Επιθετική άμυνα από το Κίνημα Αλλαγής

Μετά το αίτημα για άνοιγμα των λογαριασμών ΣημίτηΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

«Ανοίγει» το παιχνίδι το Κίνημα Αλλαγής λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, φέρνοντας σε «πρώτο πλάνο» την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή για ζητήματα διαφθοράς.

Περνώντας, λοιπόν, στην αντεπίθεση, την επομένη της συνάντησης που είχαν Φώφη Γεννηματά και Κώστας Σημίτης,

η Δημοκρατική Συμπαράταξη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, βάζει στο στόχαστρό της τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο όσο και δυο ακόμη πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή, τους Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

«Αποτελεί παραδοξότητα το γεγονός ότι η εν λόγω υπόθεση έχει κινηθεί για τα μη πολιτικά πρόσωπα, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει στα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνει» σημείωσε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης. Εκτίμησε μάλιστα πως «πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο επίθεσης στην παράταξή μας από την κυβέρνηση σε συνεργασία με κύκλους της καραμανλικής πτέρυγας».

Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ακόμη πως «ενώ η Δικαιοσύνη επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία για στελέχη της παράταξής μας, όταν έχει στα χέρια της από τον Σεπτέμβριο του 2017 την εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών για τα τρία πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς της Ν.Δ., που εμπλέκονται στην υπόθεση με ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο 148 εκατ. ευρώ, για ποιο λόγο η Δικαιοσύνη καθυστερεί και δεν αποστέλλει τη δικογραφία στη Βουλή;».

Να ελεγχθεί και ο Πρόεδρος...

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την εμπλοκή του ονόματος του Προκόπη Παυλόπουλου ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως «το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να αποκλείει τον έλεγχό του ως προσώπου από τη Δικαιοσύνη από τη στιγμή που εδώ και έναν χρόνο υπάρχει βούλευμα του εισαγγελέα Εφετών που τον περιλαμβάνει ως εμπλεκόμενο πρόσωπο στη δικογραφία του C4I με την τότε ιδιότητά του ως υπουργού Δημόσιας Τάξης».

Όπως είπε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, «εμείς δεν λειτουργούμε ως δικαστές, αλλά θέτουμε το ερώτημα για ποιον λόγο δεν έχει κινηθεί η Δικαιοσύνη, ακόμη κι αν στα εμπλεκόμενα πρόσωπα συγκαταλέγεται ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Απόδειξη της σημασίας που δίνει η Χαριλάου Τρικούπη στη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και του ότι την τοποθετεί στην κορυφή της ατζέντας της, αποτελεί και η χθεσινή συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Σύμφωνα με αυτά που έγιναν γνωστά από το «στρατόπεδο» του Κινήματος Αλλαγής, οι βουλευτές κατέθεσαν αναφορά ζητώντας «την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για να παρασχεθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις για την επιλεκτική εξαίρεση όσων διαλαμβάνονται στο επίμαχο υπ’ αριθ. 1732/2017 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών από τις κατά νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες διερεύνησης των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, υπουργών της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή».

Στη Βουλή

Στην ερώτησή τους οι έξι υπογράφοντες βουλευτές της ΔΗΣΥ αναφέρουν πως, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών του 2017, «παραπέμφθηκαν ενώπιον του αρμοδίου Τριμελούς Εφετείου Αθηνών οι κατηγορούμενοι για μία σειρά από κακουργήματα με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων απιστία στην υπηρεσία, ψευδή βεβαίωση, παθητική δωροδοκία, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Στο κείμενο της ερώτησής τους οι βουλευτές τονίζουν πως «σύμφωνα με το βούλευμα, που υιοθέτησε πλήρως εισαγγελική πρόταση, διαπιστώθηκε ότι οι υπουργοί Προκόπης Παυλόπουλος, Βύρων Πολύδωρας και Χρήστος Μαρκογιαννάκης ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο σε ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ. Η ζημία αυτή προκλήθηκε διά:

● της υπογραφής της από 29.03.2007 τροποποίησης 5 της Σύμβασης από τον Βύρωνα Πολύδωρα,

● της υπογραφής της από 29.10.2008 τροποποίησης 7 της Σύμβασης από τον Προκόπη Παυλόπουλο,

● της από 16.02.2009 απόφασης του Χρήστου Μαρκογιαννάκη για την έγκριση του Πρωτοκόλλου Παραλαβής».

Οι βουλευτές της ΔΗΣΥ ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό εάν έχει γνωστοποιηθεί η πιο πάνω ποινική διαδικασία στον ίδιο και στα αρμόδια όργανα της Βουλής, εάν εφαρμόσθηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ως προς τους εμπλεκόμενους υπουργούς στην υπόθεση, εάν έχει κοινοποιηθεί κατά νόμο η δικογραφία στην αρμόδια διοικητική αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και εάν έχει διαταχθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων.

Βύρωνας ΠολύδωραςΧρήστος ΜαρκογιαννάκηςΠροκόπης ΠαυλόπουλοςIssue: 2048Issue date: 22/11/2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα