Επικεφαλής Ινστιτούτου Bruegel: Μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους ή 4ο μνημόνιο για την Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών, Ζολτ Νταρβάς, δεν περιμένει εξελίξεις στο θέμα του χρέους.

Μιλώντας στα Νέα προετοιμάζει τον ελληνικό λαό για ένα ακόμη χρηματοδοτικό πρόγραμμα. «Θα υπάρξει κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους αλλά αυτή δεν θα είναι αρκετή», δηλώνει ο χαρακτηριστικά.

«Κάθε χρέος, σε

οποιοδήποτε ύψος, είναι βιώσιμο εάν το επιτόκιό του τείνει στο μηδέν. Τα δάνεια που διακρατεί ο επίσημος τομέας έχουν πολύ χαμηλό επιτόκιο. Εάν αυτά συνεχιστούν και μετά το 2018 σε ένα τέταρτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα βοήθειας -όπως περιμένω-, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα παραμείνει χαμηλό κι έτσι θα θεωρείται βιώσιμο. Επίσης, δεν θεωρώ ότι εάν η Ελλάδα βγει στις αγορές, θα καταφέρει να βρει δάνεια με υποφερτά επιτόκια. Εάν σταματήσει ο επίσημος δανεισμός, το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο», λέει.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Νταρβάς, επισημαίνει ότι οι επίσημοι πιστωτές έχουν δύο επιλογές, πέραν του 2018: «Είτε θα επιλέξουν μια μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους είτε ένα τέταρτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ακόμη κι αν η Ελλάδα έχει, όπως αναμένω, ανάπτυξη την περίοδο 2017-2018, άρα και συνεπακόλουθη μείωση του χρέους/ΑΕΠ, αυτό θα παραμένει σε αρκετά μεγάλο ύψος, ενώ ένα 80% του χρέους θα οφείλεται στον επίσημο τομέα».

«Την ίδια στιγμή, τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική κατάσταση στη χώρα θα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα. Κάτω από τέτοιους όρους, για μένα παραμένει απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο. Οι επιλογές είναι λοιπόν δύο: είτε μια μεγάλη αναδιάρθρωση είτε ένα τέταρτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Αυτό που περιμένω ότι θα συμβεί είναι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους με χρονικές επεκτάσεις στην ωρίμανση των ομολόγων, μαζί με χαμήλωμα ή πάγωμα των επιτοκίων, χωρίς πάντως αυτά να είναι αρκετά για να αποφύγει η Ελλάδα ένα τέταρτο πρόγραμμα» σημειώνει.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ινστιτούτου Bruegel εξηγεί πως δεν περιμένει ιδιαίτερη πρόοδο μέχρι τις γερμανικές εκλογές, «με εξαίρεση κάποιες δημόσιες τοποθετήσεις που θα επαναλαμβάνουν ότι εάν η Ελλάδα εφαρμόσει το Μνημόνιο, κάποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσαν να συμφωνηθούν μέχρι το 2018».

Αναφερόμενος στις επενδύσεις υποστηρίζει ότι αυτό που λειτουργεί αποτρεπτικά δεν είναι το ύψος του χρέους. «Βασικό εμπόδιο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα είναι η υπερβολική γραφειοκρατία. Το αποτυπώνουν και οι δείκτες του ΟΑΣΑ, εκεί όπου η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά».

«Φοβάμαι ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν μπορεί να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Ελλάδα. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της κυβέρνησής του ζήτησαν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο παρελθόν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και θεωρώ απίθανο να αλλάξει κάτι τώρα πια», επισημαίνει ο κ. Νταρβάς.

ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Ζολτ ΝτάρβαςΙνστιτούτο BruegelμνημόνιοχρέοςΟμπάμαγερμανικές εκλογέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα