Έρχονται καλύτερες εποχές για τις εφημερίδες;

ΚΟΣΜΟΣ

 

Για πολλά έντυπα μέσα ενημέρωσης η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ήταν και παραμένει μια ιδιαίτερα σύνθετη και όχι πάντα αναίμακτη υπόθεση. Με όχημα τις ψηφιακές εκδόσεις αρχίζουν να αναπληρώνουν όμως τις απώλειες.

Το 2025 ενδέχεται να είναι μια χρονιά ορόσημο για τους εκδότες των εφημερίδων στη Γερμανία. Σε πέντε χρόνια από σήμερα τα κέρδη των ψηφιακών τους εκδόσεων αναμένεται να εξισορροπούν τις απώλειες που καταγράφουν από τις μειωμένες πωλήσεις των εφημερίδων τους. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Γερμανών Εκδοτών. Όπως επισήμανε η διευθύντρια

του συνδέσμου Κάτριν Τίσερ σε δηλώσεις της προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk: «Υπάρχει ένας χρονικός ορίζοντας πέντε χρόνων. Για τον ψηφιακό κόσμο ακούγεται πολύ. Αλλά εμπεριέχει πολύ μεγάλη αισιοδοξία, διότι οι προοπτικές είναι θετικές».

Η αισιοδοξία αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην έρευνα του συνδέσμου. Όσον αφορά τα επί πληρωμή ή συνδρομητικά ψηφιακά τους περιεχόμενα οι εκδότες αναμένουν φέτος αύξηση του τζίρου που θα κινηθεί κατά μέσο όρο στο 14%. Το ίδιο διάστημα τα έσοδα από τις έντυπες πωλήσεις αναμένεται να καταγράψουν οριακή μείωση της τάξης του 1%. Θετικές είναι και οι προγνώσεις όσον αφορά τις νέες συνδρομές και τα έσοδα από τις διαφημίσεις. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μέχρι στιγμής οι έντυπες εκδόσεις συνεχίζουν να αποφέρουν στις γερμανικές εφημερίδες περισσότερα έσοδα από τις ψηφιακές.

«Digital first»

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρίας Σίκλερ που πραγματοποίησε την έρευνα, τα έσοδα των ψηφιακών εκδόσεων αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία για τις εφημερίδες. «Είχαμε ρωτήσει ήδη και στην τελευταία έρευνα: τι ρόλο παίζουν τα έσοδα της ψηφιακής έκδοσης; Οι απαντήσεις ήταν του στιλ, "πρόκειται για θέμα που θα πρέπει να δούμε κτλ. Πλέον όμως γίνεται θέμα πρώτης γραμμής».

Τι σημαίνει αυτό για τους αναγνώστες; Στη Γερμανία καλούνται ήδη να βάλουν το χέρι στη τσέπη στο 60-70% των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων. Εκτιμάται ότι σε τρία χρόνια δεν θα υπάρχει στη χώρα κανένας μεγάλος δωρεάν ενημερωτικός ιστότοπος. Για τους δημοσιογράφους αυτό σημαίνει ότι εργάζονται καταρχήν για τις ψηφιακές και λιγότερο για τις έντυπες εκδόσεις τους. Το «digital first» ισχύει ήδη σήμερα στο 50% των γερμανικών newsroom.

Ξεκινά η επιδότηση της διανομής εφημερίδων

Στις μικρότερες δημοσιογραφικές επιχειρήσεις ωστόσο, όπως τοπικές ή ειδικού ενδιαφέροντος εφημερίδες, το κλίμα είναι διαφορετικό και όχι απαραίτητα τόσο αισιόδοξο. Αυτό οφείλεται σε δυο, κυρίως, παράγοντες: καταρχήν είναι διαφορετικό το αναγνωστικό κοινό. Πρόκειται ως επί το πλείστον για μεγαλύτερης ηλικίας αναγνώστες που προτιμούν την έντυπη έκδοση. Κατά δεύτερον, ακόμη και στη Γερμανία μεγάλα τμήματα της επαρχίας δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε γρήγορο ίντερνετ, με αποτέλεσμα η ψηφιακή μετάβαση εν γένει να σκοντάφτει στις υποδομές. Σε ορισμένες περιπτώσεις λοιπόν οι έντυπες εκδόσεις θα συνεχίζουν να παίζουν, για αρκετά χρόνια ακόμη, πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η γερμανική κυβέρνηση πάντως σκοπεύει να επιδοτήσει φέτος και δη για πρώτη φορά δημοσιογραφικές επιχειρήσεις. Ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει 40 εκατομμύρια ευρώ για τη διανομή εφημερίδων, η οποία είναι συνήθως αρκετά κοστοβόρα για τις επιχειρήσεις. Η κρατική αυτή βοήθεια αποσκοπεί στο να εξοικονομήσουν οι ίδιες πόρους για την ψηφιακή τους «μετάλλαξη».

Πηγή: DW

ΜΜΕΤύποςεφημερίδεςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα