Εργασιομανία με νομοσχέδια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈντυπη Έκδοση

Στόχος του υπουργείου Εργασίας η αποσάθρωση των νόμων που ψηφίστηκαν την τελευταία τετραετία

Σειρά νομοσχεδίων προς ψήφιση αναμένεται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο της επαναφοράς των εργασιακών σχέσεων αλλά και των συντάξεων στην προ μνημονίων εποχή. Στόχος του είναι η αποσάθρωση των αντεργατικών, αντισοσιαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την τελευταία τετραετία!!!

Μάλιστα, το πρώτο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ήδη ψηφίστηκε επί της αρχής ενώ η ψήφιση των άρθρων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την Τρίτη.

Το υπουργείο με τα επόμενα νομοσχέδια που έχει στο συρτάρια του βάζει φρένο στην περαιτέρω μείωση των συντάξεων που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ σταματά τις οποίες αλλαγές σχεδίαζαν για τουλάχιστον έναν χρόνο στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Ακόμη διασφαλίζει τα κεκτημένα των εργαζομένων στα βαρέα, στις μητέρες ανηλίκων και ΑμεΑ αλλά και των εργαζομένων πριν από το 1983.

Προχωρά επίσης στην κατάργηση της ρήτρας θανάτου και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, σώζοντας με αυτόν τον τρόπο το ύψος των επικουρικών συντάξεων, ενώ την ίδια ώρα βάζει τέλος στις ουρές του ΙΚΑ για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας με τη διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων.

Το πρώτο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης περιλαμβάνει:

α) Παροχές ασθένειας σε είδος για ανέργους, υποαπασχολούµενους κ.λπ.
Την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μακροχρόνια ανέργων για ένα έτος προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας.
β) Παράταση προθεσμιών για αιτήσεις αναγνώρισης χρόνου απασχόλησης σχολικών φυλάκων και για τα επικουρικά και τα Ταµεία των ενστόλων.
γ) Παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε εργαζομένους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και των Ναυπηγείων Ελευσίνας.
δ) Κάλυψη για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος ασφαλισμένων του Τομέα Νομικών και του Τομέα Υγειονομικών του ΕΤΑΑ.

Στο δεύτερο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας εντός του Μαρτίου, έχει να κάνει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη ρύθμιση λαμβάνεται μέριμνα για:

◆ Είσπραξη των σωρευμένων ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
◆ Εκλογίκευση των δόσεων με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής τους και αποτροπής του φαινομένου σταδιακής εξόδου από τις ρυθμίσεις που υπάγονται οι οφειλέτες.
◆ Συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, συντήρηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων και ανάσχεση του υφεσιακού κλίματος της οικονομίας.

Όροι της ρύθμισης

Υπαγωγή στη ρύθμιση όλων των οφειλών ανεξαρτήτου ύψους οφειλής (στον Ν.4305/14 οι 100 δόσεις παρέχονταν για ύψος οφειλής έως 15.000 ευρώ).

Ευνοϊκότερο επιτόκιο αποπληρωμής: μηδενικό επιτόκιο για οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ, 3% ετησίως για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ (έναντι επιτοκίου 4,56% του πρόσφατου Ν.4305/14 για όλες τις οφειλές ανεξαρτήτως ύψους οφειλής).

Γενναιόδωρες μειώσεις επί των προσαυξήσεων: 100% μείωση των προσαυξήσεων για εφάπαξ καταβολή, 70% μείωση των προσαυξήσεων για 50 δόσεις (έναντι 60% μείωσης για 48 δόσεις του Ν. 4305/14) και 50% μείωση των προσαυξήσεων για 100 δόσεις (έναντι 20% μείωσης για 100 δόσεις).

Απώλεια σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης πέραν του ενός μηνός, ανά 12μηνο προγράμματος ρύθμισης (χωρίς προσαύξηση λόγω της καθυστέρησης).

Δυνατότητα ρύθμισης έως και των πρόσφατων οφειλών (όσες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 1.2.2015 έναντι της 1.10.2014 της ρύθμισης του Ν. 4305/14).

Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση:

Η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1.2.2015 και εφεξής.
Υποβολή αιτήματος υπαγωγής έως 30.4.2015.
Ειδική πρόβλεψη για οφειλέτες ασφαλισμένους φυσικά πρόσωπα που είχαν μηδενικό εισόδημα κατά το έτος 2014. Αναστολή όλων των εισπρακτικών μέτρων και διώξεων και δυνατότητα να ενταχθούν στην παρούσα ρύθμιση έως 31.3.2016.
Ειδική διάταξη για τη ρύθμιση οφειλών των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού κ.λπ. με ευνοϊκότερους όρους (έως 150 δόσεις με μείωση επί των προσαυξήσεων 50%), μετά από απόφαση του Δ.Σ. του ΙΚΑ.
Επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας στον ΟΑΕΕ (οι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την υπαγωγή τους και στην τρίτη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ).
Κατάργηση ποινών για οφειλέτες ατομικής εισφοράς στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.

Το τρίτο νομοσχέδιο περιλαμβάνει την:
Α) Αναστολή διαρκείας ή κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, για να μη γίνουν μειώσεις επικουρικών συντάξεων.
Β) Κατάργηση ρήτρας θανάτου.
Γ) Αναστολή των νόμων 3863/10 και 3865/10 που μετέτρεπαν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό. Αποκαθίσταται ο δημόσιος, αναδιανεμητικός, αλληλέγγυος και καθολικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης.

Αναστέλλεται με λίγα λόγια η εφαρμογή του νόμου «Λοβέρδου - Κουτρουμάνη» που προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, με βασική και αναλογική σύνταξη, ενώ «παγώνει» κάθε διάταξη που οδηγεί στην αλλαγή της φυσιογνωμίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Το «ξήλωμα» των νόμων αποτελεί, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στην Κοινωνική Ασφάλιση, κεντρικό στόχο παράλληλα με την κατάργηση κάθε διάταξης που προβλέπει την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Προβλέπει δηλαδή την «εγγύηση» από το κράτος για όσους «βγαίνουν» στη σύνταξη από 1.1.2015 και μετά, της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ και τη συμπλήρωσή της με την αναλογική σύνταξη, με βάση τα έτη ασφάλισης και καταβολής εισφορών από τον κάθε ασφαλισμένο για τον χρόνο ασφάλισης από το 2011 και μετά.

Αναστολή εφαρμογής κάθε νέας παραμετρικής αλλαγής στο ασφαλιστικό (μειώσεις συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας ή ετών υποχρεωτικής ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη της 15ετίας) και τη συνέχιση καταβολής του ΕΚΑΣ με τις προϋποθέσεις που ισχύουν.

Τέλος, ο Δημήτρης Στρατούλης ετοιμάζει νομοθετικές ρυθμίσεις για την επαναφορά της μηνιαίας σύνταξης των 360 ευρώ του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς αλλά και τη διευκόλυνση συνταξιοδότησης όσων οφείλουν σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, με αύξηση του ισχύοντος ορίου των 20.000 ευρώ. Θα αυξηθεί στις 30.000 ευρώ το ποσό οφειλών και θα ρυθμίζεται με παρακράτηση σύνταξης για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ.

Θα καταργηθεί επίσης και η προϋπόθεση των 100 ενσήμων ανά έτος για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Κατάργηση ωστόσο προβλέπεται επίσης και στις πρόωρες συντάξεις - εθελούσιες εξόδους σε όλους τους τομείς της οικονομίας και κυρίως στο Δημόσιο και τον τραπεζικό τομέα.

Την ίδια ώρα, πάντως, σε όλους τους τόνους διαβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα ισχύοντα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

υπουργείο Εργασίαςνομοσχέδιαανθρωπιστική κρίσηIssue: 1855Issue date: 12-03-2015
Keywords
Τυχαία Θέματα