Έρχονται οι "έξυπνες" συσκευές παρακολούθησης κουνουπιών - Τι είναι και πώς λειτουργούν

ΠΕΡΙΒAΛΛΟΝ

Οκτώ πρωτότυπες συσκευές παρακολούθησης κουνουπιών (ΠΣΠΚ) -παγίδες- θα εγκατασταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, σε επιλεγμένα σημεία στην Ελλάδα και άλλες τέσσερις στην Ιταλία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE CONOPS για την «ανάπτυξη ολοκληρωμένων διαχειριστικών σχεδίων έναντι των ενισχυόμενων από την κλιματική αλλαγή χωροκατακτητικών κουνουπιών στη νότια Ευρώπη».

Η επίδειξη και παρουσίαση της συσκευής αυτής, που κατασκευάζεται στην Ελλάδα,

καθώς και τα σημαντικότερα αποτελέσματα του LIFE CONOPS έγιναν σήμερα σε ημερίδα με θέμα «Καταπολέμηση κουνουπιών και δημόσια υγεία: Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής», που διοργανώθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Υγείας.

«Η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι πρόβλημα δημόσιας υγείας και ποιότητας ζωής με οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης. Όπως υπογράμμισε «Η αντιμετώπιση οφείλει να είναι τόσο άρτια επιστημονική όσο και διοικητικά αποτελεσματική. Απαιτείται η αξιόπιστη συλλογή δεδομένων, ο σωστός σχεδιασμός εφαρμογής των μέτρων, ο συντονισμός πολλών υπηρεσιών και η συμμετοχή των πολιτών. Επιπρόσθετα, είναι αναγκαίες οι κατάλληλες συνέργειες με γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία, οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα».

Οι πρωτότυπες συσκευές θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα, στα εξής σημεία: στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα, στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Κηφισιά, στο λιμάνι του Πειραιά, στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στα Χανιά, στον Έβρο και στην Πάτρα.

Όπως ανακοινώθηκε «η στατιστική ανάλυση των δεδομένων από τις συσκευές θα καταστήσει δυνατή την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων όσον αφορά στην ύπαρξη κουνουπιών εισβολέων, το καθεστώς εγκατάστασής τους, τις μεταβολές στον πληθυσμό τους κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών περιόδων, την ακριβή συσχέτιση μεταξύ επικρατούντων μετεωρολογικών συνθηκών και ύπαρξης πληθυσμών κουνουπιών εισβολέων».

Πρόκειται για ακόμη ένα εργαλείο που θα είναι στη διάθεση των αρμόδιων φορέων για την καταπολέμηση των κουνουπιών την ώρα μάλιστα που, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, από τη μία πλευρά, η αλλαγή του κλίματος ευνοεί την εντονότερη παρουσία πληθυσμών κουνουπιών , ενώ από την άλλη, έχουν κάνει και πάλι την εμφάνισή τους στην Ελλάδα λόγω των κουνουπιών, ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρύτανης του Γεωπονικού Γεώργιος Παπαδούλης, που είναι εντομολόγος.

Αναφορικά με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής χαρακτηρίστηκε «θερμή» η σχέση κλίματος-κουνουπιών καθώς αρκεί η άνοδος κατά ένα ή δύο βαθμούς της θερμοκρασίας σε ένα χρόνο, για να γίνει πιο γρήγορη αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών. Εικόνα, που δεν θα είναι και τόσο σπάνια στο μέλλον δεδομένου ότι «η θερινή περίοδος θα είναι πιο διευρυμένη , θα υπάρχει αύξηση των άνυδρων ημερών καθώς και αύξηση των ημερών με ακραία καιρικά φαινόμενα». Αναφορικά με τις κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις του προβλήματος το κουνούπι χαρακτηρίστηκε «οικονομικός εισβολέας» με σημαντικές οικονομικές διαστάσεις για παράδειγμα στον τομέα του τουρισμού και με ιδιαίτερο κόστος για την κοινωνία.

Σύμφωνα με την Δανάη Περβαντίδου από το τμήμα επιδημιολογικής επιτήρησης και παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ, «από το 2009 αντιμετωπίζουμε απειλές ασθενειών που δεν υπήρχαν. Για παράδειγμα, η Ελλάδα το 1974 κηρύσσεται χώρα ελεύθερη από την ελονοσία, από το 1975 έως το 2008 καταγράφονταν 20/50 εισαγόμενα κρούσματα ανά έτος και από το 2009-2013 καθώς και το 2015 καταγράφησαν κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης». Όπως υπογράμμισε «η εγχώρια μετάδοση είναι ένα εθνικό πρόβλημα με διεθνές ενδιαφέρον. Υπάρχουν στη χώρα μας περιοχές με κίνδυνο επανεγκατάστασης της ελονοσίας καθώς υπάρχει ο κατάλληλος διαβιβαστής και νεοεισερχόμενοι αλλοδαποί από ενδημικές χώρες. Αναφορικά με τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, το 2010 κατεγράφη η πρώτη επιδημία λοίμωξης από τον ιό σε ανθρώπους στην Ελλάδα. Η επανεμφάνιση και διασπορά του ιού για πέντε συνεχή έτη 2010-2014 υποδηλώνει την εγκατάστασή του στην Ελλάδα. Επίσης, έχουμε πιθανή είσοδο άλλων δύο ιών στην Ελλάδα του Δάγκειου Πυρετού και του v.Chikungunya».

Στην ημερίδα, ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασαν νέες γνώσεις και εμπειρίες για θέματα που αφορούν τα κουνούπια και τη δημόσια υγεία καθώς και ενέργειες πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που αυτά προκαλούν.

παγίδεςκουνούπιαΕλλάδαΙταλίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα