Επιστολική ψήφος: Φιάσκο η κυβερνητική εκστρατεία για τους αποδήμους

«Πολύ κακό για το τίποτα»: ο τίτλος της κωμωδίας του Σαίκσπηρ μοιάζει να ταιριάζει «γάντι» στην τεράστια κινητοποίηση της κυβέρνησης προκειμένου να εγγραφούν στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο οι απόδημοι Έλληνες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, οι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα που έκαναν αίτηση για να ψηφίσουν επιστολικά στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ανήλθαν σε 202.556, εκ των οποίων 153.322 (75,7%) είναι κάτοικοι Ελλάδας

και 49.234 (24,3%) Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό. Οι σχεδόν 50.000 εγγεγραμμένοι απόδημοι είναι απλώς… διπλάσιοι από τους συμπατριώτες μας που ενεγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές του 2023 (οι εγγεγραμμένοι τότε ήταν 22.855 και είχαν ψηφίσει 18.203).

Ακόμα πιο απογοητευτική, ωστόσο, είναι η ανάλυση των εγγεγραμμένων, ανάλογα με τη χώρα κατοικίας τους: μόλις 9.578 πολίτες προέρχονται από τη Γερμανία (όπου οι Έλληνες έχουν μεγάλη κοινότητα), άλλοι 9.090 από τη Βρετανία, ενώ μόλις 3.857 συμπατριώτες μας από τις ΗΠΑ έσπευσαν να εγγραφούν στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο. Επίσης, από το Βέλγιο εγγράφηκαν 3.491, άλλοι 3.119 από την Ολλανδία και άλλοι 2.808 από την Κύπρο.

Η… χλιαρή αυτή εικόνα έρχεται μετά από μια τεράστια εκστρατεία της κυβέρνησης, όπου ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης – από τη Νίκη Κεραμέως και τον Θοδωρή Λιβάνιο μέχρι το Νίκο Δένδια – «γύρισαν τον κόσμο» (με ιδιαίτερη έμφαση ΗΠΑ και Καναδά) προκειμένου να ενημερώσουν και να πείσουν τον απόδημο Ελληνισμό να εγγραφεί στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου και να συμμετάσχει εξ αποστάσεως στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Αν και ακόμα δεν υπάρχουν σαφείς εξηγήσεις για το μειωμένο ενδιαφέρον των αποδήμων για το νέο αυτό μέτρο (να θυμήσουμε, εδώ, ότι στις εθνικές εκλογές απαιτείτο φυσική παρουσία σε εκλογικά τμήματα, συχνά σε μεγάλη απόσταση από τον τόπο κατοικίας), κάποιες πρώτες προσεγγίσεις αναφέρουν ότι:

Επέδρασε αρνητικά το «email-gate» και ο θόρυβος που προκλήθηκε για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού από το υπουργείο Εσωτερικών, κάνοντας επιφυλακτικούς τους απόδημους έναντι της όλης διαδικασίας.Σε γενικότερο επίπεδο, φαίνεται ότι η κυβέρνηση ήταν μάλλον αισιόδοξη – τουλάχιστον ως προς τα αριθμητικά στοιχεία – σχετικά με το πραγματικό ενδιαφέρον του απόδημου Ελληνισμού για συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες στη χώρα.Το γεγονός ότι η επιστολική ψήφος αφορούσε αποκλειστικά στις ευρωεκλογές ενδεχομένως προκαλούσε μειωμένο ενδιαφέρον, ειδικά για όσους συμπατριώτες μας ζουν εκτός Ευρώπης και ίσως δεν αισθάνονται ότι η συγκεκριμένη κάλπη τους αφορά ή επηρεάζει τη ζωή τους.

Πλέον, αφού στο στοίχημα της αθρόας εγγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου χάθηκε (μοιάζει να αφορά περισσότερο τους πολίτες εντός Ελλάδας που θα βρίσκονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους…), τώρα η κυβέρνηση ελπίζει ότι τουλάχιστον η συμμετοχή στις εκλογές των εγγεγραμμένων για επιστολική ψήφο θα είναι σημαντική, ώστε να καταπολεμηθεί η αποχή και η «χαλαρή» ψήφος.

Διαβάστε επίσης

Βουλευτές ΝΔ σε απόγνωση: Τι είπαν στον Μητσοτάκη για ακρίβεια, γάμο ομόφυλων και συμπεριφορές υπουργών

Κασσελάκης για Βαρτζόπουλο: Θα τον είχα αποπέμψει αμέσως, το να αιτιολογείς τις γυναικτονίες δεν είναι θέμα λάθος διατύπωσης

Κικίλιας: «Θα προστατέψουμε τους πολλούς – Δέκα χρόνια κάθειρξη για εμπρησμό από αμέλεια»

Keywords
Τυχαία Θέματα