Επιφυλακτικότητα Κιέβου και Λευκού Οίκου για τις προθέσεις της Μόσχας – Στην Κίνα ο Σεργκέι Λαβρόφ (Videos)

Επιφυλάξεις γύρω από τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι αποσύρει στρατεύματα από το πεδίο της μάχης εκφράζουν τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Κίεβο,

Η λήξη των χθεσινών διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη βρήκε την Ουκρανία να συμφωνεί στην ουδετερότητα έναντι εγγυήσεων ασφαλείας, την δε Ρωσία να δέχεται την μείωση των επιχειρήσεων σε Κίεβο και Τσερνίχιβ.

Ανοιχτό παραμένει ακόμα το εάν θα επετεύχθη τελικά και κατάπαυση πυρός. Πρόκειται σίγουρα για την πρώτη σοβαρή καταγραφή προθέσεων Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών.

«Μην

κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με τον πρόσφατο ισχυρισμό του Κρεμλίνου», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος.

«Τα σήματα από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θετικά, αλλά δεν σταμάτησαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όντας στο ίδιο μήκος κύματος. Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές που εκτιμούν ότι η Ρωσία απλά κερδίζει χρόνο.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Ζελένσκι τόνισε πως το Κίεβο δεν βλέπει τον λόγο να πιστέψει τα λόγια των ρώσων διαπραγματευτών και ότι η Ουκρανία μπορεί να εμπιστευτεί μόνο «χειροπιαστά αποτελέσματα» που τυχόν προκύψουν από αυτές τις συνομιλίες, καταδεικνύοντας τη δυσπιστία του αναφορικά με τις προθέσεις της Μόσχας.

«Η Ρωσία δεν έχει ακόμη δείξει σοβαρότητα κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία και φαίνεται να χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις ως τακτική για να κερδίσει πολύτιμες… ανάσες», σχολιάζει δυτικός αξιωματούχος.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι η άρση τους μπορεί να εξεταστεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.

Παρότι ήταν Αμερικανοί αξιωματούχοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι η Ρωσία αποσύρει ορισμένες από τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τα περίχωρα του Κιέβου, ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο δεν φαίνεται να συμφωνούν.

Only a small number of Russian forces have pulled back from positions near Kyiv and Moscow may be only “repositioning” its troops before launching renewed attacks in Ukraine, the Pentagon warned on Tuesday. https://t.co/ao2OiZrlBk pic.twitter.com/YVQX3g5Oif

— The New York Times (@nytimes) March 30, 2022

«Οι κινήσεις των στρατευμάτων γύρω από το Κίεβο συνιστούν αναδιάταξη των δυνάμεων και όχι πραγματική απόσυρσή τους», υποστηρίζουν.

ΟΗΕ: Χιλιάδες άμαχοι νεκροί στην Μαριούπολη

Χιλιάδες πολίτες μπορεί να έχασαν τη ζωή τους στην πολιορκημένη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου πριν από τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, δίνοντας μια πρώτη εκτίμηση για τους νεκρούς μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 210 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Μαριύπολη από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να την πολιορκούν, πριν από έναν μήνα, υποστήριξε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπος του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 90% των κτιρίων στη Μαριούπολη έχει υποστεί ζημιές και το 40% έχει καταστραφεί, μεταξύ αυτών νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία και εργοστάσια.

«Πιστεύουμε όντως ότι μπορεί να είναι χιλιάδες οι θάνατοι αμάχων στη Μαριούπολη», είπε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη στο Reuters η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, η οποία αναπτύσσει περίπου 60 παρατηρητές. Διευκρίνισε ότι δεν έχει κάποια ακριβή εκτίμηση, αλλά ότι εξακολουθεί να συγκεντρώνει περισσότερες πληροφορίες.

Τοπικοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι αυτόπτες μάρτυρες, εκτίμησαν την περασμένη εβδομάδα ότι 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό της 16ης Μαρτίου του θεάτρου της Μαριούπολης, όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι.

Μέχρι σήμερα, το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε επιβεβαιώσει 1.179 θανάτους πολιτών και τον τραυματισμό 1.860 άλλων σε όλη την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, εν μέσω καθυστερήσεων στην υποβολή αναφορών εξαιτίας των εχθροπραξιών.

Την περασμένη εβδομάδα η Μπόγκνερ είχε δηλώσει σε σχετική ενημέρωση ότι παρατηρητές του ΟΗΕ είχαν λάβει πολλές πληροφορίες για μαζικούς τάφους στη Μαριούπολη, συμπεριλαμβανομένου ενός που φέρεται να έχει 200 πτώματα.

«Όσον αφορά στους μαζικούς τάφους, αποφασίσαμε πως πλέον θα τους αποκαλούμε “αυτοσχέδιους τάφους”», ανέφερε η Μπόγκνερ, εξηγώντας πως ο όρος «μαζικοί τάφοι» συνήθως υποδηλώνει θύματα ενός εγκλήματος (σ.σ. στη συγκεκριμένη περίπτωση εγκλήματος πολέμου), ενώ στη Μαριούπολη αφορούν θανάτους από μια σειρά αιτίων, όπως είπε.

Οι απώλειες αμάχων εξαιτίας του ρωσικών πυρών εκτιμάται πως αποτελούν ένα «αρκετά μικρό τμήμα» των σορών μέσα στους «αυτοσχέδιους τάφους» που ανοίχτηκαν σε πάρκα και κήπους, δήλωσε.

Ορισμένοι άνθρωποι που πέθαναν από φυσικά αίτια δεν μεταφέρθηκαν ποτέ σε νεκροτομεία ή μεμονωμένους τάφους εξαιτίας των εχθροπραξιών, ενώ πολλοί άρρωστοι δεν έφθασαν ποτέ σε γιατρούς για να τους περιθάλψουν, συμπλήρωσε η Μπόγκνερ.

Ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Reuters πως δεν είχε «πληροφόρηση από πρώτο χέρι» σχετικά με τα θύματα του βομβαρδισμού στο θέατρο της Μαριούπολης.

Στην Κίνα ο Σεργκέι Λαβρόφ

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έφθασε στην Κίνα για να συμμετάσχει σε διήμερη σύνοδο αφιερωμένη στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική πρεσβεία στο Πεκίνο.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην Κίνα του επικεφαλής της διπλωματίας του Κρεμλίνου αφότου άρχισε η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Το Πεκίνο απέφυγε να καταδικάσει την επίθεση του ρωσικού στρατού, ενώ επέκρινε αντίθετα τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ έφθασε στην Τουνσί (ανατολικά), όπου θα διεξαχθεί ως αύριο Πέμπτη σύνοδος των επτά χωρών που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν (εκτός της Ρωσίας και της Κίνας: του Πακιστάν, του Ιράν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν), ανέφερε η ρωσική πρεσβεία μέσω Weibo.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του καθεστώτος των Ταλιμπάν, που κατέλαβαν εκ νέου την εξουσία στο Αφγανιστάν τον περασμένο Αύγουστο, ο Αμίρ Χαν Μουτακί, αναμένεται επίσης να πάρει μέρος στη σύνοδο, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Παράλληλα, πρόκειται να διεξαχθεί σύνοδος του «μηχανισμού διαβούλευσης» για το Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή διπλωματών της Κίνας, της Ρωσίας, του Πακιστάν, καθώς και των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Πεκίνο.

Οι συνομιλίες αυτές θα διεξαχθούν μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη στην Καμπούλ του κινέζου ΥΠΕΞ, του Ουάνγκ Γι. Ήταν η πρώτη του επίσκεψη στη χώρα αφότου κατέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ οι φονταμενταλιστές ισλαμιστές πέρυσι.

Η Κίνα μοιράζεται σύνορα περίπου 76 χιλιομέτρων με το Αφγανιστάν, σε ορεινή περιοχή με μεγάλο υψόμετρο.

Το Πεκίνο δεν κρύβει πως εδώ και χρόνια ανησυχεί για το ενδεχόμενο η γειτονική χώρα να μετατραπεί σε βάση μετόπισθεν για τους αυτονομιστές και τους ισλαμιστές της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, της εθνότητας που αποτελεί την πλειονότητα του πληθυσμού στην αχανή κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ (βορειοδυτικά).

Διαβάστε επίσης:

Μακρόν: Ο προεκλογικός του αγώνας έγινε ψηφιακός στο βιντεοπαιχνίδι Minecraft

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στρατιώτες φυγάδευσαν συνεργείο της ΕΡΤ σε καταφύγιο – Συγκλονιστικό βίντεο

Ισραήλ: 4 νεκροί από επίθεση ενόπλου σε προάστιο του Τελ Αβίβ (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα