Επαναπροσέγγιση της μεσαίας τάξης - Αναδιανομή της «πίτας» υπέρ των «μεγάλων» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Σπεύδει σε στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η οικονομία τίθεται στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ μετά την άρση της καραντίνας και καθώς αυτή έρχεται να αποκαλύψει τις «πληγές» στην πραγματική οικονομία, σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Το πεδίο της οικονομίας άλλωστε δίνει την ευκαιρία στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αξιοποιήσει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει σε διάφορους εργασιακούς και επαγγελματικούς κλάδους και να βάλει μπρος

το σχέδιο επαναπροσέγγισης με τη μεσαία τάξη – μην ξεχνάμε και τον φόβο των πρόωρων.

Τα σενάρια της ύφεσης

Από την αρχή της εβδομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση αναφορικά με τις αλλεπάλληλες προβλέψεις για την ύφεση και ζητά να μάθει βάσει ποιου σεναρίου γίνεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε η ενόχληση του πρωθυπουργού όταν κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας τον προκάλεσε να κάνει μια συγκεκριμένη εκτίμηση για την ύφεση λέγοντας πως αν συμφωνεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι η ύφεση λόγω κορωνοϊου θα είναι 4%, τότε οτιδήποτε από αυτό και πάνω το χρεώνεται η κυβερνητική πολιτική. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύει το γαϊτανάκι των διαφορετικών εκτιμήσεων για την ύφεση όπως καταγράφηκαν από πλευράς του ΥΠΟΙΚ (από την Κυριακή και μετά), το οποίο στην επίσημη ενημέρωση προς τον ελληνικό Τύπο έκανε λόγο για ύφεση 4,7% του ΑΕΠ, ενώ η ενημέρωση προς την Κομισιόν περιείχε εκτίμηση για ύφεση 7,9%. Ακολούθησε τη Δευτέρα το βράδυ η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο αμερικανικό δίκτυο CNN, όπου έκανε λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 10%. Η ίδια η Κομισιόν προβλέπει για την Ελλάδα ύφεση στο 9,7%.

Ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς, επιμένουν να ζητούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σαφή τοποθέτηση για το σενάριο με βάση το οποίο κινείται η κυβέρνηση και λαμβάνει μέτρα στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων, καθώς διαφορετικό θα είναι το πλήγμα στις επιχειρήσεις με ύφεση 4,7% και διαφορετικό με 7,9% ή 9,7% που προβλέπει η Κομισιόν.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συμφωνώντας και με τη σχετική εκτίμηση της Κομισιόν.

«Εγκατάλειψη των μικρομεσαίων»

Όσο η πρόβλεψη για την ύφεση ανεβαίνει κοντά στο 10% με το πακέτο της κυβέρνησης να μένει σταθερό στα όσα έχουν εξαγγελθεί έως τώρα, οι υποψίες των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ για εγκατάλειψη των μικρομεσαίων ενισχύονται. Ειδικότερα το ηγετικό επιτελείο του κόμματος φαίνεται να εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εγκαταλείψει στην τύχη τους τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, διευκολύνοντας την αναδιανομή της πίτας υπέρ των μεγάλων συμφερόντων. Αυτό καταγράφεται ήδη και στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας, αλλά και στις δηλώσεις των στελεχών του κόμματος.

Μιλώντας στη Βουλή την Τρίτη για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε σχετική αναφορά του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Ζαβού σε επιχειρήσεις «ζόμπι», καλώντας την κυβέρνηση να πει ποιες ακριβώς είναι αυτές και ποια η τύχη τους εφόσον η κυβέρνηση έχει απορρίψει την εμπροσθοβαρή στήριξη της οικονομίας που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ διά της αξιοποίησης του αποθεματικού μαξιλαριού των 37 δισ. Σημείωσε πως οι προβλέψεις για τα χρήματα που πρέπει να δοθούν δεν αλλάζουν, αλλά «το μόνο που αλλάζει» είναι «ο τρόπος με τον οποίον επιχειρείτε να αντιμετωπίσετε αυτούς που μέχρι χθες υμνούσατε, τη λεγόμενη μεσαία τάξη. Τους λέγατε νοικοκυραίους, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας μέχρι χθες. Σήμερα όμως τους λέτε μπαταχτσήδες και τις επιχειρήσεις τους τις λέτε επιχειρήσεις ζόμπι». Και διερωτήθηκε: «Ποιες λοιπόν είναι αυτές οι επιχειρήσεις ζόμπι; Δώστε εσείς μια απάντηση. Αυτές που παλεύουν να ξανανοίξουν; Αυτές που χρωστάνε τον ΦΠΑ και δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει; Αυτές που δεν μπορούν, ούτε μπορούσαν στο παρελθόν, να περάσουν έξω από τις τράπεζες διότι δεν τους δανειοδοτούσαν; Αυτές που αποκλείστηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή, από τις εγγυήσεις; Αυτές είναι οι εταιρείες ζόμπι;».

Σε κοινή τους δήλωση χθες οι Τσακαλώτος και Παππάς, επικαλούμενοι και την εκτίμηση της Κομισιόν ότι η επίπτωση της κρίσης στις μικρές επιχειρήσεις «μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο», ρωτούν με ποιο σκεπτικό «χαρακτηρίζει ‘‘ζόμπι’’ τις μικρές επιχειρήσεις η κυβέρνηση και τις αποκλείει επί της ουσίας από τα μέτρα ενίσχυσης» και εκτιμούν ότι αν δεν είναι ανεπάρκεια πρόκειται για «οργανωμένο σχέδιο ανακατατάξεων στην ελληνική οικονομία εις βάρος λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων».

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ως δεδομένη κυβερνητική στρατηγική την εγκατάλειψη των μικρών και μεσαίων (επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοπασχολούμενων κ.λπ.) και ακολουθεί μια τακτική διεύρυνσης των ρηγμάτων του συγκεκριμένου κοινωνικού και εκλογικού ακροατηρίου με την κυβέρνηση. Άλλωστε από τους πρώτους μετεκλογικούς μήνες ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει την κυβερνητική διάψευση των προσδοκιών που καλλιέργησε ο Μητσοτάκης προεκλογικά στον χώρο της μεσαίας τάξης.

επιχειρήσειςΣΥΡΙΖΑΚορωνοϊόςΚυβέρνησηοικονομίαIssue: 2124Issue date: 7-5-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
Επαναπροσέγγιση, - Αναδιανομή, ΣΥΡΙΖΑ,epanaprosengisi, - anadianomi, syriza