Επίσκεψη Μπάιντεν στην Ευρώπη: Τα 5 κρίσιμα ερωτήματα και το παρασκήνιο (Videos)

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έρχεται στην Ευρώπη για να εξασφαλίσει την στοίχιση των εταίρων του με τις επιλογές του Λευκού Οίκου έναντι της Ρωσίας και θα εκμεταλλευτεί κάθε βήμα για να επιτύχει τον στόχο του.

Θα επισκεφτεί την έδρα του ΝΑΤΟ και θα μιλήσει στην σύνοδο κορυφής της συμμαχίας, θα πάρει μέρος στην σύνοδο κορυφής του G7, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και θα μιλήσει στην σύνοδο των ηγετών της ΕΕ. Στην συνέχεια θα ταξιδέψει στην Πολωνία, την χώρα που

βρίσκεται πλησιέστερα όλων προς το μέτωπο της Ουκρανίας.

Η υψηλού συμβολισμού επίσκεψη Μπάιντεν στην Ευρώπη εγείρει 5 ερωτηματικά, σύμφωνα με το CNN.

1) Ποιο είναι το επόμενο βήμα του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία;

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν σε σειρά ενεργειών για να αντιμετωπίσουν την Ρωσία:

Θα εγκρίνουν την ανάπτυξη τεσσάρων μάχιμων μονάδων στην Ουγγαρία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Σλοβακία, όπως έχει προαναγγείλει η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζούλι Σμιθ.Θα συμφωνήσουν στην ενίσχυση της στάσης της συμμαχίας και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ότι θα αποφασιστεί η αύξηση του αριθμού των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στο ανατολικό σκέλος.Θα συμφωνηθούν μέτρα για την άμυνα έναντι πιθανών κυβερνοεπιθέσεων καιθα πυκνώσουν οι συμμαχικές στρατιωτικές ασκήσεις.

2) Πώς θα ηγηθεί ο Μπάιντεν;

Οι εμφανίσεις του Τζο Μπάιντεν στο ΝΑΤΟ, το G7 και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επαναβεβαιωθεί η αμερικανική πρωτοκαθεδρία στη Βορειοατλαντική συμμαχία, κάτι που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν θα παρουσιάσει τα αμερικανικά σχέδια με κάθε ευκαιρία και αναμένεται ότι θα στείλει αυστηρά μηνύματα προς την Μόσχα για τις κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να ξεπεράσει.

Επίσης θα ανακοινώσει νέες κυρώσεις σε βάρος Ρώσων πολιτικών και ολιγαρχών. Παράλληλα θα διαγράψει τη νέα αμερικανική πολιτική στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και γι αυτό λέγεται πως πριν από το ταξίδι οι επιτελείς του Πενταγώνου παρουσίασαν πολλά σενάρια για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Ευρώπη.

3) Θα εμφανιστεί ο Ζελένσκι;

Παρόλο που η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ έγιναν συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο για το κατά πόσο θα ήταν εφικτή η συμμετοχή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην σύνοδο κορυφής της συμμαχίας.

Από την μέρα που άρχισε ο πόλεμος ο Ζελένσκι έχει ζητήσει κατ΄ επανάληψη από την Δύση να κάνει περισσότερα για να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα. Όμως το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος της συμμαχίας περιορίζει τα περιθώρια δράσης.

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Μπάιντεν να επισκεφτεί το Κίεβο, κάνοντας μία δραματική ενέργεια υποστήριξης της Ουκρανίας, αλλά το ενδεχόμενο αυτό ουδέποτε εξετάστηκε από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το CNN.

4) Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν;

Το Κρεμλίνο έχει κλιμακώσει τη ρητορική του έναντι του ΝΑΤΟ τις τελευταίες ημέρες , ενώ ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο CNN ότι οι ρωσικοί στόχοι στην Ουκρανία δεν έχουν επιτευχθεί ακόμα. Όπως δήλωσε ο Πεσκόφ στην Κριστιάν Αμάνπουρ του CNN, βασικός στόχος είναι η εξουδετέρωση κάθε στρατιωτικής δυνατότητας που έχει η Ουκρανία, αλλά η Μόσχα δεν επιδιώκει την στρατιωτική κατοχή της χώρας.

Όταν ρωτήθηκε εάν ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά, ο Πεσκόφ απάντησε: «Εάν υφίσταται απειλή για την ύπαρξη της χώρας μας, τότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με την δική μας αντίληψη (για την εσωτερική ασφάλεια).»

Ο Πεσκόφ έχει δηλώσει επίσης ότι θα ήταν «εξαιρετικά επικίνδυνη» ενέργεια εάν αποφασιζόταν η ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία.

5) Θα είναι αποτελεσματικές οι ενέργειες του ΝΑΤΟ;

Ο Μπάιντεν και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ έχουν επισημάνει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ενισχύσει την ενότητα της συμμαχίας περισσότερο από ποτέ, αλλά οι συναντήσεις του αμερικανού προέδρου με τους συμμάχους είναι το πραγματικό τεστ για τις δυνατότητες και τα περιθώρια που έχει το ΝΑΤΟ. Έως τώρα, παρά το ενιαίο μέτωπο που έχει παρουσιάσει η συμμαχία δεν έχει καταφέρει να αποτρέψει τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας.

Αξιωματούχος στο Ανώτατο Αρχηγείο των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, την έδρα του ΝΑΤΟ, δήλωσε χθες ότι ο πόλεμος του Πούτιν έθεσε σε κίνδυνο τα μέλη της συμμαχίας. Κι ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πόλεμος έχει δημιουργήσει «μια νέα πραγματικότητα» για τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Πάντως τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να αρχίσει η αποστολή όπλων και πυρομαχικών από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, που εγκρίθηκε στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα.

Η μεγάλη πρόκληση για τον Μπάιντεν

Πίσω από τις κάμερες θα τεθεί όμως και ένα θέμα-κλειδί: η ενεργειακή εξάρτηση πολλών ευρωπαϊκών κρατών από την Ρωσία, κάτι που τις υποχρεώνει να σκέφτονται δύο φορές τις ενέργειές τους σε βάρος της Μόσχας.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι το θέμα αυτό είναι «σημαντικό» και έγινε αντικείμενο «έντονων πίσω-μπρος» τις τελευταίες μέρες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι συζητήθηκε επίμονα μεταξύ των συμμάχων ενόψει της επίσκεψης Μπάιντεν.

Η ανακοίνωση του Πούτιν ότι η Ρωσία θα απαιτήσει να πληρώνεται σε ρούβλια για τις πωλήσεις φυσικού αερίου σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες εκτίναξε εκ νέου τις τιμές. Το 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται η Ευρώπη το προμηθεύεται από την Ρωσία.

Και οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πολλά περιθώρια ελιγμών, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Κάτι που το γνωρίζει ο Μπάιντεν, αλλά και ο Πούτιν.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τζούλιαν Ασάνζ παντρεύτηκε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας τη δικηγόρο του (Photos)

ΝΑΤΟ: Ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί τεράστιες απώλειες στην Ουκρανία (Photos)

ΗΠΑ: «Μεσαίωνας» και στο Άινταχο – Νέος νόμος περιορίζει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση

Keywords
Τυχαία Θέματα