Επιμένουν τα ρίχτερ ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό: Κανένα ίχνος ηφαιστειακής δραστηριότητας, λένε οι σεισμολόγοι – Τα νέα μέτρα

Παρότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μία σχετική ύφεση στη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ χθες το πρωί, αλλά και οι δονήσεις από 4R και πάνω που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν προκάλεσαν ανησυχία στους κατοίκους του νησιού που έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Στην επιστημονική κοινότητα, γίνεται αυτοψία στα πρανή της Καλντέρας

ώστε να δουν την κατάσταση στην οποία είναι. Ενώ από χθες το πρωί έχουν τοποθετηθεί νέα σεισμολογία όργανα στην θαλάσσια περιοχή της Νέας Καμένης, στην οποία έχουν ζητηθεί να μπουν και μόνιμα όργανα παρακολούθησης της.

Αναφορικά με τη σεισμική ακολουθία, τις τελευταίες μέρες είναι μειωμένη στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, κάτι το οποίο διατυπώνουν και οι επιστήμονες. Βλέπουν ωστόσο μια εδαφική μετατόπιση της Σαντορίνης βόρεια βορειοανατολικά και αναζητούν τα αίτια.

Σχετικά με στην προέλευση των σεισμών συζητήθηκε εκτενώς και στην συνεδρίαση των δύο επιτροπών και αυτό που μελετούν οι σεισμολόγοι και οι επιστήμονες είναι τι προκάλεσε στους σεισμούς.

Αν δηλαδή η μαγνητική δραστηριότητα που υπάρχει στα 10.000 μέτρα κάτω από το υπέδαφος προκάλεσε τους σεισμούς ή το αντίστροφο, αποκλείοντας κάθε σενάριο για ηφαιστειακή δραστηριότητα που παραπέμπει σε κάτι διαφορετικό.

Παπαδόπουλος: Κανένα ίχνος ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Σαντορίνη

Για τους σεισμούς της Σαντορίνης και τις γεωλογικές μετατοπίσεις των νησιών, μίλησε ο καθηγητής Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος το απόγευμα της Δευτέρας, τονίζοντας ότι «είναι ένα φαινόμενο, υπαρκτό, μετρημένο με δορυφορικές μεθόδους ακριβείας, που ακόμη δεν δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία».

«Η Σαντορίνη μετατοπίζεται σταδιακά. Αυτό παρατηρείται και σε άλλες περιοχές. Πριν λίγα χρόνια είχαμε μετρήσει ανάλογες μετατοπίσεις στην Αμοργό και στα Κύθηρα. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο, τουλάχιστον όπως εμφανίζεται μέχρι στιγμής, που θα οδηγήσει σε μία ηφαιστειακή έκρηξη», ανέφερε.

«Για την Άνυδρο, πράγματι υπάρχει μια μετατόπιση η οποία οφείλεται όμως στους σεισμούς. Τέτοια φαινόμενα έχουμε δει και σε άλλα ρήγματα που είναι παρόμοια με το ρήγμα της Ανύδρου, σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας» συμπλήρωσε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Για τους σεισμούς των τελευταίων ημερών, ο κύριος Παπαδόπουλος εξήγησε: «Κανένα ίχνος δεν υπάρχει ηφαιστειακής δραστηριότητας. Είναι καθαρά τεκτονικοί οι σεισμοί, πάνω σε ένα συγκεκριμένο ρήγμα, που είναι χαρτογραφημένο στο βυθό, το ρήγμα της Ανύδρου. Έχει πολλά χαρακτηριστικά με ρήγματα που υπάρχουν σε άλλες περιοχές της χώρας».

«Αυτοί οι σεισμοί θα μπορούσαν να έχουν γίνει με αυτά τα χαρακτηριστικά, οπουδήποτε αλλού στη χώρα, χωρίς να υπάρχουν κοντά ηφαίστεια» συμπλήρωσε.

Παπαζάχος: Δεν πρέπει ο κόσμος να ξεχνιέται και να νομίζει ότι έχει τελειώσει η ιστορία

Μιλώντας στο ΕΡΤΝews, ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος, εξήγησε ότι η κίνηση του μάγματος είναι εν μέρη υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη σεισμική ακολουθία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει ηφαιστειακή ή κάποια υποθαλάσσια έκρηξη.

«Η επιστημονική κοινότητα δεν ήμασταν τόσο αφελείς να πιστέψουμε ότι λήγει η ακολουθία επειδή υπήρχαν 2,5 μέρες ησυχίας. Ξέρουμε ότι αυτά τα φαινόμενα είναι μακροπρόθεσμα.

