Επενδύσεις στην κοινωνία

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει αφήσει ιδιαίτερα ευχάριστη ανάμνηση στους Έλληνες ηγέτες κατά τις συναντήσεις τους στη διάρκεια της κρίσης. Ποτέ άλλωστε οι αποφάσεις της δεν διευκόλυναν κάποιον να επιτύχει στόχους και διεκδικήσεις – τουλάχιστον όχι χωρίς βαρύ τίμημα. Τώρα, αφού προσκάλεσε στο Βερολίνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, φρόντισε, πριν καν συναντηθούν, να βάλει «πάγο» στο προεκλογικό του αίτημα περί μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το όριο του 3,5% του ΑΕΠ.

Για

την ακρίβεια είπε πως «οι υπουργοί Οικονομικών (σ.σ.: οι αρμόδιοι για τέτοιου είδους αποφάσεις) ήδη έχουν κάνει την ανακοίνωσή τους ότι κατ’ αρχάς το πλαίσιο προϋποθέσεων παραμένει» και πως «σε αυτό συμφωνώ κι εγώ». Μια μέρα νωρίτερα ο επικεφαλής του (κύριου δανειστή της Ελλάδας) Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ είχε σπεύσει να διευκρινίσει ότι ο στόχος για το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αποτελεί «ακρογωνιαίο λίθο» του προγράμματος και ένα από τα προαπαιτούμενα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η αλήθεια είναι ότι ο Μητσοτάκης χρησιμοποίησε αυτό το «χαρτί» ως προεκλογική εξαγγελία και μόνο όταν βεβαιώθηκε για την εκλογική του νίκη «τα έστριψε» με την ατάκα ότι πρώτα θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών και ύστερα θα θέσει το αίτημα. Πότε όμως; Μήπως στο τέλος της τετραετίας (2023), οπότε ούτως ή άλλως θα έχει λήξει η απαίτηση για 3,5% του ΑΕΠ; Ίδωμεν.

Εν τω μεταξύ μεγάλο ενδιαφέρον είχε η έκθεση του Συμβουλίου της Ε.Ε. και της Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπου, εκτός από τον κίνδυνο για το πρωτογενές πλεόνασμα λόγω παροχών, υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες επισημάνσεις.

Όπως για παράδειγμα ότι πρέπει να βελτιωθεί η πρόσβαση σε «οικονομικά προσιτές και υψηλής ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες χωρίς αποκλεισμούς» και να αναπτυχθούν «κέντρα ημερήσιας φροντίδας». Ότι «η εκτεταμένη μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που δρομολογήθηκε από την Ελλάδα το 2017 είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της πρόσβασης και είναι απαραίτητη η συνέχιση των επενδύσεων στον τομέα αυτόν μέσω της ανάπτυξης Τοπικών Μονάδων Υγείας».

Επιπλέον ότι απαιτούνται «επενδύσεις για την ανάπλαση των υποβαθμισμένων αστικών, νησιωτικών και ορεινών περιοχών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της απώλειας και της υποβάθμισης της ποιότητας του φυσικού και ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης».

Η έκθεση – και σε άλλα σημεία – υποδεικνύει αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για τη βελτίωση των υποδομών και της καθολικής πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες. Οι «τεχνοκράτες» του Μητσοτάκη αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό;

 

ΜέρκελΒερολίνοΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚυβέρνησηεπενδύσειςIssue: 2081Issue date: 11-7-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα