Έρημες πόλεις – Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη όπως δεν τις έχετε ξαναδεί

ΕΛΛAΔΑ

 

Πως ήταν η εικόνα των δύο πόλεων το πρώτο βράδυ εφαρμογής των μέτρων;

Οι εικόνες από τα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θύμισαν Μάρτιο, τότε που η Ελλάδα ζούσε ένα ολικό lockdown.

Έρημη πόλη ήταν η Αθήνα

το βράδυ του Σαββάτου καθώς από τις 00:30 και μετά άρχισε η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι εικόνες που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικές:

Ομόνοια μεσάνυχτα και κάτι

Πλατεία Συντάγματος

Όλοι οι κάτοικοι, πλην όσων διέθεταν το απαραίτητο έγγραφο από τους εργοδότες του που να δικαιολογεί την κυκλοφορία τους, θα έπρεπε να βρίσκονται σπίτι τους μέχρι τις 00:30.Oι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ στο Μοναστηράκι ήταν εξονυχιστικοί. Πολλοί ήταν οι οδηγοί που κλήθηκαν να δείξουν το συγκεκριμένο έγγραφο από την ΕΡΓΑΝΗ για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στους δρόμους αλλά και πολίτες που κυκλοφορούσαν στους δρόμους.

Αστυνομικοί κάνουν ελέγχους στο κέντρο της Αθήνας

Έλεγχοι και στις στάσεις των λεωφορείων

Στη Θεσσαλονίκη ίδια εικόνα. άδειοι δρόμοι και ερημιά παντού

Η Καμάρα άδεια μετά τα μεσάνυχτα

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Η παραλία της Θεσσαλονίκης

Περιορισμός της κυκλοφορίας κατά τις νυκτερινές ώρες

Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το υψηλό ή το πολύ υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού (Covid-19), επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών από τις 00:30 έως τις 05:00.

Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείς και Υπηρεσιακούς Γραμματείς, Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει επίσης τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους. Από την εφαρμογή εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: (α) Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, (β) μετακίνηση για λόγους υγείας ή άλλης απολύτως επείγουσας ανάγκης που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλον τρόπο. Πρέπει να αποδεικνύεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωσης, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

(β) αποδεικνύεται με τα κατάλληλα έγγραφα, εφόσον υφίστανται.

Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου η βεβαίωση χορηγείται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην σελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊσταμένου προσωπικού.

Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά την υποβολή της αίτησηςυπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Η βεβαίωση μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών.

Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους η αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» με τους κωδικούς TAXISNET. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους και να επιδεικνύεται, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Πηγή: flash.gr

κυκλοφορίαΑθηνάΘεσσαλονίκηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα