Επίθεση Σημίτη σε Καραμανλή για ελληνοτουρκικά – Απεμπόλησε το Ελσίνκι
Το παρασκήνιο της εθνικής επιτυχίας της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 1999 φωτίζει με άρθρο του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος επιρρίπτει στον διάδοχό του στην πρωθυπουργία, Κώστα Καραμανλή, την ευθύνη για την αλλαγή στρατηγικής που άφησε την Ελλάδα μόνη της απέναντι στον Ερντογάν.
Στην προδημοσίευση αποσπασμάτων από το νέο του
Γράφει χαρακτηριστικά:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνήλθε στις 10 Δεκεμβρίου 1999. Ξεκίνησε με θέμα τη διεύρυνση της Ενωσης και την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Δήλωσα ότι αδυνατώ να συναινέσω στην υποψηφιότητα της Τουρκίας, αν δεν αντιμετωπιστεί θετικά και η υποψηφιότητα της Κύπρου. Το Συμβούλιο, μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, διακόπηκε. Εγιναν διαδοχικές τριμερείς συνεννοήσεις με την Προεδρία και τους συναδέλφους μας για να διατυπωθεί μια γενικά αποδεκτή απόφαση. Αισθάνθηκα ότι βαθμιαία το κλίμα άλλαζε. Οι αντιρρήσεις στηρίζονταν στο επιχείρημα ότι οι Τούρκοι δεν δέχονται τη λύση του Κυπριακού. Η Προεδρία βρισκόταν διαρκώς σε επαφή με την τουρκική αντιπροσωπεία και την Αγκυρα, ενώ το Συμβούλιο είχε αρχίσει να ενοχλείται από την άτεγκτη στάση τους. Με μεγάλη προσπάθεια, στην οποία συνέβαλε καθοριστικά ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας κ. Σολάνα, επιτύχαμε στο τέλος τους σκοπούς μας. Οι δύο κρίσιμες ρυθμίσεις έγιναν αποδεκτές.
Τα 15 κράτη-μέλη συμφώνησαν να αναγνωρισθεί η Τουρκία ως υποψήφια χώρα. Θα έπρεπε, σε εύλογο χρονικό διάστημα, να επιλύσει τις τυχόν συνοριακές ή άλλες διαφορές της με τα κράτη-μέλη στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εφόσον δεν επερχόταν συμφωνία σε εκκρεμείς διαφορές. Προς περαιτέρω αποσαφήνιση, εξάλλου, στα συμπεράσματα της Συνόδου σημειώθηκε ότι “το αργότερο το 2004” οι 15 ηγέτες θα επανεξέταζαν την κατάσταση για να εγκρίνουν την εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Αν δεν είχαν επιλυθεί οι εκκρεμείς διαφορές, θα προωθούσαν την επίλυσή τους μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, πείσαμε τους εταίρους μας ότι η προϋπόθεση λύσης του Κυπριακού, που πρότειναν ως αφετηριακό σημείο ενταξιακής πορείας της Κύπρου, καθιστούσε τον πρόεδρο της “Βόρειας Κύπρου” Ρ. Ντενκτάς κυρίαρχο των εξελίξεων. Θα μπορούσε στο εξής να διαπραγματεύεται εκβιαστικά απέναντι στην Ενωση και την Ελλάδα, αφού θα κρατούσε στα χέρια του το κλειδί της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Οι 14 εταίροι μας αποδέχθηκαν τον συλλογισμό μας. Στα συμπεράσματα της Συνόδου σημειώθηκε ότι “εάν μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προσχώρησης της Κύπρου δεν έχει επιτευχθεί λύση (στο Κυπριακό), η απόφαση του Συμβουλίου όσον αφορά την προσχώρηση θα ληφθεί χωρίς το ανωτέρω να αποτελεί προϋπόθεση”».
Το πρώτο σκέλος ανάγκαζε την Τουρκία να λύσει σε χρόνο μελλοντικό αλλά ως βασική προϋπόθεση της ενταξιακής της πορείας, τα όποια ζητήματά της με την Ελλάδα και έθετε την ΕΕ ως εποπτεύουσα της διαδικασίας. Το δεύτερο, ως γνωστόν, αποδείχτηκε κλειδί για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, που επισφραγίστηκε σε μια πανηγυρική εκδήλωση στη Στοά του Αττάλλου, τον Απρίλιο του 2003, όπου υπογράφηκε η Συνθήκης Προσχώρησης δέκα νέων κρατών στην ΕΕ (μεταξύ αυτών και της Κυπριακής Δημοκρατίας).
Και καταλήγει, ο κ. Σημίτης: «Μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, την Κυριακή της 7ης Μαρτίου 2004, προσκάλεσα τον κ. Καραμανλή στο Μαξίμου για να τον ενημερώσω για θέματα που θεωρούσα ότι θα πρέπει να γνωρίζει ο νέος πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής ήρθε στο Μαξίμου συνοδευόμενος από τον σύμβουλό του κ. Μολυβιάτη. Αφού αναφέρθηκα στα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα, θέλησα να θίξω το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία. Ο κ. Καραμανλής με διέκοψε αμέσως αναφέροντας ότι στα θέματα αυτά έχει διαφορετικές απόψεις και δεν χρειάζεται πληροφόρηση. Προσέθεσε ότι ο κ. Μολυβιάτης είναι κατ’ εξοχήν αρμόδιος για την αντιμετώπισή τους. Ο κ. Μολυβιάτης πήρε αμέσως μετά τον λόγο και δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη δική της πολιτική, που είναι διαφορετική από εκείνη της κυβέρνησής μου. Μετά την παρατήρηση αυτή, η συζήτηση στράφηκε σε άλλα θέματα, άσχετα προς την εξωτερική πολιτική».
Τον Δεκέμβριο του 2004 όταν πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την απόφαση του Ελσίνκι, η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για να αποφασιστεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, την Ελλάδα εκπροσωπούσε ο νέος πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Δυστυχώς, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αποφασίστηκε η εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας παρ’ όλο που δεν είχε τακτοποιήσει τις διαφορές της με την Ελλάδα, όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.
Ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση της ΝΔ, σε αντίθεση με τις μεγαλοστομίες της εποχής της αντιπολίτευσης, έδειξαν εξαρχής δείγματα μιας γενικευμένης απάθειας απέναντι στις εξελίξεις. Η αναμενόμενη κινητοποίησή τους ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2004 δεν πραγματοποιήθηκε. Τίποτε δεν συνέβη απ’ όσα εύλογα περίμεναν όσοι είχαν εργαστεί για να οδηγήσουν την Τουρκία σε έναν μονόδρομο που της επέβαλλε αποφάσεις. Ο έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση, αν και είχε τη δυνατότητα, δεν πρόβαλε την ένσταση για την έλλειψη ανταπόκρισης της Τουρκίας στον όρο που είχε τεθεί στο Ελσίνκι και αφορούσε την ύπαρξη διαφορών σχετικά με την έκταση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αντίθετα, επεσήμανε ότι «οι ασφυκτικοί χρονικοί περιορισμοί δεν βοηθούν». Απεδέχθη έτσι την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με ανεπίλυτες τις ελληνοτουρκικές διαφορές ως προς τα όρια των υφαλοκρηπίδων και των αιγιαλίτιδων ζωνών τους. Η Τουρκία βγήκε από τη στενωπό χωρίς καμία αντίδραση».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αλαλούμ στο Πέραμα: Λαοθάλασσα προσπαθούσε να περάσει στη Σαλαμίνα και γύριζε τα πίσω μπρος
- Κρούσματα σήμερα 3/4:Το «βαθύ κόκκινο» στα λύματα και η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
- ΕΟΦ: Ανακοίνωση για το θάνατο της 65χρονης στο Ίλιον μετά το εμβόλιο της Astrazeneca
- Πού εντοπίστηκαν τα 3.232 κρούσματα, όλες οι περιοχές: 1.525 σε Αττική, 383 στη Θεσσαλονίκη, «βράζει» η Αθήνα
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή ηλικιωμένη μετά από βουτιά στο κενό από τον τέταρτο όροφο
- Κοροναϊός : 3.232 νέα κρούσματα και 70 θάνατοι – Στους 755 οι διασωληνωμένοι
- Τουρισμός: Ανοίγει στις 14 Μαΐου χωρίς διακρίσεις για τους ανεμβολίαστους - Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ
- Κορονοϊός: 383 νέα κρούσματα σήμερα στη Θεσσαλονίκη
- Ο Νίκος Χατζηνικολάου παρενέβη για όσα είπε η Ναταλία Γερμανού στον αέρα του Alpha
- Ο χάρτης του κορωνοϊού στην Ελλάδα: 1525 κρούσματα σε Αττική, 383 Θεσσαλονίκη (Λίστα)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- «Νοσεί» βαριά η Αττική – Νέα αύξηση σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα και Κοζάνη
- Spiegel: Τι ζητούσε η αμφιλεγόμενη Palantir στην Ελλάδα;
- Η Λαίδη Κάμπελ «ξαναχτυπά»: Η Μέγκαν παίζει το χαρτί του ρατσισμού για να καλύψει τις βρομιές της
- Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν κι άλλο τα κρούσματα
- Επίθεση Σημίτη σε Καραμανλή για ελληνοτουρκικά – Απεμπόλησε το Ελσίνκι
- Τουρισμός: Το επιχειρησιακό σχέδιο και οι πέντε «γραμμές άμυνας»
- Εκατοντάδες άνθρωποι σε διαδηλώσεις στη Βρετανία κατά του νομοσχεδίου για τις κινητοποιήσεις
- Και τρίτη δασική πυρκαγιά μέσα σε λίγες ώρες- Νέος συναγερμός στην Πυροσβεστική
- ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί μέσα σε λίγες ώρες άλλαξε η απόφαση για το λιανεμπόριο;
- Κίνημα Αλλαγής: «Ναι στη μετεγκατάσταση των ΕΑΣ – Όχι σε κλείσιμο ή δραστική υποβάθμισή τους»
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Επίθεση Σημίτη σε Καραμανλή για ελληνοτουρκικά – Απεμπόλησε το Ελσίνκι
- Spiegel: Τι ζητούσε η αμφιλεγόμενη Palantir στην Ελλάδα;
- ΜεΡΑ25 για λιανεμπόριο: Παλινωδίες, εγκληματική διαχείριση και μπάχαλο
- «Νοσεί» βαριά η Αττική – Νέα αύξηση σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα και Κοζάνη
- ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί μέσα σε λίγες ώρες άλλαξε η απόφαση για το λιανεμπόριο;
- Η αστυνομία συνέλαβε 100 μέλη συμμορίας, που μετέφερε ναρκωτικά στην Ισπανία με ταχύπλοα σκάφη
- Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν κι άλλο τα κρούσματα
- Η Λαίδη Κάμπελ «ξαναχτυπά»: Η Μέγκαν παίζει το χαρτί του ρατσισμού για να καλύψει τις βρομιές της
- Και τρίτη δασική πυρκαγιά μέσα σε λίγες ώρες- Νέος συναγερμός στην Πυροσβεστική
- Θεσσαλονίκη: Νεκρή ηλικιωμένη μετά από «βουτιά στο κενό» από τον τέταρτο όροφο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Φλέγεται» το κέντρο της Αττικής με 422 κρούσματα σήμερα, στο κόκκινο και ο Πειραιάς
- Κρούσμα κορονοϊού στη Βουλή, σε καραντίνα κοινοβουλευτικοί συντάκτες
- Κικίλιας: Τον Απρίλιο θα έχουμε 1,5 εκατ. εμβολιασμούς - Κουράγιο στους Έλληνες
- Κρούσματα σήμερα: 1525 κρούσματα σε Αττική, 383 Θεσσαλονίκη, ο χάρτης της διασποράς 3/4
- Κορονοϊός: 3.232 νέα κρούσματα, 70 θάνατοι, 755 διασωληνωμένοι
- Μπάχαλο με τις μετακινήσεις προς Σαλαμίνα: Γύριζαν άρον άρον πίσω τους εκδρομείς
- Προσλήψεις από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μαρκετ
- ΣΥΡΙΖΑ για λιανεμπόριο: Τι άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες;
- 100 συλλήψεις στην Ισπανία για μεγάλο κύκλωμα ναρκωτικών – 5 τόνοι χασίς κατασχέθηκαν
- Ο Τζορτζ Κινγκ ξαναχτυπά: Ανέβηκε έναν από τους ψηλότερους ουρανοξύστες της Ευρώπης