Ευγνωμοσύνη των Παλαιστινίων για την αναγνώριση του κράτους τους από Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία – Η αντίδραση της Χαμάς

Την ευγνωμοσύνη των Παλαιστινίων εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO, Χουσεϊν αλ-Σέικ, για την απόφαση των κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης.

«Ιστορικές στιγμές, στις οποίες ο ελεύθερος κόσμος θριαμβεύει για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, ύστερα από δεκαετίες εθνικού παλαιστινιακού αγώνα, πόνου, κατοχής, ρατσισμού, δολοφονιών, καταπίεσης, κακομεταχείρισης και καταστροφής που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Χουσεϊν αλ-Σέικ, προσθέτοντας:

«Ευχαριστούμε τις χώρες του κόσμου που έχουν αναγνωρίσει και θα αναγνωρίσουν το ανεξάρτητο Κράτος της Παλαιστίνης».

Ο Μουσταφά Μπαργούτι, ο βετεράνος Παλαιστίνιος πολιτικός που χαίρει τεράστιας εκτίμησης στη διεθνή κοινότητα, δήλωσε στο al Jazeera ότι η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους είναι «ένα πανίσχυρο πολιτικό και μεγάλης σημασίας συμβολικό βήμα» που φέρνει πιο κοντά την επίτευξη του στόχου «της ελευθερίας και της δικαιοσύνης» για τον Παλαιστινιακό λαό.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αναγνώριση του δικαιώματος του Παλαιστινιακού λαού – του λαού μας – στην αυτοδιάθεση», πρόσθεσε ο Μπαργούτι. «Επίσης εξαλείφει πολλά από τα defacto τετελεσμένα που δημιουργεί το Ισραήλ με τον εποικισμό των εδαφών, επιβεβαιώνοντας ότι η Παλαιστίνη σήμερα είναι ένα κράτος υπό κατοχή. Έτσι οι όποιες προσπάθειες της κατοχικής δύναμης να αλλάξει τα δεδομένα επί τόπου είναι χωρίς νόημα και δεν θα έχουν αντίκτυπο μακροπρόθεσμα», τόνισε.

Ο Μουσταφά Μπαργούτι επισήμανε εξάλλου ότι «αυτό είναι ένα πλήγμα στον Νετανιάχου και την εξτρεμιστική κυβέρνησή του και στους φασίστες που είναι στην κυβέρνηση… σημαίνει ότι οι φασιστικές και εξτρεμιστικές ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης δεν έχουν μέλλον».

Ο Ακίβα Ελντάρ, πολιτικός αναλυτής στην ισραηλινή Haaretz, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης από τη Νορβηγία, την Ισπανία και την Ιρλανδία «είναι ενάντια στην φιλοσοφία του Νετανιάχου και της πλειοψηφίας στην ισραηλινή Κνεσέτ να μην συμφωνήσουν ποτέ στη δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους».

«Μόλις πριν από μερικούς μήνες η πλειοψηφία της Κνεσέτ ενέκρινε μια πολύ σκληρή απόφαση εναντίον οποιασδήποτε μονομερούς αναγνώρισης ενός Παλαιστινιακού Κράτους», σημείωσε ο Ελντάρ, επισημαίνοντας όμως ότι ο Νετανιάχου θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την απόφαση αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους «ως άλλη μία απόδειξη του αντισημιτισμού» και θα επαναφέρει το αφήγημα ότι «ο κόσμος είναι εναντίον μας».

Χαμάς: «Σημείο καμπής για το Παλαιστινιακό» η αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους

«Σημείο καμπής για το Παλαιστινιακό ζήτημα» χαρακτήρισε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς την απόφαση της Νορβηγίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος.

Ο Μπάσεμ Ναϊμ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς δήλωσε ότι «η γενναία αντίσταση» του Παλαιστινιακού λαού οδήγησε τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες να ανακοινώσουν την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους.

«Αυτές οι διαδοχικές αναγνωρίσεις είναι το άμεσο αποτέλεσμα της γενναίας αντίστασης και της θρυλικής αντοχής του Παλαιστινιακού λαού. Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι ένα σημείο καμπής για τη θέση της διεθνούς κοινότητας στο Παλαιστινιακό ζήτημα», δήλωσε το στέλεχος της Χαμάς στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Σλοβενία και η Μάλτα έχουν αφήσει να εννοηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ότι σχεδιάζουν την επίσημη αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης, επιμένοντας ότι η λύση των δύο κρατών είναι ζωτικής σημασίας για να επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη στην Μέση Ανατολή.

Σημειώνεται ότι από το 2014 η Σουηδία έχει αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης και είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που έλαβε τέτοια απόφαση.

Ανασύνταξη δυνάμεων της Χαμάς

Στο μεταξύ αναφέρονται σφοδρές συγκρούσεις γύρω από τη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας, όπου έχουν εισβάλει ισραηλινές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τους απεσταλμένους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην περιοχή, σφοδρές μάχες γίνονται επίσης στην κεντρική και βόρεια Γάζα, όπου οι δυνάμεις της Χαμάς έχουν ανασυνταχθεί.

Οι ισραηλινές δυνάμεις από την άλλη πλευρά βομβαρδίζουν ανηλεώς την πόλη της Γάζας και τους καταυλισμούς Τζαμπάλια και Ζεϊτούν.

Διαβάστε επίσης

Ποιο (και γιατί) είναι το ακριβότερο… φτερό στον κόσμο

Γιατί καλλιεργείται κλίμα «πολεμικής ετοιμότητας» στη Βρετανία;

Η Ρωσία προτείνει αναθεώρηση των συνόρων στη Βαλτική Θάλασσα -Εντονη αντίδραση της Φινλανδίας

Keywords
Τυχαία Θέματα