Τραβάνε καιρό, δεν ησυχάζουν εύκολα και ότι αυτές οι ακολουθίες έχουν μικρο-υφέσεις και μικρο-εξάρσεις, οι οποίες συνθέτουν ένα πιο δύσκολο παζλ. Άρα δεν πρέπει ο κόσμος να ξεχνιέται και να νομίζει ότι έχει τελειώσει η ιστορία» ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ.

Αυτοψία Λέκκα στο Παλιό Λιμάνι της Σαντορίνης

Αυτοψία στο Παλιό Λιμάνι της Σαντορίνης πραγματοποίησε χθες (17/2) το πρωί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, στο ύψος του τελεφερίκ καθώς υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων.

Από το συγκεκριμένο σημείο διέρχονται περίπου 1.000.000 τουρίστες και στόχος είναι μέχρι αρχές Απριλίου να έχουν εκτελεστεί όλα τα έργα τα οποία θα υποδείξουν, ώστε να αυξηθεί ο βαθμός ασφαλείας των επισκεπτών.

Κικίλιας: Θα δημιουργηθεί άμεσα λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη

«Οι επιστήμονες δεν κάνουν προβλέψεις, έχουν τα ειδικά όργανα και κάνουν προγνώσεις που δεν μπορεί να είναι ακριβείς. Υπάρχει η πιθανότητα να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός», είπε την Δευτέρα στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην μεγάλη κινητοποίηση που έχει γίνει απο την Πολιτική Προστασία, τα Σώματα Ασφαλείας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις εταιρείες που σχετίζονται με την ηλεκτροδότηση και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες σε προληπτικό επίπεδο στην Σαντορίνη και γύρω νησιά για να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν ανάγκες από τις επιπτώσεις ενός μεγάλου σεισμού.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αποκάλυψε ότι «Πέραν του νέου λιμανιού της Σαντορίνης που ετοιμάζεται, αποφασίστηκε σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και θα δημιουργηθεί ένα λιμάνι διαφυγής, στην πλευρά του νησιού που θα μπορούν να δέσουν και τα επιβατικά πλοία σε περίπτωση ανάγκης. Είναι τριμερής συμφωνία της Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων που αναλάμβάνουν την υλοποίηση του λιμανιού αυτού».

Αναφερόμενος στα ηφαίστεια, είπε ότι «Υπάρχει η ιδιομορφία της Σαντορίνης με το ηφαίστειο στην Νέα Καμένη. Εχει μια μικρή διέγερση τους τελευταίους μήνες. Υπάρχει το άλλο ηφαίστειο, το Κολούμπο. Υπάρχει μια μόνιμη ενεργοποίηση του τα τελευταία χρόνια που την παρακολουθούν επιστήμονες από την Ελλάδα και απο το εξωτερικό. Υπάρχει και ένα τρίτο ηφαίστειο, στην πορεία από την Σαντορίνη προς την Αμοργό, που προκαλεί σεισμούς, καθώς υπάρχει άνοδος του μάγματος, που έτσι κι αλλιώς υπάρχει στα έγκατα της Γης. Το μάγμα βρίσκεται στα 5 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες».

Τα μέτρα στήριξης

Επικαιροποιήθηκαν από τις δύο επιστημονικές επιτροπές τα μέτρα που ίσχυαν για την προστασία των πολιτών, ενώ τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό. Την Τετάρτη θα συνεδριάσουν εκ νέου οι Επιστημονικές Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης Ηφαιστειακού Τόξου.

Τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί αφορούν σε:

Αναστολή συμβάσεων εργασίας για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου 2025.Αποζημίωση ειδικού σκοπούύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε 30 ημέρες.Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.Απαγόρευση απολύσεων κατά την περίοδο της αναστολής και διατήρηση ίδιου αριθμού θέσεων για χρονικό διάστημα ίσο με την περίοδο της αναστολής.

Δωρεάν στέγαση στην Αθήνα για 200 οικογένειες από τις Κυκλάδες από τον Δήμο Αθηναίων και την Airbnb.org

Οι κάτοικοι της Σαντορίνης, της Αμοργού, της Ανάφης και της Ίου, που αναζητούν προσωρινή διαμονή στην Αθήνα, θα πρέπει να καλούν στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 1595.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου: Τα social media κύρια πηγή ενημέρωσης των νέων – Τι «καίει» Έλληνες και Κύπριους

Σεισμός 4 Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Συνελήφθη απόστρατος αστυνομικός που οδηγούσε όχημα που αναζητούνταν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιμένουν, Σαντορίνη, Αμοργό, Κανένα,epimenoun, santorini, amorgo, kanena