Έρχεται «μετωπική» με φόντο την τραγωδία των Τεμπών

Αντίστροφα μοιάζει να μετρά ο χρόνος για την εκδήλωση της πολιτικής αντιπαράθεσης που σοβεί εδώ και 15 μέρες, μετά το ασύλληπτο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Με την υπόθεση να πηγαίνει πλέον στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, αλλά και τον κόσμο να συνεχίζει να «βράζει» για την τραγωδία, η κυβέρνηση υποχρεούται να ανασχεδιάσει συνολικά τη στρατηγική της προκειμένου να αντιμετωπίσει, τόσο τις αντικειμενικές συνέπειες του δυστυχήματος όσο και τα διαρκώς κλιμακούμενα «πυρά» της αντιπολίτευσης, η οποία την κατηγορεί ως

αποκλειστικά υπεύθυνη για την εικόνα που παρουσιάζουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι.

Με τις δημοσκοπήσεις ήδη να καταγράφουν απώλειες για τη Ν.Δ., γίνεται προφανές ότι η πολιτική σύγκρουση με φόντο την τραγωδία είναι απλώς αναπόφευκτη, καθώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι, αν η εικόνα αυτή παγιωθεί, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για την ίδια όταν προκηρυχθούν οι εκλογές, ιδίως όσο οι απαντήσεις για τα «πώς» και τα «γιατί» του δυστυχήματος παραμένουν ασαφείς, πέραν της ατομικής ευθύνης κάποιων εργαζομένων.

Η ώρα της Βουλής

Έτσι, από αμιγώς πολιτική άποψη, η υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών μόλις αρχίζει, καθώς την Τετάρτη το μεσημέρι ο εκτελών χρέη υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, αλλά και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία των σιδηροδρόμων.

Σημειώνεται ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε ότι ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μπορεί να παρευρεθεί στην Επιτροπή, αν το επιθυμεί, ωστόσο εξαίρεσε τον διάδοχό του στον υπουργικό θώκο Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Από την άλλη, την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει για το θέμα και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με παρόντες όλους τους υπουργούς που από τα χέρια τους έχει περάσει η επίμαχη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση στους σιδηροδρόμους της χώρας ήτοι, εκτός των Σπίρτζη και Καραμανλή, αλλά και του Γεραπετρίτη, καλείται και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σημειώνεται δε ότι ο Καραμανλής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και τον ενημέρωσε ότι είναι στη διάθεση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να δώσει απαντήσεις για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής αυτής αναμένεται να δώσει και τον τόνο της πολιτικής αντιπαράθεσης από εδώ και πέρα, καθώς με την παρουσία υπουργών και από τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για συνολική σύγκρουση, τόσο στο πεδίο των αντικειμενικών ευθυνών για τα αίτια της τραγωδίας, όσο και σε επίπεδο πολιτικής και ιδεολογίας, δεδομένου ότι η κυβέρνηση εξαρχής έχει επιδιώξει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη που «της αναλογεί».

Επομένως εντός της Επιτροπής αναμένεται να επιδιώξει να «δείξει» τους υπαίτιους από την άλλη πλευρά, αλλά και να απαντήσει στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι επί σχεδόν τέσσερα χρόνια δεν έκανε τίποτα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

«Προσωπική υπόθεση»

Την ίδια στιγμή ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να μετατρέπει σε… προσωπική υπόθεση τόσο το ίδιο το δυστύχημα όσο και την ανάταξη των σιδηροδρόμων στη χώρα, καθώς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου το πρωί της Τρίτης, παρουσία των διοικήσεων της Hellenic Train, του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, δήλωσε ότι «η ανάταξη των σιδηροδρόμων μας δεν αποτελεί απλά ένα καθολικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά αποτελεί πια κι ένα προσωπικό δικό μου στοίχημα και αυτό άλλωστε είναι και το περιεχόμενο της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης από πλευράς μου», αναφερόμενος και πάλι στο «βαθύ κράτος» και της «νησίδες αναχρονισμού» στις οποίες και δήλωσε ότι «έχουμε κηρύξει όλοι πόλεμο και τον πόλεμο αυτόν πρέπει να τον κερδίσουμε».

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση Μητσοτάκη έρχεται λίγες ώρες αφότου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωνε ότι η εικόνα της πολύ κακής κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα «δεν είχε μεταφερθεί» σε επίπεδο κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι θα είχε απαντηθεί αν είχε μεταφερθεί από τον ΟΣΕ προς τον υπουργό.

Πρόσθεσε δε ότι «σε επίπεδο πρωθυπουργού η εικόνα αυτή δεν είχε φτάσει, δεν είχε μεταφερθεί τέτοια εικόνα, αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι οι αρμόδιοι όφειλαν να ξέρουν» και υπογράμμισε ότι «υπάρχει πολιτική ευθύνη, η οποία ανελήφθη και γι’ αυτόν τον λόγο» αναφερόμενος στην παραίτηση Καραμανλή.

Η νέα στρατηγική

Συνεχίζοντας επισήμανε ότι «ήταν κομμάτι της πολιτικής ευθύνης που ανελήφθη ότι όφειλαν στη διοίκηση του ΟΣΕ να ξέρουν το μαύρο χάλι που υπήρχε. (…) Μιλάμε για τη νοοτροπία του λουφάρω και φεύγω μισή ώρα νωρίτερα από τη βάρδια, βάζω τον καινούργιο για να πάρουν τα ρεπό τους οι παλιοί, κάνω τον έξυπνο και φεύγω παίρνοντας μια αναρρωτική άδεια την επόμενη μέρα για να μην μπλέξω. Όλα αυτά είναι αδυναμίες που δεν γεννήθηκαν χθες» κινούμενος κι αυτός στη λογική του «βαθέος κράτους» που η κυβέρνηση μοιάζει να έχει υιοθετήσει πλήρως τις τελευταίες ημέρες.

Ποιοι, όμως, είναι οι στόχοι της κυβέρνησης μέσα από όλες αυτές τις κινήσεις και τις δηλώσεις; Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όλος σχεδιασμός αποσκοπεί στα παρακάτω:

● Κατ’ αρχάς να γίνει σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να αποκαλυφθεί κάθε πτυχή της τραγωδίας και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει.

● Σε δεύτερο επίπεδο να προστατευθεί ο πρωθυπουργός από την κρίση που προκλήθηκε από το δυστύχημα και την οργή που προκάλεσε στους πολίτες

● Σε τρίτο επίπεδο, ο στόχος είναι να αναδειχθούν οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατούσε στους σιδηροδρόμους, ώστε, για να το πούμε λαϊκά, να μην μείνει ο «μουτζούρης» στα χέρια της κυβέρνησης.

● Να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και να ανατάξει το τρωθέν προφίλ της, ως μια κυβέρνηση που μπορεί να διαχειρίζεται ικανοποιητικά την όποια κρίση.

Ο φόβος των δημοσκοπήσεων

Προφανώς στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμία συζήτηση για απόπειρα αλλαγής της ατζέντας. Αντιθέτως, ακόμα και η παρουσίαση του θετικού μέτρου της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου γίνεται σε χαμηλούς τόνους, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει δώσει «σήμα» στους βουλευτές της που εμφανίζονται κυρίως στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ (δηλαδή στην τηλεόραση) να διατηρούν ήπιους τόνους και να αποφεύγουν τις συγκρούσεις και τις υπερβολές, καθώς η λαϊκή οργή για την τραγωδία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Φυσικά, ρόλο στη διαμόρφωση της τακτικής αυτή έχουν παίξει και οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι οποίες καταγράφουν σημαντική πτώση στα ποσοστά της Ν.Δ., αλλά και της αποδοχής του πρωθυπουργού, ενώ αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να διατηρεί ή και να ενισχύει – έστω και λίγο – τις δυνάμεις του.

Αν και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι σφυγμομετρήσεις αυτές καταγράφουν ακόμα την εν θερμώ αντίδραση των πολιτών στην τραγωδία, εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ανησυχία για παγίωση αυτής της εικόνας, κάτι που, αν συμβεί, θα ανατρέψει την μέχρι πρότινος αδιαμφισβήτητη δημοσκοπική κυριαρχία της Ν.Δ. και ενδεχομένως θα μετατρέψει σε «ντέρμπι» την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, την οποία ο Οικονόμου προσδιόρισε εκ νέου μέσα στην άνοιξη (μάλλον για να διαψεύσει σενάρια περί εκλογών τον Ιούλιο ή και αργότερα).

Οι διαρκείς «πονοκέφαλοι»

Το πρόβλημα, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι πιο βαθύ, καθώς στην κυβέρνηση αναγνωρίζεται ότι υπάρχουν κι άλλα «ανοιχτά μέτωπα», τα οποία προκαλούν επιπλέον φθορά, πέραν από το «πλήγμα» που επέφερε η τραγωδία στα Τέμπη:

● Η ακρίβεια, παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, συνεχίζει να «δαγκώνει» το πορτοφόλι των πολιτών, ενώ η μείωση της επιδότησης στους λογαριασμούς ενέργειας αυξάνει σταδιακά τα έξοδα για τους καταναλωτές.

● Σε θεσμικό επίπεδο, η αποχώρηση από τα ψηφοδέλτια της πρώην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου (η οποία ελέγχεται για απευθείας αναθέσεις που έκανε στη διάρκεια της θητείας της), πέραν του ότι προστέθηκε στις υποθέσεις Πάτση και Χειμάρα, έγινε και με εξαιρετικά αμήχανο τρόπο (αρχικά ένθεν και ένθεν διαρροές), δημιουργώντας ακόμα ένα ζήτημα για τη Ν.Δ.

● Οι επιτροπές PEGA και LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – παρά τις προσπάθειες του ΕΛΚ να βάλει κάποιο «φρένο» – συνεχίζουν να προκαλούν θεσμικούς «πονοκεφάλους» στην κυβέρνηση, καθώς διατηρούν στην επικαιρότητα και το ζήτημα των υποκλοπών, αλλά και εγείρουν ζητήματα θεσμικής λειτουργίας στη χώρα.

Μέχρι ώρας σε όλα αυτά τα ζητήματα η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει να αντιπαρατάξει κάτι που θα μπορούσε να αντισταθμίσει το αρνητικό κλίμα και να επιτρέψει την προβολή της «θετικής ατζέντας» της.

Στο πλαίσιο αυτό, το βάρος αναμένεται να πέσει στις δύο Επιτροπές της Βουλής και, κυρίως, στα όσα θα πουν οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα πεπραγμένα τους για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα.

Για την ώρα, η κυβέρνηση έχει επιτεθεί σφοδρά στα όσα έχει πει ο Σπίρτζης σε ΜΜΕ για τη θητεία του στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με τον Οικονόμου να αναφέρει ότι «ο κ. Σπίρτζης, επί 4,5 χρόνια υπουργός των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε για να τοποθετηθεί δέκα ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα.

Η τοποθέτησή του συνιστά ένα θλιβερό μνημείο κυνισμού, σύγχυσης και ψεμάτων. Η τοποθέτηση αυτή συνοψίστηκε στο “Δεν φταίμε σε τίποτα εμείς”. Είναι η κυνική γραμμή που υποστηρίζει ότι ευθύνες φέρουν οι προηγούμενοι και οι επόμενοι».

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Θα τελειώσει φέτος ο πόλεμος;

Στρατιωτική σινο-ρωσική συνεργασία: Στόχος της Μόσχας η αύξηση της διαλειτουργικότητας με τα αμυντικά συστήματα του Πεκίνου

Εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία: Δεν προσφέρουν διέξοδο οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Keywords
ερχεται, φοντο, το φως, βουλη, δημοσκοπηση, εκλογες, αμιγώς, ήτοι, hellenic, ΟΣΕ, ελλαδα, νέα, μμε, φως, συριζα, ψηφοδελτια, υπουργοι, ΠΑΣΟΚ, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, κομματα, τασουλα, βουλευτες, ήτοι, το θεμα, αδεια, θεμα, θητεια, μμε, μνημειο, πλαισιο, φως, ωρα, αυξηση, αμιγώς, ανοιξη, απλα, γινει, γινεται, δευτερο, δευτερα, διοικηση, δειχνει, δωσει, δρομος, εγινε, υπαρχει, εξοδα, ευθυνη, εξυπνο, ζωη, ιδια, ιδιο, υποθεση, εικονα, κυβερνηση, κλιμα, μαυρο, μαξιμου, μειωση, νοοτροπια, ουσιαστικα, παρουσιαση, πεδιο, πρωι, ρεπο, ρολο, συζητηση, σημαδια, τεμπη, τουρκια, το φως, τρια, φθορα, φοβος, χειμαρα, χρηστος, χρονος, ωρες, ασφαλεια, hellenic, χωρα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, κομματι, μεινει, μοιαζει, οργη, πληροφοριες, θελω να, χερια
Τυχαία Θέματα
Έρχεται, Τεμπών,erchetai, tebon