Επιστροφή σε κλίμα Ψυχρού Πολέμου

Ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του προκάλεσε το «τριπλό» ατύχημα που είχε πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις σκάλες του προεδρικού αεροσκάφους.

Ο 78χρονος Μπάιντεν, ο οποίος είναι ο γηραιότερος πλανητάρχης στην Ιστορία, σκόνταψε διαδοχικά τρεις φορές προτού καταφέρει να ανέβει τελικά τις σκάλες του «Air Force One», καθώς ετοιμαζόταν να πετάξει για την Τζόρτζια.
Το βίντεο έγινε viral και, όπως ήταν αναμενόμενο, άνοιξε τη συζήτηση για την υγεία του και το κατά πόσον θα καταφέρει να ολοκληρώσει την

τετραετή θητεία του. Την ίδια στιγμή ξεσπούσε διπλωματικό επεισόδιο ΗΠΑ – Ρωσίας, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να εύχεται στον ηλικιωμένο πλανητάρχη να είναι… υγιής.


Και αυτό γιατί αίσθηση είχε προκαλέσει ο χαρακτηρισμός «killer» του Μπάιντεν για τον Ρώσο ομόλογό του σε μία συνέντευξη στον δημοσιογράφο του ABC Τζορτζ Στεφανόπουλο. Στην ερώτηση αν θεωρεί τον Πούτιν «φονιά» η απάντηση του Αμερικανού Προέδρου ήταν θετική, ενώ συμπλήρωσε πως «θα υποστεί τις συνέπειες».


Η αντίδραση από το Κρεμλίνο ήταν άμεση, καθώς ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Ουάσιγκτον δημιουργώντας παγκόσμια ανησυχία πως οι σχέσεις των δύο χωρών πρόκειται να κλιμακωθούν περαιτέρω.
O χαρακτηρισμός «killer» ωστόσο θα μπορούσε να διαβαστεί και με διαφορετικό τρόπο. Ο Μπάιντεν φαίνεται να αναγνωρίζει πως η πολιτική του Ρώσου Προέδρου είναι σκληρή και στιβαρή όταν έχει να κάνει με τα συμφέροντα της χώρας του.


Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε την Προεδρία, έχει κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του στην εξωτερική πολιτική. Γνωρίζει πολύ καλά πως ο εχθρός είναι η Κίνα, σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν υποβαθμίζει τον ρωσικό παράγοντα. Η στάση των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας θα είναι σίγουρα εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή του προκατόχου Ντόναλντ Τραμπ.
Οι ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναγνωρίζουν την επιρροή που έχει η Ρωσία τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή και θέλουν να την παρακολουθούν στενά.
Την ίδια στιγμή ρωσικά – και όχι μόνο – ΜΜΕ κάνουν λόγο για «διοίκηση Μπάιντεν και Χάρις» («Biden and Harris administratiοn») αναγνωρίζοντας, θα έλεγε κάποιος, στο πρόσωπο της Κάμαλα Χάρις μια μελλοντική Πρόεδρο των ΗΠΑ. Εξάλλου η κατάσταση της υγείας του Αμερικανού Προέδρου μπορεί να μην εμπνέει ανησυχία, σίγουρα όμως τα 78 χρόνια του προκαλούν ερωτήματα. Το Κρεμλίνο πάντως δίνει την εντύπωση πως θεωρεί τον Μπάιντεν ήδη… «ξεγραμμένο».

Κάλεσμα Πούτιν


Ο Ρώσος Πρόεδρος, ωστόσο, μετά την ένταση που προκάλεσαν στις σχέσεις Μόσχας – Ουάσιγκτον οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος είπε επίσης ότι η Ρωσία θα πληρώσει τίμημα για την παρέμβασή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογο του συνομιλίες, αλλά υπό τον όρο ότι θα γίνουν «πράγματι σε ζωντανή μετάδοση».


«Θέλω να προτείνω στον Πρόεδρο Μπάιντεν να συνεχίσουμε να συνομιλούμε, αλλά υπό τον όρο ότι θα το κάνουμε αυτό πράγματι σε ζωντανή μετάδοση, όπως λένε on-line. Χωρίς τις όποιες καθυστερήσεις, αλλά σε απευθείας, ανοιχτή, ζωντανή συζήτηση» δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος στο ρωσικό κανάλι «Ρωσία-1».
Ακόμη, απαντώντας στο ερώτημα αν προτίθεται να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Μπάιντεν, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε: «Για να μην πικάρουμε ο ένας τον άλλον ερήμην, πρέπει να συνεχίσουμε τις σχέσεις».

Δεν χαρίζει την Τουρκία στη Ρωσία

Η διοίκηση Μπάιντεν – όπως όλα δείχνουν – δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει την Τουρκία να προσδεθεί στο άρμα της Ρωσίας. Ενδεικτικές ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος χαρακτήρισε την Τουρκία ισχυρή περιφερειακή δύναμη, η οποία όμως πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο.
Αυτομάτως η δήλωση αυτή προκάλεσε το ελληνικό ενδιαφέρον αναφορικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει αύριο στη σύνοδο κορυφής, κατά την οποία θα συζητηθούν πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία. Και μπορεί η έκθεση Μπορέλ να έχει αφήσει μια πρώτη ικανοποίηση στην Αθήνα, ωστόσο το Ρόιτερς την προηγούμενη εβδομάδα έσπευσε να προκαταλάβει την έκβαση της συνόδου και, όπως όλα δείχνουν, κυρώσεις – τουλάχιστον σημαντικές – δεν θα μπουν στο τραπέζι.


Οι ΗΠΑ θα παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., καθώς καλούνται να κρατήσουν τις ισορροπίες έναντι του τουρκικού παράγοντα προκειμένου να μην τον στρέψουν στην αγκαλιά του Πούτιν. Ωστόσο ο Μπάιντεν θα πρέπει με κάποιον τρόπο να δικαιολογήσει το σκληρό πόκερ που θα παίξει με τον Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο έχει κατηγορήσει πολλές φορές για τη στάση του έναντι των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Προς το παρόν πάντως αρκέστηκε στο να χαρακτηρίσει «απογοητευτική» την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μία διεθνή συμφωνία που σχεδιάστηκε για την προστασία των γυναικών από τη βία.

Keywords
Τυχαία Θέματα