Έρευνα με πολιτικό αποτύπωμα

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Άγρια πολιτική αντιπαράθεση σηματοδότησε η χθεσινή διαδικασία στη Βουλή

Η κυβερνητική απόφαση για την πολιτική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, μέσω Προκαταρκτικής Επιτροπής, ήταν σαφές ότι θα περνούσε από μία κοινοβουλευτική διαδικασία υψηλής έντασης. Αυτό φάνηκε από τις πρώτες στιγμές της συνεδρίασης της Τετάρτης με αντικείμενο την ψηφοφορία για το θέμα αυτό. Όμως αυτή είναι απλώς η «πρώτη φάση» του καταλυτικού

ρόλου που αναμένεται να παίξει η υπόθεση του σκανδάλου της φαρμακευτικής πολυεθνικής στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις.

Η Προκαταρκτική και, ίσως, στη συνέχεια οι εισαγγελικές αρχές θα ερευνήσουν σε ένα θολό τοπίο, όπου τα «ίχνη» του πολιτικού χρήματος (προϋπόθεση για τη στοιχειοθέτηση οποιασδήποτε κατηγορίας) είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα. ‘Όμως το πολιτικό αποτύπωμα αυτής της υπόθεσης ίσως να έχει για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές πολύ πιο... απτά αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να θεμελιώσει στη συνείδηση των πολιτών (και δυνητικών ψηφοφόρων) την πρόθεσή της για να ελεγχθεί η υπόθεση έως το τέλος. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, θα έχει αποδείξει τη βαθιά διαφθορά αυτού που αποκαλεί «πολιτικό σύστημα του παρελθόντος». Εάν δεν επιτευχθεί, θα έχει στα χέρια της μία κοινή πολιτική παραδοχή, μέσω του διακομματικού «ναι» στην Προκαταρκτική, μίας μεγάλης απώλειας δημόσιου χρήματος. Τέτοια που να καταδεικνύει το ποια ήταν η «ένοχη περίοδος» για τη σκληρή δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται σήμερα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της, για μία ακόμη φορά θα μπορεί να μιλά για μια κοινοβουλευτική διαδικασία ανάλογη της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, που, παρά τις «τυμπανοκρουσίες» και τις καταγγελίες, δεν έχει τη δυνατότητα να αποδείξει τίποτε. Εκτός αν οι εξελίξεις οδηγήσουν τα πράγματα σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, πράγμα που, με βάση την κυβερνητική πρόταση για την σύσταση προανακριτικής, δεν φαίνεται πολύ πιθανό.

«Μεθόδευση εξαίρεσης»

Πάντως η χθεσινή εικόνα του κοινοβουλίου ανέδειξε ένα από τα βασικά «κλαδιά» της πολιτικής αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα.

Επίθεση εξαπέλυσε στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, καθώς σχολίασε τις μηνύσεις που έχει καταθέσει ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτηρίζοντας «ανατριχιαστική» τη μήνυση κατά της εισαγγελέως Τουλουπάκη.

«Φυσική αντίδραση» είπε για τη μήνυση κατά των προστατευομένων μαρτύρων που κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. και «γραφική αντίδραση» χαρακτήρισε τη μήνυση εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο υπογράμμισε:

«Αυτό, όμως, το οποίο δεν είναι ούτε γραφικό ούτε βεβαίως συνηθισμένο είναι η μήνυση κατά εισαγγελέως. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι ανατριχιαστικό. Βεβαίως, εδώ, μπορεί να δει κανείς μια αυριανή μεθόδευση εξαίρεσης. Το θέμα, όμως, είναι ότι αυτού του είδους οι αντιδράσεις πλήττουν το κράτος δικαίου και την ασφάλεια σε βάθος χρόνου. Διότι δίνουν και ένα μήνυμα: “Προσέξτε, κύριοι εισαγγελείς, δεν θα λέτε ό,τι θέλετε. Δεν θα παίζετε με εμάς. Όταν θα τα βάζετε με εμάς, θα αντιμετωπίζετε τη μήνυσή μας”».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα αποτύπωσε τα επόμενα βήματα στα οποία αναμένεται να «περπατήσει» η Προκαταρκτική Επιτροπή για τη Novartis.

«Χρειάζεται ούτως ή άλλως μια προκαταρκτική εξέταση, γιατί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασχοληθεί με το θέμα προκύπτει – αυτό λέει το Σύνταγμα – μόνο αν οι πράξεις των πολιτικών τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Αυτό η Βουλή πρέπει να το εξετάσει με την προκαταρκτική επιτροπή, για να δει αν έχει αρμοδιότητα.

Όντως, αν κάποιες πράξεις έχουν εκτελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των πολιτικών σε προγενέστερο χρονικό διάστημα από αυτό το οποίο ορίζει η αποσβεστική προθεσμία του Συντάγματος, τότε έχουν εξαλειφθεί», σημείωσε ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Και συμπλήρωσε:

«Τι, λοιπόν, μπορεί να προκύψει από την Προανακριτική Επιτροπή; Ή εξάλειψη εάν οι πράξεις είναι παλιές και υποκύπτουν στην αποσβεστική προθεσμία ή ότι οι πράξεις δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων, οπότε πρέπει να σταλούν πίσω στη Δικαιοσύνη, ώστε οι πολιτικοί να δικαστούν από τη Δικαιοσύνη, όπως ο κοινός πολίτης».

«Άλλοθι το “Μακεδονικό”»

Ιδιαίτερα σκληρός όμως με τον Αντώνη Σαμαρά εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ο αρμόδιος υπουργός καταλόγισε στον πρώην πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να συνδέσει το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ με την υπόθεση Novartis. «Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί το “Μακεδονικό” ως άλλοθι, το ίδιο έκανε και το 1993, όταν έριξε την κυβέρνηση της Ν.Δ. Υπενθυμίζω ότι τότε οργίαζαν οι φήμες για τα πραγματικά αίτια της πτώσεως» είπε χαρακτηριστικά ο Παπαγγελόπουλος.

Τόνισε μάλιστα ότι «η επιχείρηση τρομοκρατίας σε βάρος εισαγγελικών λειτουργών, προστατευόμενων μαρτύρων και πολιτικών σας αντιπάλων δεν είναι απλώς εσφαλμένη υπερασπιστική τακτική και δείγμα μεγάλου πανικού. Είναι επίσης αποκαλυπτικό φασίζουσας νοοτροπίας και μέγα πολιτικό ολίσθημα», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Είναι όμως και κάτι χειρότερο, είναι μέγιστη δημοκρατική εκτροπή οι απειλές ότι θα μας κλείσουν φυλακή. Και τα διάφορα υπονοούμενα παραπέμπουν σε μαφιόζικες μεθόδους και παρακρατικούς μηχανισμούς».

Στον αντίποδα ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του κατήγγειλε «σκευωρία» από «ψευδομάρτυρες», όπως χαρακτήρισε τους προστατευόμενους μάρτυρες, με ενορχηστρωτή τον Αλέξη Τσίπρα. Εξαπέλυσε επίθεση στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και υποστήριξε ότι «τώρα πρέπει να ανοίξει το τηλέφωνο του κ. Παπαγγελόπουλου. Για να γίνει γνωστό πόσες φορές μιλάει με την εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Τουλουπάκη. Ξέρετε πόσες φορές μιλούσαν την ημέρα; 25 φορές την ημέρα» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

Σύγκρουση για αρμοδιότητες

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα με τη συζήτηση περί Προκαταρκτικής για τη Novartis καταγράφεται το άγριο τζαρτζάρισμα μεταξύ της πρώην πρόεδρου του Αρείου Πάγου και νυν προϊστάμενης στο Νομικό Γραφείο του πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Η Θάνου, με δήλωση της στο ΑΠΕΜΠΕ, χαρακτήρισε «μη νόμιμο το αίτημα για σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, το οποίο, όπως έγινε γνωστό, προσπαθούν να θέσουν ορισμένοι με τη συλλογή υπογραφών με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τον ανακριτή διαφθοράς στον οποίο έχει χρεωθεί και να πάει σε εφέτη ανακριτή». Όπως εξήγησε, «οι ανακριτές διαφθοράς, όπως και οι εισαγγελείς διαφθοράς είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας για τη διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της διαφθοράς σύμφωνα με τον Νόμο 4022/2011».

Απαντώντας η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων χαρακτήρισε τη δήλωση Θάνου «αφενός θεσμικά ανεπίτρεπτη διότι χωρίς καμία εξουσία παρεμβαίνει σε ένα ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών και αφετέρου νομικά εσφαλμένη, τουλάχιστον ως προς τη διαδικασία σύγκλησής της». Υπενθυμίζει μάλιστα ότι «ακριβώς όμοια ήταν η περίπτωση της Χρυσής Αυγής, στην οποία το Εφετείο όρισε ειδικό εφέτη – ανακριτή ενώ αρχικά την ανάκριση διεξήγαγε ανακριτής Διαφθοράς του Πρωτοδικείου Αθηνών».

ΒουλήΚυβέρνησηNovartisσύγκρουσηIssue: 2009Issue date: 22-2-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα