Επιφυλακτικό κλίμα, σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και Χ.Α.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Με αρνητικά πρόσημα και μικρές απώλειες κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω δημοσιευμάτων ότι η Κίνα διστάζει να δεσμευτεί στους όρους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μια εμπορική συμφωνία και εν αναμονή των σημερινών αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Οι ενεργοί επενδυτές παρακολουθούν, επίσης, τις πολιτικές εξελίξεις στην Βρετανία, τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται.

Πιο συγκεκριμένα, το κοινοβούλιο της Βρετανίας

ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, όπως ζητούσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί τώρα προς έγκριση στη Βουλή των Λόρδων.

Καθαρή ζημιά που δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της αγοράς, είχε το τρίτο τρίμηνο η Deutsche Bank, εν μέσω μεγάλου προγράμματος αναδιάρθρωσης. Όπως μετέδωσε το CNBC, η ζημιά ήταν ύψους 832 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του 2019. Οι αναλυτές ανέμεναν απώλειες 778 εκατ. σύμφωνα με τη Refinitiv.

Σε συνομιλίες για δυνητική συγχώνευση βρίσκονται η ιταλοαμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler (FCA) και η γαλλική Peugeot. Όπως μετέδωσε το Reuters, στόχος είναι να δημιουργηθεί μία από τις ηγέτιδες αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως.

Η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το Reuters, ο αριθμός των ατόμων εκτός αγοράς εργασίας ενισχύθηκε κατά 6.000, στα 2,287 εκατ., σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους. Δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσε ότι θα υπάρξει μικρότερη άνοδος, κατά 2.000 άτομα.

Στο 0,3% διατηρήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 0,2%.

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο βασικός δείκτης για το οικονομικό κλίμα στις 19 χώρες του ευρώ υποχώρησε στις 100,8 μονάδες τον Οκτώβριο, από 101,9 έναν μήνα νωρίτερα και τις 103,1 τον Αύγουστο.

Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από την εκτίμηση της αγοράς, που προέβλεπε 101,1 μονάδες. Ο δείκτης προσγειώθηκε στο πιο χαμηλό σημείο, από τον Ιανουάριο του 2015.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και ελάχιστα πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, δοκιμάζοντας και τιμές, οριακά, χαμηλότερα των 870 μονάδων, ενώ ο τζίρος κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει σημειώσει, μέχρι στιγμής, χαμηλό στις 869,56 μονάδες (-0,44%), ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας προσεγγίζει τα 20 εκατ., από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις μεγαλύτερες μεταβολές σημειώνουν οι Eurobank (-1,99%), Viohalco (-1,49%), Cenergy Holdings (+1,21%), 3E (+1,29%), TITC (-1,49%) και ΕΧΑΕ (+1,11%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχωρίζει ο τίτλος της Τεχνικής Ολυμπιακής (+7,17%), μετά την ανακοίνωση της εισηγμένης ότι προχωρά σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με επενδυτή, προκειμένου ο τελευταίος να αποκτήσει τις μετοχές της Πόρτο Καρράς Α.Ε.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο παραμένουν ανοιχτά, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η επανάληψη του “συμμαζέματος” που παρατηρήθηκε στο τελευταίο ημίωρο των προηγούμενων συνεδριάσεων, με κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο, ή επαναδραστηριοποίηση των αγοραστών και αρκετά νωρίτερα.

 

χρηματιστήριοοικονομίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα