ΕΡΤ: Ανοιχτό ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί η χριστουγεννιάτικη συναυλία της Συμφωνικής στο Μέγαρο

Αβέβαιη είναι με τις συνθήκες που έχουν αναπτυχθεί στην ΕΡΤ η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Κύκλοι της ΕΡΤ κάνουν λόγο για οικονομικές προκλήσεις για τις οποίες αναζητείται λύση.
Καλλιτεχνικοί

κύκλοι περί τα Μουσικά Σύνολα εξέφραζαν την απορία πως είναι δυνατόν, μόλις τρείς εβδομάδες πριν από τις προγραμματισμένες συναυλίες (εκείνη η καθιερωμένη του Μεγάρου και με δύο επίσης- μια στο Ηράκλειο Κρήτης (με ελαφρώς διαφοροποιημένο το εορταστικό ρεπερτόριο) και μια στη Θεσσαλονίκη (με άλλο πρόγραμμα, υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή) να διαπιστώνεται από τους επικεφαλής της ΕΡΤ οικονομική πρόκληση τέτοια που να είναι απαγορευτική για τις εκδηλώσεις αυτές.

Κοινό μυστικό, επίσης, είναι στα Μουσικά Σύνολα της εταιρείας αλλά και στον κόσμο της Συμφωνικής Μουσικής η δυσκολία εξεύρεσης άλλου διευθυντή ορχήστρας ο οποίος θα διευθύνει το συμφωνικό σύνολο αντί του διεθνούς φήμης Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Κύκλοι περί τον Συμφωνικό οργανισμό της ΕΡΤ, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, αναφέρουν ότι επιτελικό στέλεχος της εταιρείας μετέφερε βούληση της διοίκησης της να μην ο Μύρων Μιχαηλίδης, ο μαέστρος της ΕΣΟ στις 21/12 στο Μέγαρο. Εκδήλωση πιθανόν να πραγματοποιηθεί «θα είναι όμως κάτι διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε ως χριστουγεννιάτικη συναυλία. Απλώς θα την «βαφτίσουν» ως τέτοια», ισχυρίζονται.

Αιτία, υποστηρίζουν, για τον- με τιμωρητική διάσταση, σημειώνουν- αποκλεισμό του Μιχαηλίδη στάθηκε η τοποθέτηση του αρχιμουσικού στο ζήτημα ανανέωσης επτά συμβάσεων μουσικών μελών της Συμφωνικής Ορχήστρας, στο πλαίσιο της συναυλίας που είχε πραγματοποιήσει η ΕΣΟ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζοντας έργα του Ρίχαρντ Στράους στις 16 Νοεμβρίου.

«Αξιότιμες κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζουμε στην αποψινή συναυλία,  η οποία περιλαμβάνει τρία αριστουργήματα του ρομαντικού ρεπερτορίου. Όπως, όμως, βλέπετε η διάρθρωση της ορχήστρας με τους μόνιμους μουσικούς της δεν επαρκεί για την απόδοση των μεγάλων συμφωνικών έργων.

Παρακαλώ, λοιπόν, να δώσετε το πιο θερμό χειροκρότημά σας στους έκτακτους μουσικούς εκείνους που επανδρώνουν την ορχήστρα, με την ευχή αυτή η ιστορική ορχήστρα που ξεπερνά τα 80 χρόνια ιστορίας, να συνεχίσει ως μια από τις ελάχιστες ελληνικές ορχήστρες την παρουσία  και την πολυσχιδή προσφορά της», είχε πει από το πόντιουμ ο Μύρων Μιχαηλίδης.

Οι μουσικοί μάλιστα, σε συμβολική κίνηση, είχαν εμφανιστεί με διαφορετικές εμφανίσεις για να είναι διακριτό ποιοι είναι μόνιμοι και ποιοι εργάζονται με συμβάσεις (έργου ή εργασίας) στην Συμφωνική της ΕΡΤ. Οι συμβασιούχοι επέλεξαν ασπρόμαυρη εμφάνιση (δεν φορούσαν το σακάκι του επίσημου μαύρου συνόλου που προβλέπεται).

Η δήλωση συμπαράστασης του μαέστρου υποστηρίζεται ότι προκάλεσε ενόχληση στο Ραδιομέγαρο και- κατά τους ίδιους κύκλους περι τα Μουσικά Σύνολα-ειδοποιήθηκε τηλεφωνικώς ότι δεν θα διευθύνει την ΕΣΟ στη συναυλία των Χριστουγέννων με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν οικονομικά ζητήματα.

«Έπραξα το αυτονόητο»


Ο Μύρων Μιχαηλίδης από την Ερφούρτη της Γερμανίας όπου βρίσκεται προκειμένου να διευθύνει το συμφωνικό σύνολο της πόλης στην παγκόσμια πρώτη της όπερας «Ελένη» του Νέστορα Ταίηλορ αναφέρει στο topontiki.gr: «Δεν έκανα τίποτε άλλο από το να υπερασπιστώ το αυτονόητο, το οποίο είναι το προφίλ μιας ορχήστρας ραδιοφωνίας- τηλεόρασης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας και την αξιοπρέπεια του μουσικού επαγγέλματος».
Ο Μύρων Μιχαηλίδης αποσαφηνίζει ότι «δεν είμαι και δεν μιλώ ως πολιτικός ούτε ως κομματικό στέλεχος. Εξάλλου δεν υπήρξα ποτέ. Αλλά με την μακροχρόνια παρουσία μου σε θέσεις καλλιτεχνικού διευθυντή σε μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς της πατρίδας μας και έχοντας συνεργαστεί με 15 υπουργούς Πολιτισμού, όλων των κομμάτων, πίστευα πάντοτε ότι πρωτεύον θέμα είναι η υποστήριξη και η καλή λειτουργία των πολιτιστικών θεσμών. Η πατρίδα μας δεν έχει την πολυτέλεια να διαθέτει ούτε πολλές ορχήστρες ούτε πολλές όπερες και τα λίγα Συμφωνικά σχήματα που έχουμε έγιναν με πολύ μεγάλες προσπάθειες ορισμένων οραματικών και δημιουργικών ανθρώπων».
Για απαξιωτική και εκδικητική συμπεριφορά της Διοίκησης της ΕΡΤ απέναντι στους μουσικούς των Μουσικών Συνόλων αλλά και απέναντι στον αρχιμουσικό Μύρωνα Μιχαηλίδη ο οποίος υπερασπίστηκε δημοσίως τους συμβασιούχους μουσικούς και την ανάγκη αναβάθμισης των Μουσικών Συνόλων, κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος σε ανακοίνωση του, καταδικάζοντας την ΕΡΤική ενέργεια. «Σε μια χρονική στιγμή που ο αγώνας των εργαζόμενων της ΕΡΤ έχει ξεσηκώσει πλατύ κύμα συμπαράστασης ανάμεσα στους μουσικούς των ορχηστρών αλλά και στην κοινωνία, τη στιγμή που ένας μετά τον άλλο, γνωστοί αρχιμουσικοί παίρνουν δημόσια θέση στήριξης των αιτημάτων μας για μόνιμη και σταθερή εργασία, κυβέρνηση και Διοίκηση της ΕΡΤ καταφεύγουν στην τρομοκρατία.
Έτσι, ξαφνικά και χωρίς καμία αιτιολόγηση αλλά με ξεκάθαρα εκδικητικό περιεχόμενο, η Διοίκηση της ΕΡΤ «κόβει» τον Μύρωνα Μιχαηλίδη από την προγραμματισμένη διεύθυνση της Χριστουγεννιάτικης Συναυλίας των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, με πρόγραμμα που έχει ο ίδιος διαμορφώσει. Συγχρόνως η Διοίκηση της ΕΡΤ ακυρώνει άλλες δύο συναυλίες της Ορχήστρας σε Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη για οικονομικούς λόγους. Επιπλέον συρρικνώνει περαιτέρω την δραστηριότητα των Συνόλων θέτοντας στις νέες συμβάσεις των εκτάκτων μουσικών, ανώτατο όριο 2 συναυλιών ανά μήνα».
Κύκλοι της ΕΡΤ στο μεταξύ υποστηρίζουν ότι υπάρχουν οικονομικά ζητήματα που είναι προς επίλυση και ότι οι προγραμματισμένη Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικών Αθηνών θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Οι 28 θέσεις συμβασιούχων έγιναν 30 αλλά για όλα τα Μουσικά Σύνολα

Στο πρόσφατο ΔΣ της κρατικής εταιρείας πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από εκπρόσωπους εργαζομένων της ΕΡΤ και με αφορμή την μείωση θέσεων συμβασιούχων στα Μουσικά Σύνολα, από το ΔΣ υποστηρίχθηκε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο πλαίσιο του νόμιμου και του ηθικού και εν τέλει για το επόμενο έτος πρόσθεσε δύο ακόμη θέσεις εργασίας στα Μουσικά Σύνολα και οι 28 έγιναν 30. Ωστόσο το οργανόγραμμα της ΕΣΟ για εύρυθμη λειτουργία προβλέπει 105 από τις οποίες μόλις οι 51 καλύπτονται από τακτικούς υπαλλήλους.

Μέχρι 31/12 θα διατηρεί 22 συμβασιούχους με σύμβαση έργου. Εδώ να πούμε ότι οι πιο νέοι από αυτούς στην ορχήστρα έχουν προϋπηρεσία 8 χρόνων, ενώ σε πολλούς άλλους η προϋπηρεσία στην ΕΡΤ ξεπερνά τα 15 έτη. Μένουν έτσι 32 κενές θέσεις στο οργανόγραμμα της ορχήστρας. Έτσι δουλεύει η Συμφωνική Ορχήστρα από το 2014 μέχρι σήμερα», αναφέρουν μουσικοί της ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Καμπουράκης για Στάθη: «Ο… “τσίπης” είχε γενέθλια και έφερε μόνο ένα γλυκό» (Video)

Νίκος Τζαντζάρας: Με σπάνια και επιθετική μορφή καρκίνου διαγνώστηκε ο δημοσιογράφος – Η συγκλονιστική ανάρτηση

Μετατίθεται κατά μια εβδομάδα η πρεμιέρα του νέου Action24

Keywords
Τυχαία Θέματα