Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε στρατό στη Λιβύη, αν μας ζητηθεί

ΚΟΣΜΟΣ

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη λιβυκή Kυβέρνηση Eθνικής Eνότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών.

«Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική

συμφωνία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η συμφωνία «συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας» υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου στη διάρκεια συνάντησης των Ερντογάν και Σάρατζ στην Κωνσταντινούπόλη.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, το πρωτόκολλο αυτό «είναι μια ευρύτερη εκδοχή μιας υφιστάμενης συμφωνίας-πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας» μεταξύ των δύο πλευρών και «ενισχύει τους δεσμούς ανάμεσα» στους δύο στρατούς.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία και το Κατάρ. Η Ιταλία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη, φαίνεται επίσης να τάσσεται υπέρ του.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο αντίπαλός του, ο Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης οι δυνάμεις του οποίου εξαπέλυσαν τον Απρίλιο επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης, έχει από την πλευρά του την υποστήριξη της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τουλάχιστον πολιτική στήριξη εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ο Ερντογάν υποστήριξε σήμερα πως οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ έχουν επίσης «την υποστήριξη μιας ρωσικής εταιρείας ασφαλείας που ονομάζεται Wagner. Η εταιρεία αυτή έχει στείλει επιτόπου προσωπικό».

Ο Ερντογάν μοιάζει έτσι να θεωρεί αξιόπιστες δημοσιογραφικές πληροφορίες, που διαψεύδονται από τη Μόσχα, περί παρουσίας ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη.

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times είχε πράγματι αναφέρει στις αρχές Νοεμβρίου την ανάπτυξη στη Λιβύη σχεδόν 200 μισθοφόρων του ομίλου Wagner, μιας ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος ύψωσε τους τόνους, αναφερόμενος στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για διεθνές σκάνδαλο. Παράλληλα, προειδοποίησε την χώρα μας ότι θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις πράξεις της και προανήγγειλε την αγορά νέου γεωτρύπανου, αλλά και κοινές επιχειρήσεις έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο από Τουρκία και Λιβύη.

Από την άλλη πλευρά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε χθες το βράδυ, επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε - για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής «Συμφωνίας» - δύο επιστολές, η μια προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

ΕρντογάνΤουρκίαΛιβύητουρκικές προκλήσειςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα