Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Βαριά ατζέντα σε «δύσκολη» περίοδο

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ -η δεύτερη της θητείας του- και η συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο τη Δευτέρα έρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, αλλά και γενικότερα για την περιοχή.

Οι μεγάλες ανακατατάξεις και ανατροπές που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται να έχουν βαρύνουσα σημασία στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας και ΗΠΑ

στο Λευκό Οίκο, δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, φέρεται να συνεχίζει να πιέζει τις υπόλοιπες Χώρες-Μέλη της Συμμαχίας να συνεχίσουν να ενισχύουν το Κίεβο με όπλα και, δη, με οπλικά συστήματα σοβιετικής/ρωσικής κατασκευής που έχουν στη διάθεσή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, μια πρώτη απάντηση στο τι θα κάνει η Ελλάδα, έδωσε από τη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία σκέψη να δοθεί οτιδήποτε αν οδηγεί σε αποδυνάμωση της αμυντικής διάταξης της χώρας». Παράλληλα, ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης στην ίδια συζήτηση ανέφερε ότι τα όπλα που εστάλησαν στην Ουκρανία είναι «πλεονάζον αμυντικό υλικό».

Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στο επίκεντρο των συζητήσεων τα ελληνοτουρκικά και την αυξημένη προκλητικότητα της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα, ιδίως μέσω υπερπτήσεων μαχητικών αεροσκαφών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι το ζήτημα αυτό θα τεθεί μετ’ επιτάσεως στην Ουάσιγκτον, σε μια περίοδο που η Τουρκία, λόγω ουκρανικού, ενισχύει τη θέση της στη Δύση.

Από την άλλη, αναμένεται να συζητήσει και το ζήτημα που έχει προκύψει με το αίτημα της Άγκυρας για αγορά νέων και αναβάθμιση παλαιότερων F-16 και τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επιχειρεί να το ικανοποιήσει μέσω σχετικού «μασάζ» στο Κογκρέσο, το οποίο, ως ώρας φέρεται να είναι αρνητικό σε αυτό το ενδεχόμενο. Πάντως, ο πρωθυπουργός στη συζήτηση στη Βουλή αναφέρθηκε και στο νόμο των ΗΠΑ που επιτρέπει στην Ελλάδα να αποκτήσει αμερικανικό πλεονάζον στρατιωτικό υλικό και στη συζήτηση με την Ουάσιγκτον για τα μαχητικά 5ης γενιάς, F-35.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, άλλο ένα «θερμό» ζήτημα, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα βρεθεί εντός πλαισίου ατζέντας της συνάντησής του με τον Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ θα λειτουργήσει ως εκπρόσωπος όλου του Ελληνισμού και όχι μόνο την Ελλάδας.

Στην ατζέντα της συζήτησης Μητσοτάκη-Μπάιντεν περιλαμβάνονται και διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ, όπως η συνεργασία του σχήματος 3+1 και τα ενεργειακά, με τον Έλληνα πρωθυπουργός να υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Λευκό Οίκο, ώστε να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα 16 Μαΐου στις 10 ώρα Ελλάδας (15:00 ώρα ΗΠΑ), ενώ την Τρίτη 17 Μαΐου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Ολομέλεια του Κογκρέσου των ΗΠΑ στις 18:00 ώρα Ελλάδος (11:00 το πρωί ώρα ΗΠΑ). Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ρατσιστικά τα κίνητρα της επίθεσης ενόπλου στο Μπάφαλο – Δέκα νεκροί

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πύραυλος έπληξε στρατιωτική υποδομή στην Περιφέρεια της Λβιβ

«Τέλος εποχής»: Μετά από δεκαετίες ουδετερότητας, Σουηδία και Φινλανδία ένα βήμα πριν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επίσκεψη Μητσοτάκη, ΗΠΑ, Βαριά,episkepsi mitsotaki, ipa, varia