Επιστροφή στην... κλασική Σοσιαλδημοκρατία για το SPD στη Γερμανία - Νέα ηγεσία, νέα ταυτότητα

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

 

«Νέα εποχή» ήταν το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), η οποία επιβεβαιώθηκε με την εκλογή στην ηγεσία του κόμματος των Νόρμπερτ Βάλτερ - Μπόργιανς και Σάσκια Έσκεν. 
Σε μια προσπάθεια επιστροφής σε παραδοσιακές σοσιαλδημοκρατικές θέσεις, το SPD – χρησιμοποιώντας συμβολικά το κόκκινο τριαντάφυλλο – ανέδειξε στην ηγεσία τα δύο αυτά «αουτσάιντερ» και γύρισε την πλάτη στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς με τις περισσότερο νεοφιλελεύθερες θέσεις. Επιπλέον, το συνέδριο

τάχθηκε ταυτόχρονα υπέρ της διαπραγμάτευσης νέων πολιτικών με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU). 

Στις ομιλίες τους τόσο ο Βάλτερ - Μπόργιανς όσο και η Έσκεν επιδίωξαν να ενώσουν το διαιρεμένο και εκλογικά συρρικνωμένο κόμμα αποδίδοντας τη νέα φυσιογνωμία που θα αποκτήσει το SPD. «Το SPD είναι ένα αριστερό λαϊκό κόμμα» τόνισε ο Βάλτερ - Μπόργιανς επαναφέροντας στο προσκήνιο έναν παλαιότερο χαρακτηρισμό: «Είναι το κόμμα της ειρήνης, των ίσων ευκαιριών για όλους και του κοινωνικού κράτους». 
Από αυτή την οριοθέτηση προκύπτει και η στάση που θα πρέπει να τηρήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες στο ερώτημα αν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση ή όχι. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι στο SPD επικρατούν διαφορετικές απόψεις γύρω από αυτό το θέμα, το νέο ηγετικό δίδυμο δεν έθεσε θέμα εξόδου.

Στροφή στο κοινωνικό κράτος
Οι νέες προγραμματικές θέσεις που ψήφισε το συνέδριο συνιστούν μια προσπάθεια να ανακτήσει το SPD μια διακριτή ταυτότητα, να διαφοροποιηθεί από τη χάραξη συντηρητικής πολιτικής του κυβερνητικού εταίρου και να αναχαιτίσει την καθοδική του πορεία στις εκλογικές αναμετρήσεις. 
Για παράδειγμα, ως προς τα κοινωνικά θέματα, το SPD αποστασιοποιήθηκε από τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις Χαρτς που καθιερώθηκαν από την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ πριν από 16 χρόνια. 
Οι δραστικές περικοπές στις κοινωνικές παροχές και στα εργατικά δικαιώματα που συνδέονται με αυτές τις μεταρρυθμίσεις θεωρούνται η βασική αιτία για τη σταδιακή συρρίκνωση της εκλογικής δύναμης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στα αποτελέσματα εκλογικών αναμετρήσεων σε διάφορα κρατίδια του ομοσπονδιακού κράτους. 

Η στροφή στην κοινωνική πολιτική που επιδιώκει να εδραιώσει το νέο ηγετικό δίδυμο φάνηκε επίσης από τις αποφάσεις των συνέδρων σχετικά με το πρόβλημα της ανεργίας, που – παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις – έχει χτυπήσει και την πόρτα της Γερμανίας. Για παράδειγμα, αποφασίστηκε πως σε περίπτωση ανεργίας, θα μπορεί κάποιος να παραμένει ώς και 33 μήνες στο ταμείο ανεργίας, όπου τα επιδόματα είναι υψηλότερα απ’ ό,τι στο ταμείο Χαρτς.
Εκτός αυτού, προβλέπεται ότι όποιοι μένουν άνεργοι δεν θα αναγκάζονται να μετακομίσουν σε φθηνότερα διαμερίσματα αν δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο. Αυτή η μεταβατική περίοδος θα ισχύει για δύο χρόνια. Το συνέδριο ψήφισε επίσης μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας στα παιδιά και πρότεινε την καθιέρωση της ελάχιστης κοινωνικής ασφάλειας για παιδιά ύψους έως και 478 ευρώ τον μήνα. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ο στόχος «ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά», τόνισε από το βήμα του συνεδρίου η Σάσκια Έσκεν. 

Από το συνέδριο δεν έλειψαν και οι προτάσεις για την προστασία του κλίματος, ζήτημα το οποίο απασχολεί τόσο την ίδια τη χώρα, η οποία έχει στο ιστορικό της το μεγάλο σκάνδαλο ρύπων Dieselgate, όσο και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά με την ανάληψη της ηγεσίας της Κομισιόν από τη Γερμανίδα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Εξάλλου δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκαν σε μεγαλουπόλεις της Γερμανίας. 

Γύρισαν πλάτη στον Σολτς
O αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία του για ανάληψη της ηγεσίας του SPD, υπέρμαχος του «δόγματος» Σόιμπλε για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, βρέθηκε εμμέσως στο στόχαστρο των δύο υποψηφίων. 
Όπως σημείωσε ενδεικτικά ο Νόρμπερτ Βάλτερ - Μπόργιανς, «αν το προβλεπόμενο από το σύνταγμα “φρένο χρέους” βρίσκεται σε αντίθεση με ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών μας, τότε είναι λάθος και θα πρέπει να φύγει» δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την πορεία που θα ακολουθηθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες στο θέμα του χρέους. 

Όπως διευκρίνισε, «η χώρα έχει ανάγκη από ετήσιες επενδύσεις στις υποδομές ύψους 45 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία. Και αυτές οι επενδύσεις δεν επιτρέπεται να αποτύχουν λόγω δογματικών θέσεων όπως οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» τόνισε. 
Ενώ εκφράστηκε το ίδιο αρνητικά και για τα σχέδια της υπουργού Άμυνας και προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ για μια ολοένα μεγαλύτερη συμμετοχή της Γερμανίας σε διεθνείς στρατιωτικές αποστολές.
Το ψήφισμα που έκλεισε το συνέδριο, σε ό,τι αφορά όλα αυτά τα θέματα, δεν είναι τόσο αυστηρό και αφήνει περιθώρια ελιγμών στη νέα ηγεσία για διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες. Οι εταίροι είχαν συμφωνήσει ότι στη μέση της κυβερνητικής θητείας θα συζητήσουν για πιθανές αλλαγές του κυβερνητικού προγράμματος, ενώ – όπως όλα δείχνουν – δεν αποκλείεται να μην υπάρξει εκ νέου μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία μετά τις εκλογές του 2021. 

SPDΓερμανίαΣοσιαλδημοκράτεςΚοινωνικό ΚράτοςIssue: 2103Issue date: 12-12-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιστροφή, Σοσιαλδημοκρατία, SPD, Γερμανία -,epistrofi, sosialdimokratia, SPD, germania -