«Επιδρομή» χάκερς σε αμερικανικές πόλεις

ΚΟΣΜΟΣ

 

Τι συμβαίνει με τους χάκερς στις ΗΠΑ; Τα δίκτυα υπολογιστών σε αμερικανικές πόλεις έχουν πέσει θύμα χιλιάδων επιθέσεων από το κυβερνοχώρο με αποτέλεσμα να έχει παραλύσει η λειτουργία των υπηρεσιών τους. Μάλιστα οι χάκερς ζητούν χρήματα ως λύτρα για να «απελευθερώσουν» τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές από το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποίησαν.

Η Νικόλ Πέλροτ, δημοσιογράφος και ειδική σε θέματα εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, ήταν προσκεκλημένη σε αμερικανικό ραδιόφωνο δίκτυο και ομολόγησε ότι η καταβολή λύτρων είναι καμιά φορά η πιο φτηνή λύση.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπηρεσίες της αστυνομίας παραδέχθηκαν δημόσια ότι καταβλήθηκαν λύτρα. Ακόμη και νοσοκομεία και επιχειρήσεις πλήρωσαν λύτρα. Είναι καμιά φορά πολύ πιο φτηνό από το κόστος για την καταπολέμηση των επιπτώσεων και την αποκατάσταση της ζημιάς».

Ένα από τα τελευταία κρούσματα κυβερνοεπίθεσης έγινε στη Βαλτιμόρη. Βέβαια οι αρχές της πόλης αρνήθηκαν να πληρώσουν λύτρα κατόπιν σύστασης του FBI. «Η εμπειρία δείχνει ότι στις λιγότερες από το ήμισυ των περιπτώσεων επιστρέφονται τα αρχεία, εάν κανείς πληρώσει», λέει η Σέριλ Γκολντστάιν υπάλληλος της πόλης. «Αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι χάκερς έφυγαν από το σύστημα. Και αυτό κοστίζει επίσης χρήματα».

Ακόμη κι ένα μήνα αργότερα οι δημοτικές αρχές της Βαλτιμόρης δεν μπορούσαν να στείλουν λογαριασμούς νερού στους πολίτες, πρόστιμα σε οδηγούς για υπερβολική ταχύτητα, ενώ οι μεσίτες δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν αγοραπωλησίες διότι δεν είχαν διαδικτυακή πρόσβαση στην ειδική υπηρεσία της πόλης. Το κόστος από την μη είσπραξη εσόδων και τη γενικότερη ζημιά ανήλθε στα 18 εκ. δολάρια.

Αλλά η Βαλτιμόρη δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Τον Απρίλιο του 2017 στο Ντάλας χάκερς «μπήκαν» στο δίκτυο της πόλης και έβαλαν μέσα στη νύχτα σε λειτουργία τις σειρήνες, που προορίζονται κανονικά για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους για επερχόμενους τυφώνες. Χάκερς «επισκέφθηκαν» την Ατλάντα, το Σαν Αντόνιο στο Τέξας και το Αλεντάουν στη Πενσυλβανία. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις οι «εισβολείς» χρησιμοποίησαν ένα σύστημα, που εκπονήθηκε με χρήματα φορολογουμένων από μηχανικό της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας NSA. Μάλιστα είχε χρησιμοποιηθεί εναντίον κυβερνοεπιθέσεων από τη Β. Κορέα και τη Ρωσία, όπως έγραψαν οι New York Times.

Στη συνέχεια όμως εκλάπη από χάκερς και ο κωδικός πρόσβασης, τον οποίο από το 2017 δημοσίευσαν σταδιακά στο διαδίκτυο. Μετά από 38 ημέρες ο σέρβερ και το δίκτυο στη Βαλτιμόρη λειτουργούν κανονικά. Αλλά τα χρήματα που δόθηκαν για την αποκατάσταση της ζημιάς λείπουν από τον προϋπολογισμό. Σε σημείο που στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει διάλογος, για το εάν θα ήταν καλύτερο να πλήρωνε τελικά λύτρα στους χάκερς.

Πηγή: DW

χάκερςΗΠΑπόλειςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα