ΕΡΤ: Μαρτυρίες για τον τρόμο και τον αποκλεισμό που βίωσαν παιδιά και μεγάλοι στο Ολοκαύτωμα

Η αληθινή, συγκινητική, ιστορία πέντε Εβραιόπουλων της Ελλάδας τα οποία χάρη στη βοήθεια ορισμένων χριστιανών κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, κατάφεραν να γλιτώσουν από τα ναζιστικά κρεματόρια, ξετυλίγεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια στην πολυβραβευμένη ταινία τεκμηρίωσης «Φιλιά εις τα παιδιά» του Βασίλη Λουλέ σε μια ιδιαίτερη προβολή στο ERT World αύριο, Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 στις 13:00 και σε επανάληψη στις 22:00 (διαθέσιμη και στο ERTFLIX) με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Πέντε παιδιά εβραϊκών οικογενειών στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από τον θάνατο χάρις σε οικογένειες γενναίων Χριστιανών, πέντε «κρυμμένα παιδιά» που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου, πόνου και αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των «ξένων» σωτήρων τους, που στάθηκαν στοργικές φωλιές μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.

Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα. Η Ροζίνα , ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν όλη τους τη ζωή κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων άλλων παιδιών: εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι τα γηρατειά, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα: ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες, οικογενειακά φιλμάκια και άλλα τεκμήρια.
Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν από τον πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε το 2012 στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Άουσβιτς της Πολωνίας, ενώ προβλήθηκε επί πολλές εβδομάδες σε κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε ειδικές προβολές σε άλλες πόλεις, σε πολλά σχολεία και τιμήθηκε με οκτώ βραβεία σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.

Ο κινηματογραφιστής βάσισε τη δημιουργία της ταινίας του στις μαρτυρίες αφηγήσεις των: Ροζίνας Ασσέρ-Πάρδο, Σήφη Βεντούρα, Ευτυχίας Νάχμαν-Ναχμία, Σέλλυς Κούνιο-Κοέν, Μάριου Σούση σε έρευνα που έκανε με την Ρέα Αποστολίδη με τη συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος. Ο Λουλές υπογράφει και το σενάριο. Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Δημήτρη Κορδέλα και η μουσική του Νίκου Κυπουργού.

Στην ραδιοφωνική πλατφόρμα ertecho.gr και τη «Φωνή της Ελλάδας», εξάλλου, θα είναι προσβάσιμο το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ «Το βουνό των ναζί και το θαύμα των Αγράφων» από την εκπομπή «Αφύλακτη διάβαση».

Ο Θωμάς Σίδερης, διεθνώς διακεκριμένος για τη δουλειά του, έχει κάνει την έρευνα την τεκμηρίωση και την παρουσίαση για την ιστορία του βουνού των ναζί, στη συνοριακή γραμμή Αυστρίας–Γερμανίας και, παράλληλα, ένα βαθιά ανθρώπινο περιστατικό, σβησμένο από τις σελίδες της επίσημης Ιστορίας, που έλαβε χώρα στην οροσειρά των Αγράφων.

Την ώρα που οι ναζί κατέστρωναν τα σκοτεινά τους σχέδια στο Μπερχτεσγκάντεν, σχέδια τα οποία στηρίζονταν στον ρατσισμό και στη μισαλλοδοξία, την ίδια ώρα οι κάτοικοι ενός ορεινού χωριού στα Άγραφα, διέσωζαν το σύνολο των μελών της εβραϊκής κοινότητας Καρδίτσας.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν η σπουδαιότερη μορφή της κοινότητας της Καρδίτσας και ένας από τους γηραιότερους Εβραίους της Ελλάδας, Βίκτωρας Βενουζίου, και ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Αριέλ Λεκαδίτης.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεθέαση: Ρίζωσε στην κορυφή «η γη της ελιάς»

Αλλαγές στα μερίδια τηλεθέασης λόγω… ρεπό στο «Survivor all star» – Πρώτος ο Alpha

Εύη Φραγκάκη: Στο Action24 για τα δελτία του Σαββατοκύριακου

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΡΤ, Μαρτυρίες, Ολοκαύτωμα,ert, martyries, olokaftoma