ΕΡΤ: Σαρωτικές αλλαγές με ευέλικτη εργασία, διαχειρίσιμο προσωπικό και συγχώνευση καναλιών

Από την επαναλειτουργία της, η ΕΡΤ απασχολούσε περι του 1.300 εργαζόμενους για τρία κανάλια, πέντε ραδιοσταθμούς.

Με την ανάπτυξη της ΕΡΤ1 και την αλλαγή της φυσιογνωμίας της σε ψυχαγωγικό κανάλι και την επίσης ανάπτυξη του ΕΡΤNews ως τον πυλώνα της κρατικής τηλεοπτική ενημέρωσης, για τις ανάγκες που διαμορφώθηκαν έχουν προσληφθεί μέχρι τώρα άλλα περίπου 700 άτομα, στην πλειονότητα τους με συμβάσεις έργου. Δηλαδή για ορισμένο χρονικό διάστημα και με δυνατότητα

ανανέωσης.

Συνολικά, με τις προσλήψεις εξωτερικών συνεργατών, το έμψυχο δυναμικό του φορέα εκτιμάται πως ανέρχεται σε τουλάχιστον 2.000 άτομα. Ακριβής αριθμός συμβασιούχων δεν υπάρχει, στοιχείο το οποίο έχουν κατ’ επανάληψη φέρει προς συζήτηση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΕΡΤ, ζητώντας και αποτύπωση για τις ρεαλιστικές ανάγκες σε έμψυχο δυναμικό, ιδίως στο ΕΡΤNews.

Στο μεταξύ εδώ και ένα χρόνο έχουν αρχίσει να αποχωρούν εργαζόμενοι από το μόνιμο προσωπικό, λόγω συνταξιοδότησης. Στο διάστημα αυτό μέχρι τώρα υπολογίζεται να έχουν αποχωρήσει πάνω από 120 εργαζόμενοι από διάφορες ειδικότητες. Υπολογίζεται ότι έως το 2026 θα έχουν αποχωρήσει από την ΕΡΤ άλλοι -το λιγότερο- 300 άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων, από το μόνιμο προσωπικό της. Τυχόν κενά που δημιουργούνται θα καλύπτονται κυρίως με συμβασιούχους.

Το μόνιμο προσωπικό (με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, δηλαδή) θα μειωθεί σε δραματικό βαθμό, θα διατηρηθεί ένας μικρός πυρήνας, και θα αναπτυχθεί περισσότερο το μοντέλο της κάλυψης αναγκών από την αγορά (outsourcing) με εξωτερικές αναθέσεις.

Το σχέδιο μπορεί εύκολα να το καταλάβει ο τηλεθεατής με μια ματιά στην ΕΡΤική εικόνα που ήδη εκπέμπεται προδήλως στην ενημέρωση. Στην πλειονότητα τους εκείνοι που διαμορφώνουν τη «βιτρίνα» της ΕΡΤ, οι παρουσιαστές δηλαδή, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, σήμερα είναι αύριο δεν είναι, ακριβώς διότι δεν συγκαταλέγονται στο μόνιμο προσωπικό της εταιρείας, αλλά προέρχονται από την ελεύθερη αγορά. «Ένας μικρός «στρατός» συμβασιούχων εργάζεται στην ΕΡΤ» περιέγραφε στο topontiki.gr συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των εργαζομένων. «Δεν θα υπάρχουν μόνιμοι εργαζόμενοι σε βάθος χρόνου τουλάχιστον στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ», είχε πει στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν επιτελικό στέλεχος της εταιρείας, με γνώση.

Σε επίπεδο λειτουργίας οι τεχνολογικές ευκολίες που έχουν αναπτυχθεί δίνουν δυνατότητα για απομακρυσμένο έλεγχο υποδομών λειτουργίας και συστημάτων του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού ώστε να χρειάζεται ολιγάριθμο εξειδικευμένο προσωπικό και όχι κατ’α ανάγκη μόνιμο.

Πρακτικά διαμορφώνεται ένα περιβάλλον ευέλικτης εργασίας, ισχυρίζονται συνδικαλιστές, με δυνατότητα «διαχείρισης του προσωπικού με ότι αυτή σημαίνει».

Στο μεταξύ το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει επιχειρησιακή αναδιάρθρωση στις δομές του ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

«Η ΕΡΤ2 είναι στον αυτόματο», περιγράφουν εκπρόσωποι των εργαζομένων. Αρκούν τεχνικοί μόνον ακριβώς διότι η ΕΡΤ2 έχει πλέον σε συντριπτικό ποσοστό, πρόγραμμα «κονσέρβα», δηλαδή ντοκιμαντέρ κυρίως ξένα, σειρές και ταινίες ξένες και ελληνικές, προγράμματα από το αρχείο της ΕΡΤ. Διατηρούνται στην παρούσα σεζόν οι εβδομαδιαίες εκπομπές «Art week», «Η ζωή είναι στιγμές» (εσωτερικής παραγωγής μέχρι τώρα), «Κάτι γλυκό» και η παιδική «Kooland».

Το σχέδιο ότι η ΕΡΤ2 θα ήταν το κανάλι για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες μια που ειπώθηκε μια που εγκαταλείφθηκε. Θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ η συγχώνευση ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3 και στην ενδοχώρα του Ραδιομεγάρου είναι «κοινό μυστικό». Η νέα τηλεοπτική δομή με νέα ονομασία που θα προκύψει, όταν γίνει, θα διατηρήσει τα διακριτά χαρακτηριστικά του καναλιού της Θεσσαλονίκης και για ευνόητους πολιτικούς λόγους. Τον ρόλο δηλαδή της ΕΡΤ3 στην κάλυψη της επικαιρότητας από την περιφέρεια και την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

Στο τραπέζι και η εξαίρεση της ΕΡΤ από την διαφήμιση (τα 400.000 ευρώ που απορροφά μάλλον δεν θα κάνουν τη διαφορά στην ιδιωτική αγορά) ενώ δεν αποκλείεται να αναθερμανθεί η συζήτηση για αναπροσαρμογή του ανταποδοτικού τέλους, της επιδότησης των πολιτών μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν αποκλείεται τα κρατικά κανάλια να «αποσυρθούν» και από τις μετρήσεις τη Nieslen. Μετρήσεις τηλεθέασεις θα γίνονται  τουλάχιστον αυτές που  δημοσιεύονται. Άλλωστε  μετρήσεις τηλεθέασης ήδη πραγματοποιούνται για το ΕΡΤNews, απλώς έχει ζητηθεί να μην δημοσιοποιούνται, προσθέτουν στην ΕΡΤική εικόνα άνθρωποι της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν. Άλλωστε οι μετρήσεις τηλεθέασης είναι «εργαλείο» για διαφημιστές και διαφημιζόμενους και αποτελεί δείκτη για ανταπόκρισης του κοινού. Μετρήσεις εξάλλου έχουν αρχίσει και για την μεταχρονολογημένη τηλεθέαση, ό,τι δηλαδή μεταδίδεται από τις συχνότητες των γραμμικών καναλιών κι έπειτα είναι προσβάσιμο σε υπηρεσίες OTT και on demand μέχρι και μια εβδομάδα μετά από την πρώτη μετάδοση τους στα παραδοσιακά κανάλια κατά τη διεθνή πρακτική. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να υπολογιστεί η θέαση και σε πλατφόρμες όπως για παράδειγμα στο ΕΡΤFLIX ή στο ΑΝΤ1+ και η παρακολούθησε από έξυπνες συσκευές.

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Καμπουράκης: Χασμουρήθηκε στον αέρα του Open ενώ ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έλεγε τον καιρό (video)

Ισραήλ: Δημοσιογράφος του BBC τρέχει να γλιτώσει σε ζωντανή μετάδοση – «Έρχονται ρουκέτες!» (video)

Adelaide Hall: Google Doodle αφιερωμένο στην αξεπέραστη τραγουδίστρια της τζαζ (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΡΤ, Σαρωτικές,ert, sarotikes