Επιλογές που δικαιώνονται

Τα γεγονότα πολύ σύντομα επιβεβαιώνουν τις ξεχωριστές σε σημασία επιλογές της ελληνικής διπλωματίας. Οι αντιδράσεις της Τουρκίας στον ευρωπαϊκό χάρτη θαλάσσιας οριοθέτησης των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων στη Μεσόγειο, η μεθοδική συζήτηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., που επανέφερε τη σημασία των εξελίξεων του Κυπριακού για την επιδιωκόμενη τουρκική ένταξη στην Ε.Ε., οι τριμερείς συμφωνίες, οι ευρύτερες πολυμερείς αμυντικές και στρατηγικές συμμαχίες, αποδίδουν τη συνολική ελληνική αντίληψη για τις διεθνείς εξελίξεις, τα ενεργειακά θέματα που απασχολούν όλες τις χώρες και βεβαίως

τις οικονομικές, επενδυτικές και τεχνολογικές απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

Το διακύβευμα πολυδιάστατο και με πολλές ξεχωριστές πτυχές, που ίσως μπορούσαν να ξεπερασθούν εύκολα και συνοπτικά πριν από δέκα χρόνια, αλλά πλέον αποτελούν σημαντικές παραμέτρους της διεθνούς, αλλά και εθνικής μας πραγματικότητας.

Οι επισημάνσεις αφορούν με την ίδια ένταση όλα τα κράτη του κόσμου και ιδιαίτερα τις μεγάλες δυνάμεις που αναγνωρίζονται πολύ εύκολα για τις ανερχόμενες και μέσες διεθνείς εκφράσεις, που ακόμη μορφοποιούνται, αλλά και όλες τις άλλες χώρες που απλώς ακολουθούν χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν όσα άλλοι ορίζουν, στα οποία όμως ως κυρίαρχα κράτη προσπαθούν τουλάχιστον να διατηρήσουν ορισμένες κόκκινες γραμμές της πολιτικής τους.

Στη Συρία…

Η Συρία δοκιμάζεται σκληρά καθ’ όλη τη διακυβέρνησή της από το καθεστώς Άσαντ. Η αλεβίτικη μειονότητα αυταρχικά ρυθμίζει τις τύχες του συριακού λαού, ο οποίος το 2011 ξεκίνησε αγώνα ανατροπής του καθεστώτος.

Στην αρχή του συριακού εμφυλίου τα σουνιτικά κράτη Τουρκία, Κατάρ και δυτικές δυνάμεις εκτίμησαν ότι ήταν εύκολη υπόθεση η ανατροπή ενός ηγέτη που δεν διέθετε, κατά τους αναλυτές, τη «σιδηρά πυγμή» του πατρός του για να αντιμετωπίσει ισοπεδωτικά τους ακραίους σουνίτες μουσουλμάνους που ξεσηκώθηκαν, καθοδηγούμενοι από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Κατά το παρελθόν, ο Χαφέζ Άσαντ κατέπνιξε ανάλογο κίνημα σκοτώνοντας 20-50.000 εξεγερμένους που αμφισβήτησαν την εξουσία του. Η διεθνής κοινότητα κατέγραψε το γεγονός και απλώς καταδίκασε την απάνθρωπη συμπεριφορά του συριακού καθεστώτος.

Κατά τον εμφύλιο στη Συρία (2011-2024) διαπιστώθηκαν γεγονότα τα οποία επέτρεψαν στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία, αξιοποιώντας και παλαιότερη συμφωνία για τη διασφάλιση των παραμεθόριων περιοχών που είχε υπογράψει με τον Χαφέζ Άσαντ, στη Ρωσία να αυξήσει την επιρροή όχι μόνο στους Χριστιανούς αλλά και σε όλους του Σύρους πολίτες, επειδή οι επιχειρήσεις της διέσωσαν το καθεστώς και συρρίκνωσαν το Ισλαμικό Κράτος, του οποίου ένοπλες δυνάμεις με εγγύηση και της Τουρκίας συγκεντρώθηκαν στην πόλη Ιντλίμπ.

Πριν από λίγες ημέρες δυνάμεις αντιφρονούντων, ισλαμιστές εξτρεμιστές και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, κατέλαβαν σε αιφνιδιαστική επίθεση το Χαλέπι, ενώ μάχονται σήμερα στα προάστια της Χομς και φιλοδοξούν να καταλάβουν τη Δαμασκό για να ανατρέψουν το καθεστώς, ώστε να εγκαταστήσουν μία κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει όλες (;) τις συνεργαζόμενες δυνάμεις κατά του δικτάτορα.

Αμηχανία

Η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της εμβρόντητη περιορίζεται σε αναλύσεις, χωρίς δυνατότητα σαφών απαντήσεων, αδύναμη συνολικά να αντιμετωπίσει μία ακόμη πρόκληση ακραίων διεκδικητών της εξουσίας σε ένα κυρίαρχο κράτος, τη στιγμή που διεθνώς παραδεχόμαστε ότι δεν πρόκειται περί συριακού εμφυλίου, αλλά για ευρύτερη σύγκρουση δυνάμεων που πραγματοποιείται δι’ αντιπροσώπων σε βάρος ενός αδύναμου λαού.

Όσον αφορά τα συμφέροντά μας, παρακολουθούμε με εξαιρετική προσοχή τις κινήσεις της Τουρκίας, η οποία μάλλον θεωρεί κατάλληλη τη στιγμή να διαφοροποιηθεί σε συνεργασίες και συμμαχίες που αφορούν στη Συρία. Κάθε βήμα επιτυχίας των δυνάμεων που κινούνται για την κατάληψη της Δαμασκού επιτρέπει στην Τουρκία να προβάλλει ως η περιφερειακή δύναμη που περιορίζει τον ρόλο του Ιράν, παίκτη που ενοχλεί την Τουρκία, τη Ρωσία, τη Γαλλία, αλλά και τα ευρύτερα ευρωατλαντικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Αυξημένος ρόλος της Τουρκίας στη Συρία θα μπορούσε να προβληθεί ως εγγύηση για τους Χριστιανούς Συρίας και Λιβάνου, με μοναδικό αντάλλαγμα τον έλεγχο και τον περιορισμό των Κούρδων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Ταυτοχρόνως για τον μουσουλμανικό κόσμο περιορισμός των Κούρδων στις περιοχές τους ακυρώνει σχέδια ενός κουρδικού κράτους που αποτελεί απειλή για την εδαφική κυριαρχία Τουρκίας, Συρίας, Ιράκ και μέρους του Ιράν.

Η Τεχεράνη γνωρίζει ότι η Άγκυρα συνεχώς ανταγωνίζεται την ιρανική προσπάθεια εξόδου στη Θάλασσα της Μεσογείου, επειδή η Τουρκία γεωστρατηγικά συμπλέει με τις επιδιώξεις της Δύσης, της Ρωσίας και των μουσουλμανικών κρατών που θέλουν το Ιράν περιορισμένο.

Εξ άλλου και στα ενεργειακά θέματα, οδεύσεις αγωγών και μεταφορά ενέργειας, όσο το Ιράν και το Ιράκ παραμένουν μακριά από τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία θα αποτελεί το σημαντικό συνομιλητή όλων τόσο στον τομέα των μεταφορών όσο και στη μεταφορά ενέργειας με αγωγούς από το έδαφός της, αλλά και από τα ήδη λειτουργούντα για τον σκοπό αυτό λιμάνια της στη Μεσόγειο.

Ουκρανία και Μ. Ανατολή

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στη Συρία, δείχνουν μία διεθνή κοινότητα κουρασμένη από τις συνεχείς εντάσεις που ταλαιπωρούν όλους μας για περισσότερο από 25 χρόνια.

Ένα τέταρτο του αιώνα και πλέον ο κόσμος δοκιμάζεται από περιφερειακές συγκρούσεις, διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, δημιουργία νέων κρατών με βίαιες διαδικασίες ή βελούδινες συμφωνίες, από διεθνή τρομοκρατία, οικονομικές, ενεργειακές κρίσεις, πανδημία και περιβαλλοντικές απειλές.

Η αναπτυξιακή σταθερότητα κλονίζεται καθημερινά και νέα επενδυτικά, χρηματοοικονομικά προϊόντα, κυρίως άυλης μορφής, κυριαρχούν στις αγορές. Τα κέρδη δεν εξασφαλίζονται μόνο από παραδοσιακές μορφές εμπορίου και επιχειρηματικότητας, αλλά και από τις τεχνολογικές δυνατότητες που καθίστανται μέρος της καθημερινότητάς μας, εκκινώντας από influencers, Airbnb, Golden Visa Business και καταλήγοντας στα επιθετικά Hedge Funds, στα κρυπτονομίσματα και στην άκρατη κερδοσκοπία που απειλεί ευθέως κάθε δομημένη οικονομία.

Στον κόσμο μας, που τόσο γρήγορα εναλλάσσεται, αξίζει πραγματικά να γνωρίζουμε την ιστορία, να προγραμματίζουμε τις κινήσεις μας και να αξιοποιούμε τις δυνατότητες που δημιουργούμε, προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις της εποχής και ξεπερνώντας προκαταλήψεις του παρελθόντος.

Οι κινήσεις της Αθήνας

Οι κινήσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο Υπουργών Εξωτερικών σηματοδοτούν την υλοποίηση εξωτερικής πολιτικής, που πραγματοποιείται μεθοδικά επί μακρόν. Η στιγμή θεωρείται ώριμη για την προώθηση των εθνικών επιδιώξεων και διαπιστώνεται από τις δημόσιες τοποθετήσεις και τις πολιτικές δηλώσεις των ηγετών της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας ότι από την πολιτική που προσεκτικά προωθούν Αθήνα και Λευκωσία ως κράτη-μέλη της Ε.Ε. ή ξεχωριστά σε διμερές επίπεδο εξυπηρετούνται τα ευρύτερα γεωστρατηγικά συμφέροντα όλων μας.

Βέβαια από τη νέα πραγματικότητα θίγονται όσοι αδυνατούν να αντιληφθούν τις ταχύτατες εξελίξεις στον κόσμο και παγιδεύονται στους πολιτικούς λαβυρίνθους του παρελθόντος. Σε όλη τη διπλωματική μας διαδρομή υπηρετήσαμε δίπλα σε σημαντικές προσωπικότητες, που σφράγισαν την πολιτική ιστορία του τόπου μας, συμμετείχαν στη συνδιαμόρφωση της εθνικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής και βεβαίως δεν απεμπόλησαν ποτέ το δικαίωμα να τοποθετούν διεθνώς τα συμφέροντα της χώρας μας.

Καμία από τις προσωπικότητες που συνάντησα και τιμήθηκα με την επιλογή τους να συμπεριληφθώ στην ομάδα των συνεργατών τους, από κάποιους για μεγάλο χρονικό διάστημα και από άλλους για συντομότερο χρόνο, δεν παρέλειψε να υπογραμμίζει την κοινή διαχρονική προσπάθεια επιτυχίας των στόχων της χώρας μας.

Ακόμη και όταν η θητεία τους στα κοινά έληξε και δεν τους επέτρεψε να απολαύσουν την κατάληξη των εργωδών προσπαθειών τους, δεν παρέλειπαν σε κάθε ευκαιρία να υπενθυμίζουν ότι μόνο η κοινή προσπάθεια, ο συνεχής και συνεπής συντονισμός και η διαχρονική πολιτική επιμονή οδηγούν κάποτε στην επιτυχή κατάληξη των σημαντικών εγχειρημάτων της χώρας μας.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε την εντολή να προωθήσει τη χώρα και να την επαναφέρει στον κύκλο των σταθερών και αξιόπιστων συνομιλητών της διεθνούς κοινότητας.

Το έργο επιτελείται και θα ήταν ταχύτερο αν συνολικά τα κόμματα αναγνωρίσουν τις νέες διεθνείς πραγματικότητες, ώστε να περιορισθούν οι εντάσεις και οι συγκρούσεις.

Κάθε πολιτική ηγεσία σε όλες τις χώρες επιλέγει τους τρόπους για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της. Την Αθήνα και τον ελληνικό λαό απασχολούν όλες οι επιλογές, κυβερνήσεων, αντιπολίτευσης και κομμάτων, επειδή άμεσα αφορούν τα εθνικά συμφέροντα και τις προσδοκίες του πολίτη.

Η ασφάλεια των Ελλήνων και η αναπτυξιακή τους πρόοδος σχετίζονται με τις εθνικές επιλογές, δευτερευόντως συνεξετάζονται με τις ευρωατλαντικές επιδιώξεις και τριτευόντως επηρεάζονται από τις εξαγγελίες και επιλογές μίας Τουρκίας που, επειδή εναγωνίως αναζητά διέξοδο από τα προβλήματά της, υποχρεώνει όλους μας να παρακολουθούμε καλά προετοιμασμένοι τις κινήσεις της, πολιτικές, στρατιωτικές, παρεμβατικές.

Στο πλαίσιο των ορθολογικών επιλογών των ελληνικών κυβερνήσεων δεν μπορεί να μην προτάσσεται το γεγονός της επιτυχούς ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Και επειδή πολλοί δυστυχώς δεν το έχουν αντιληφθεί, το Κυπριακό λύθηκε το 2004.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.:

– άρει νομικά και πολιτικά τις επιδιώξεις της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής,

– καθιστά το ενιαίο κυπριακό κράτος μέλος της Ε.Ε. με αποδοχή του συντάγματος της χώρας,

– ενώνει την Κύπρο με όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.,

– επιβάλλει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλο τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο και συνεπώς στην Κυπριακή Δημοκρατία,

– οριοθετεί τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Χάρτη των κρατών-μελών σε όλη τη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Έστω και αν οι θεσμοί της Ε.Ε., κάποιες κυβερνήσεις κρατών-μελών, με αδικαιολόγητη ανοχή δεν θεώρησαν υποχρεωτική την εφαρμογή όσων επιβάλλουν οι ιδρυτικές Συνθήκες στην εποχή μας, Αθήνα και Λευκωσία κινούν το Κυπριακό σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε. Επιφανειακές ή ξεπερασμένες από την πραγματικότητα αναλύσεις δεν επιτρέπεται να θέτουν προβληματισμό για τη λύση του Κυπριακού το 2004.

Ασύνδετοι με την πραγματικότητα διανοητές στην Ελλάδα συνεχίζουν να διερωτώνται ακόμη αν, στην άτυπη πενταμερή, όποτε πραγματοποιηθεί, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσκαλείται από τον Γενικό Γραμματέα ως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με τέτοιες αστοχίες και ακρότατο λαϊκισμό επιδιώκουν να διαμορφώσουν κοινή γνώμη, όμως… «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» (hic Rhodus, hic salta).

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Πρωθυπουργό από την αριστερά ζήτησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα πριν τη συνάντηση με Μακρόν

Δολοφονία CEO στη Νέα Υόρκη: Τα νέα στοιχεία, η διαδρομή του υπόπτου και το ανθρωποκυνηγητό

Περού: Απίστευτος τραυματισμός γυναίκας – Έπεσε σε φρεάτιο μετά από έκρηξη, της ήρθε το καπάκι στο κεφάλι! (video)

Keywords
hedge funds, ρωσία, επιρροή, προβάλλει, γαλλια, ηπα, νέα, golden, visa, business, hedge, funds, ελλαδα, αθηνα, κυπρος, αιγαιο, λύση, ροδος, ceo, βομβα mall, video, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, κομματα, χωρες, ρωσία, βημα, γνωμη, δημοκρατια, ηγεσια, ηπα, θαλασσα, θητεια, ιραν, ιρακ, ισραηλ, κυπρου, οικονομια, ουκρανια, πλαισιο, τα νεα, ceo, αγκυρα, αξιζει, ασαντ, γεγονοτα, γεγονος, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δηλωσεις, εγγυηση, εδαφος, ευκαιρια, ευκολα, εκρηξη, εκφρασεις, επιρροή, εποχη, ιδια, υποθεση, καταρ, κυβερνηση, κομμα, λευκωσια, λύση, μακρια, νεα υορκη, προβάλλει, ομαδα, προβληματα, ρολο, συζητηση, συντομα, συρια, σχεδια, τουρκια, υλοποιηση, αγορες, ασφαλεια, business, δικαιωμα, εφαρμογη, golden, hedge funds, hedge, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακου, funds, θεματα, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα