Τέμπη: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη σύμβαση «717» των ελληνικών σιδηροδρόμων

Την επιβεβαίωση ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη σύμβαση για την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης των ελληνικών σιδηρογραμμών, την περίφημη σύμβαση «717» του 2014 έδωσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει πράγματι μια εν εξελίξει έρευνα, εξετάζοντας αποκλειστικά πιθανές ζημιές στα οικονομικά συμφέροντα στην ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που επικαλείται το Euractiv.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας δεν έδωσε

λεπτομέρειες σχετικά με το πού βρίσκονται οι έρευνες προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η έκβασή τους.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ.

Αυτά περιλαμβάνουν οικονομικά και χρηματοοικονομικά εγκλήματα, όπως η κατάχρηση κεφαλαίων, το ξέπλυμα χρήματος, η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ και η διαφθορά.

Πέτη Πέρκα: Προβληματική η σύμβαση 717 από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου

Στην σύμβαση 717 του 2014 για τη σηματοδότηση και το σύστημα ETCS στο συγκεκριμένο τμήμα της γραμμής που σημειώθηκε η σιδηροδρομική τραγωδία αναφέρθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξή της (Mega) η Πέτη Πέρκα, βουλευτής Φλώρινας, αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, και συγκοινωνιολόγος.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, η σύμβαση αυτή κρίθηκε «προβληματική» από την αρμόδια Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου η οποία ζήτησε συμπληρωματική σύμβαση και μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί δεν μπορούσαν να εκτελεστούν εργασίες παρά για την κύρια σύμβαση. Ειδικότερα ανέφερε:

«Έχουμε να κάνουμε με μια σύμβαση υπογεγραμμένη ήδη από το 2014, η οποία απεδείχθη προβληματική, όπως διαπίστωσε και η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (Ε.Δ.ΕΛ.), δηλαδή το ανώτερο ελεγκτικό όργανο, με το πρόστιμο που επέβαλε στην ΕΡΓΟΣΕ και με το να ορίσει ότι πρέπει να γίνει συμπληρωματική σύμβαση, η οποία εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο τον Αύγουστο του 2018. Μέχρι τότε εκτελούνταν μόνο οι εργασίες της κύριας (προβληματικής) σύμβασης, καμιά εργασία της συμπληρωματικής δεν μπορούσε να εκτελεστεί. Παρά τα όποια προβλήματα, το 2019 παραδόθηκαν ολοκληρωμένα τα συστήματα σηματοδότησης και ETCS για τα τμήματα Πλατύ-Προμαχώνας, Οινόη-Χαλκίδα και Τιθορέα-Δομοκός. Από κει και πέρα – κι εκεί έγκειται κι ο θυμός μου – δεν μπορεί από το 2019 μέχρι σήμερα να μην έχει ολοκληρωθεί το έργο».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στα ζητήματα μείωσης προσωπικού που βάζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εδώ και χρόνια: «Για να δώσουμε ένα αριθμητικό στοιχείο, το 1990 η Λάρισα είχε 300 εργαζομένους, σήμερα έχει μόλις 7. Με αφορμή αυτό, θα ήθελα να μιλήσω και για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου στο μνημόνιο του 2010 υπήρχε όρος για πλήρη συμμόρφωση της χώρας, σε ό,τι αφορά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέχρι το τέλος του 2011. Τον Φεβρουάριο του 2011 η DGCOM, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινάει τη διαδικασία και επιδικάζει 800 εκ. ευρώ κρατικών ενισχύσεων που πρέπει να επιστρέψει το ελληνικό δημόσιο στην Ευρώπη, εκτός εάν προχωρούσε στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Από τις 13.07.2011 υπήρχε και το comfort letter του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπου Ανταγωνισμού, κ. Αλμούνια, σχετικά με το θέμα. Η αντίδραση τότε της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να πάρει τους εργαζόμενους από ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ και να τους μετατάξει, μεταξύ άλλων τους έκανε φύλακες στα μουσεία».

«Αναγκαστική» η ιδιωτικοποίηση, προβληματική η λειτουργία της Hellenic Train

Στο ερώτημα για το αν τελικά η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν μια «εξ ανάγκης κακή συμφωνία», η κ. Πέρκα ανέφερε: «Ήταν μια συμφωνία αναγκαστική, για να μην ξανακοπούν μισθοί και συντάξεις. Έπρεπε να βγάλουμε τη χώρα απ’ τα μνημόνια, αλλά, μέσω της συμφωνίας, προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς, κάτι που δεν έγινε σε άλλες ιδιωτικοποιήσεις. Από κει και πέρα όμως, η σύμβαση αυτή δεν πάει καλά. Υπάρχουν καθημερινά παράπονα για τη λειτουργία της Hellenic Train, με τις συνεχείς βλάβες του τροχαίου υλικού και τις καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πραγματικό ‘μπάχαλο’ με τα δρομολόγια και να προκαλούνται και ατυχήματα. Ταυτόχρονα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με τις άγονες γραμμές και την πολυετή κρατική επιχορήγηση της εταιρίας».

Κλείνοντας αναφέρθηκε και στην προοπτική ιδιωτικοποίησης του δικτύου: «Ετοιμάζει τώρα ο ΟΣΕ και η ΕΡΓΟΣΕ τη συντήρηση του δικτύου με ΣΔΙΤ (!). Δεν βλέπουμε το ευρωπαϊκό παράδειγμα που οι βρετανικοί σιδηρόδρομοι -οι Βρετανοί που όταν ήταν πρωθυπουργός η Θάτσερ ιδιωτικοποίησαν τα πάντα- πλέον την συντήρηση της σιδηροδρομικής υποδομής τη δίνουν στον διαχειριστή κι εμείς πάμε πάλι πίσω».

Διαβάστε επίσης:

Τριαντόπουλος «αδειάζει» Γκάγκα: Κάθε οικογένεια μπορεί να διαχειριστεί το πένθος της όπως επιθυμεί – Συστάσεις, όχι απαγορεύσεις

Τέμπη: Αντιδράσεις για την τοποθέτηση Ζηλιασκόπουλου στην επιτροπή διερεύνησης των αιτιών της τραγωδίας

Πέτη Πέρκα: Τι αναφέρει για τη σύμβαση 717/14 για τη σηματοδότηση και το ETCS (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα