθαλψη.

Σε περίπου 12% των περιπτώσεων υπήρξε απώλεια ιστού, με πιο συνηθισμένη τη δερματική βλάβη, ενώ σε συγκεκριμένα σοβαρά περιστατικά καταγράφηκε ακρωτηριασμός δακτύλων του χεριού.

Συνολικά, 9 άτομα υπέστησαν ακρωτηριασμό, ενώ 43 είχαν εκτεταμένες βλάβες που αφορούσαν τόσο το δέρμα όσο και τον υποκείμενο ιστό.

Αντίστοιχα στοιχεία για αύξηση των επιθέσεων σκύλων έχει καταγράψει και η ΕΛ.ΑΣ.

Το 2022 σημειώθηκαν 227 επιθέσεις από δεσποζόμενους σκύλους και 383 από αδέσποτους.

Στο διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος 2023, οι επιθέσεις ανέρχονται σε 258 από δεσποζόμενους και 529 από αδέσποτους σκύλους σε όλη την Ελλάδα.

Οι αυξημένες επιθέσεις αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ενημέρωσης και υπεύθυνης ιδιοκτησίας.

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων δεν γνωρίζουν πως δεν πρέπει να αφήνουν ελεύθερο τον σκύλο τους χωρίς λουρί, ειδικά σε χώρους με ερεθίσματα.

Πολλοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας απέκτησαν σκύλους χωρίς προετοιμασία και εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαχειριστούν τις ανάγκες ή το μέγεθος του ζώου. 

«Το σκυλί δεν είναι παιχνίδι», επισημαίνουν εκπαιδευτές σκύλων.

Διαβάστε επίσης

Γαλάτσι: Άγνωστοι λήστεψαν πέντε νεαρούς, χτυπησαν τον έναν με γκλομπ στο κεφάλι – Η παγίδα στα social media

Ταξί: Ξεκίνησαν τα πρόστιμα των 1000 ευρώ για όσους δεν έχουν βάλει την ταμπέλα για τα POS (Video)

Φωτιά στα Χανιά – Καίει σε κορυφογραμμή στο Έλος Κισσάμου

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΟΔΥ, 1 656,eody, 1 656