Έρευνα: 3.050 τα ασυνόδευτα ανήλικα στην Ελλάδα
Τα κίνητρα και τις εμπειρίες των ασυνόδευτων ανηλίκων που εγκαταλείπουν άτυπα τις δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα, διερεύνησε το πρόγραμμα «Ακολουθώντας τα βήματά τους», που παρουσιάστηκε στη Στοά του Βιβλίου. Πρόκειται για μία σύμπραξη των οργανώσεων Faros, SolidarityNow, Μέριμνα (Merimna), CIVISplus και Κέντρο Ημέρας Βαβέλ. Τα στοιχεία για αυτή τη μελέτη συλλέχθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου κι Απριλίου 2017 στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες
Από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η Θεοδώρα Τσοβιλή παρουσίασε κάποια στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μέχρι και την 15η Απριλίου 2018, στην Ελλάδα βρίσκονταν 3050 ασυνόδευτα παιδιά, 96,2% αγόρια και 3,8% κορίτσια - και 1099 παιδιά μπορούν να διαμείνουν σε 49 ξενώνες. Οι ξενώνες αυτοί λειτουργούν με την αμέριστη προσπάθεια, προσήλωση των ΜΚΟ. Ακόμη, το 72% των ασυνόδευτων παιδιών βρίσκονται στη λίστα αναμονής, δηλαδή 2200 παιδιά βρίσκονται σε λίστα τοποθέτησης σε δομή φιλοξενίας, 103 παιδιά είναι υπό καθεστώς προστατευτικής φύλαξης, 186 παιδιά βρίσκονται σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και 369 παιδιά σε ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας, 272 σε 6 ξενοδοχεία που έχει νοικιάσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Συνολικά 1272 ασυνόδευτα παιδιά, το 42% δηλαδή, είναι, είτε άστεγα, είτε σε άτυπη στέγαση/φιλοξενία, ή σε άγνωστη τοποθεσία.
Στη συνέχεια, η κ. Τσοβιλή ανέφερε κάποιους από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ασυνόδευτα παιδιά, όπως τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την έκθεση σε πιθανή παράνομη εμπορία και διακίνηση. «Όσο δεν έχουμε σωστές κι αρκετές δομές φιλοξενίας, τόσο θα αυξάνεται κι ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται πιθανώς στο δρόμο, ή σε άλλες ύποπτες δομές φιλοξενίας», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας. «Παλεύουμε για έναν μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό κι εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης για το παιδί, θεσμοθετημένες διαδικασίες όπως η αξιολόγηση και ο καθορισμός του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού. Επιπλέον, επιθυμούμε τη βελτίωση της συνεργασίας με τις εθνικές χρηματοδοτικές πηγές (πχ, AMIF) καθώς και τη διεύρυνση των εναλλακτικών μορφών φροντίδας για τα ασυνόδευτα παιδιά. Τέλος, επιδιώκουμε τη βελτίωση του ρυθμού ολοκλήρωσης των διαδικασιών που αφορούν τις οικογενειακές επανενώσεις, καθώς και τον καταμερισμό του αριθμού των ασυνόδευτων παιδιών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», επισήμανε η κ. Τσοβιλή.
Παίρνοντας το λόγο ο project manager του προγράμματος, Κένεθ Μπράντ, εκ μέρους της οργάνωσης «FAROS», σημείωσε: «Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Ενσωμάτωση και τη Μετανάστευση - EPIM (που αποτελείται από 25 ευρωπαϊκά ιδρύματα) μαζί με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Ίδρυμα Λάτση. Σκοπός του ήταν ο εντοπισμός των ασυνόδευτων παιδιών στους δρόμους, όπως επίσης και να σιγουρευτούμε για την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία και να συνεισφέρουμε στη μείωση των φαινομένων της άτυπης φυγής. Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, διαπιστώθηκε ότι 42% από τα ασυνόδευτα ανήλικα έφυγε άτυπα από τους ξενώνες μέσα στις πρώτες 10 μέρες, ενώ σύμφωνα με στοιχεία από το ΕΚΚΑ, ο μέσος όρος διαμονής ήταν 51 μέρες. Όταν ένα παιδί φεύγει άτυπα δεν γίνεται μόνο ένα ακόμα νούμερο στα στατιστικά για τα εξαφανισμένα παιδιά στην Ευρώπη, αλλά ακόμη χειρότερα κινδυνεύει να γίνει θύμα trafficking ή θύμα εκμετάλλευσης για άλλους λόγους».
Η ερευνήτρια, Μαρία Γκιόκα, στη συνέχεια, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήχθη. Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία ασυνόδευτων ανηλίκων που έφθασαν στην Ελλάδα το 2015 και το 2016 προέρχονται από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ και το Πακιστάν, με τα αγόρια να αποτελούν το 90% του συνολικού πληθυσμού. Εξετάζοντας τους παράγοντες ώθησης καθώς κι έλξης για την άτυπη φυγή των ασυνόδευτων παιδιών, διαπιστώθηκε ότι η αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος σε άλλη χώρα αποτελεί τον βασικότερο λόγο εγκατάλειψής των δομών φιλοξενίας που διαμένουν. Ακόμη, οι προσδοκίες από την οικογένειά του να συνεχίσουν το ταξίδι τους κι η επιθυμία τους να επανενωθούν με την οικογένειά τους σε άλλες χώρες, συνιστά έναν ακόμη παράγοντα για άτυπη φυγή. Κίνητρα αποτελούν ακόμη η έλλειψη ή η καθυστέρηση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης και μετεγκατάστασης, η έλλειψη ασφάλειας, οι διαφωνίες σχετικά με τους κανόνες στις δομές φιλοξενίας, η έλλειψη υπηρεσιών κι οι ακατάλληλες συνθήκες, η απουσία συνομήλικων, καθώς επίσης κι η έλλειψη δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και μελλοντικών προοπτικών.
Όσον αφορά στα συναισθήματα που δημιουργούνται μετά την άτυπη φυγή απ΄ τις δομές φιλοξενίας, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι, από τη μία πλευρά ορισμένοι μέσω αυτής της απόφασης κατάφεραν να βρουν ένα μέρος για να ζήσουν με καλύτερες συνθήκες, ή να ακολουθήσουν την επιθυμία τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς μία άλλη χώρα. Από την άλλη, κάποιοι αισθάνθηκαν άγχος . Όλοι ωστόσο που συμμετείχαν στη μελέτη, ανέφεραν κινδύνους που σχετίζονται με την έλλειψη στέγασης.
Τέλος, όπως διαπιστώθηκε, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι είχαν διατρέξει κινδύνους ταξιδεύοντας μόνοι τους, εμπλεκόμενοι με διακινητές κι εμπόρους ανθρώπων όταν έφευγαν από τις δομές φιλοξενίας. Γι' αυτό το λόγο, όπως σημειώθηκε από τους ομιλητές, «είναι σημαντικό να εκπαιδεύονται και να συμμετέχουν σε συζητήσεις για τον εντοπισμό υγιών συμπεριφορών και κινδύνων».
Την εκδήλωση συντόνιζε η διευθύντρια επικοινωνίας της οργάνωσης ‘' SolidarityNow'', Σοφία Ιωάννου.
παιδιάανήλικαHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απειλητικά επιστρέφει παμπάλαιος ιός που προκαλεί καρκίνο
- Σοκαριστικό: 26χρονη ευνούχισε τον 40χρονο σύντροφό της - Προσοχή, σκληρή εικόνα
- Η UEFA ανακοίνωσε την τιμωρία του Παναθηναϊκού
- Δημοσία δαπάνη την Παρασκευή η κηδεία του Άγγελου Δεληβορριά
- Φοιτήτρια 22 χρονών η μάνα που εγκατέλειψε το νεογέννητο μωρό της στη Νέα Σμύρνη
- Ομολόγησε η 22χρονη φοιτήτρια για το βρέφος στη Νέα Σμύρνη - Πώς δικαιολόγησε την πράξη της στους αστυνομικούς
- Ενθουσιασμένος ο Κάρολος με το τρίτο εγγόνι του
- Έσκασε το «μπαμ» με τον Πιεμπονγκσάντ και το ντιλ για τον Παναθηναϊκό!
- H έκπληξη μεγατόνων που ετοιμάζει ο Μαρινάκης - Ποιον φέρνει να κάνει κουμάντο στον Ολυμπιακό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Έξαλλος ο Γιλντιρίμ με το Συμβούλιο της Ευρώπης: Να κοιτάτε τη δουλειά σας!
- Σοβαρή καταγγελία του ΚΚΕ για άσκηση καταστολής πλήθους από τον στρατό
- Μανιτάρι: Πολύτιμο φάρμακο για πολλές ασθένειες και ελιξίριο ομορφιάς
- Έρευνα: 3.050 τα ασυνόδευτα ανήλικα στην Ελλάδα
- Έτοιμος να αναλάβει την ηγεσία της Αρμενίας δηλώνει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης
- «Μετωπική» γνωστής ηθοποιού με θεατρική παραγωγό - Μηνύσεις και αντεγκλίσεις
- Όταν ο Τραμπ τίναξε την πιτυρίδα από το σακάκι του Μακρόν (Video)
- Δρίτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ένα πόρισμα τίμιο για τη Novartis
- Κόντρες στη Βουλή για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Έρευνα: 3.050 τα ασυνόδευτα ανήλικα στην Ελλάδα
- Έξαλλος ο Γιλντιρίμ με το Συμβούλιο της Ευρώπης: Να κοιτάτε τη δουλειά σας!
- Κόντρες στη Βουλή για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
- Σοβαρή καταγγελία του ΚΚΕ για άσκηση καταστολής πλήθους από τον στρατό
- Δρίτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ένα πόρισμα τίμιο για τη Novartis
- Σφοδρή επίθεση Καραγιαννίδη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με την αναδοχή
- Κι άλλο σημαντικό βήμα για το γήπεδο της ΑΕΚ: Εγκρίθηκε η ΜΠΕ της υπογειοποίησης
- Ξανά στο «κόκκινο» οι γερμανοτουρκικές σχέσεις
- «Ξεπούλησε» το βιβλίο του Κόμεϊ για τον Τραμπ
- Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες: Εφικτή η τεχνική συμφωνία Ελλάδας-δανειστών μέσα στον Μάιο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απίστευτο σκηνικό στο Λίβερπουλ-Ρόμα με το σημαιάκι!
- Τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων της αρμενικής γενοκτονίας
- Για τον πρώτο τίτλο στην ιστορία!
- Το μέλλον είναι εδώ: Συσκευή διαβάζει τη σκέψη – και σου απαντά
- Σύγκρουση στη Βουλή για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
- 600.000 αντίτυπα σε μία εβδομάδα πούλησε το βιβλίο του Κόμεϊ για τον Τραμπ
- Τραμπ: Η Β. Κορέα πρέπει να καταστρέψει τις ατομικές βόμβες – Τι είπε για τη Συρία
- ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η 5η ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ «PATRAS IQ»
- Το Ισραήλ έπληξε στόχο στη Συρία
- Η 92χρονη βασίλισσα Ελισάβετ πήγε για ιππασία την ημέρα που γέννησε η Κέιτ Μίντλετον!