Ευρωατλαντικός «κακός χαμός»
Αντιμέτωποι με θεμελιώδη «υπαρξιακά» ζητήματα και προκλήσεις βρίσκονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την «αστραπιαία» αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας και των σχέσεών της με τη Ρωσία.
Οι Ευρωπαίοι, άλλοι πρόθυμα (όπως η ελληνική κυβέρνηση), άλλοι θέλοντας και μη, σύρθηκαν σε μια αντι-ρωσική ρητορική και συμπεριφορά, ακολουθώντας τις οδηγίες / εντολές της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης του Μπάιντεν.
Οι πρόθυμοι ευρωατλαντιστές σταυροφόροι κατά
Παρά την τεράστια προπαγάνδα των δυτικών ΜΜΕ, η εικόνα, όπως αποτυπώνεται στο πεδίο των μαχών του τριετούς πια πολέμου, είναι αποκαρδιωτική για τους Αμερικανούς (Δημοκρατικούς που έχασαν τις εκλογές) αλλά και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες λειτούργησαν ως «υπαξιωματικοί» της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ο ρωσικός στρατός έχει εδραιωθεί στις εκτεταμένες εκτάσεις που έχει καταλάβει στην ανατολική Ουκρανία και, όπως είναι αναμενόμενο, δεν πρόκειται να παραδώσει κάτι που έχει κερδίσει με τη δύναμη των όπλων.
Κάτι που επίσης αρχίζει να γίνεται αντιληπτό είναι πως το αφήγημα των «σταυροφόρων» περί ήττας της Ρωσίας είναι ανέφικτο αν δεν «τζογάρει» κανείς έναν πυρηνικό πόλεμο.
Αλλαγή γραμμήςΗ εμφάνιση του Τραμπ στην ηγεσία της «αυτοκρατορίας» και η αλλαγή προσέγγισης σε μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής προκάλεσαν / προκαλούν τρικυμία στους Ευρωπαίους (και λοιπούς) υποτελείς.
Η νέα αμερικανική διοίκηση εμφανίζεται διατεθειμένη να «ντιλάρει» με τη Ρωσία προκειμένου να την ξανατραβήξει μακριά από την κινεζική σφαίρα επιρροής, έστω κι αν αυτό σημαίνει κάποιες «ζημιές» για τους Ευρωπαίους ΝΑΤΟϊκούς εταίρους των ΗΠΑ, για τους οποίους ο Τραμπ δεν φαίνεται να δίνει δεκάρα.
Όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, Τραμπ και Πούτιν έχουν συμφωνήσει στα «βασικά» για το πλιάτσικο στην Ουκρανία:
Οι ΗΠΑ θα «βουτήξουν» το 50% της αξίας των σπάνιων ουκρανικών γαιών.Η Ρωσία θα κρατήσει ό,τι εδάφη κέρδισε στο πεδίο της μάχης.Οι Ευρωπαίοι απλώς καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό της μεταπολεμικής πραγματικότητας. Δηλαδή εγγυήσεις ασφάλειας και το οικονομικό κόστος που αυτές συνεπάγονται.Ο Τραμπ, προκειμένου να εντείνει την πίεση προς τον Ζελένσκι (για να υπογράψει την εκχώρηση των σπάνιων γαιών)και τους Ευρωπαίους (για να τοποθετηθούν και πάλι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, δηλαδή εκεί που κάνει κέφι ο νέος αυτοκράτορας), ανακοίνωσε το πάγωμα της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Κάτι που πολύ απλά σημαίνει το τέλος του πολέμου, εκτός κι αν οι Ευρωπαίοι μπορούν να αναλάβουν μόνοι (και παρά τις επιθυμίες των Αμερικανών) τον εφοδιασμό του ουκρανικού στρατού.
Σύμφωνα με το προσχέδιο των Συμπερασμάτων της έκτακτης Συνόδου Κορυφής (Πέμπτη 6/3), η Ρωσία χαρακτηρίζεται «υπαρξιακή πρόκληση» για την Ευρώπη, με το πνεύμα των διατυπώσεών του να είναι τελείως αντιρωσικό – αντίθετα με τη ρητορική Τραμπ.
Παρά τις διακηρύξεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις υπέρ του Κιέβου, είναι αμφίβολο αν οι Ευρωπαίοι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την ενίσχυση των Ουκρανών με ταχεία παράδοση συστημάτων αεράμυνας, πυρομαχικών και πυραύλων.
Επίσης, αμφίβολο είναι κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα, στο πλαίσιο της Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν να καλύψουν τις μεταπολεμικές εγγυήσεις ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης και της αποστολής ειρηνευτικών δυνάμεων. Κι αυτό γιατί υπάρχουν χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε κανένα κείμενο που να συνεπάγεται δεσμεύσεις προς την Ουκρανία
Η ΤουρκίαΤις αυξημένες ευρωπαϊκές απαιτήσεις ασφάλειας που συνεπάγεται η ενδεχόμενη απεμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών εμφανίζεται διατεθειμένη να καλύψει η Τουρκία. Ο Ερντογάν, αντιλαμβανόμενος τις ευρωατλαντικές τριβές ως ευκαιρία για την προώθηση των επιδιώξεων της χώρας του, σε δηλώσεις του υποστήριξε πως η ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητη και, όπως πρόσθεσε, αναμένουμε από τους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα.
«Ως αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης», είπε ο Ερντογάν, «θεωρούμε τη διαδικασία προσχώρησής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγική μας προτεραιότητα. Οι πρόσφατες εξελίξεις κατέδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε. Γίνεται όλο και πιο αδύνατο για την Ευρώπη να επιβιώσει ως παγκόσμιος παράγοντας χωρίς τη δίκαιη θέση της Τουρκίας σε αυτήν. Για να το θέσουμε ευθέως, η ασφάλεια μιας Ευρώπης χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητη. Αναμένουμε από τους Ευρωπαίους φίλους μας να αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα και να προωθήσουν τη διαδικασία πλήρους ένταξής μας με οραματική προοπτική».
Η τουρκική επιχειρηματολογία, έτσι όπως παρουσιάστηκε από τον Ερντογάν, είναι απόλυτα πειστική. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει τις φιλοδοξίες της για την ανάληψη ηγετικού περιφερειακού ρόλου με την αλματώδη ανάπτυξη της εγχώριας πολεμικής της βιομηχανίας.
Επιπρόσθετα, η τουρκική διπλωματία έπαιξε εξαιρετικά αποτελεσματικά στο αιματηρό «παιχνίδι» στη Συρία, εξασφαλίζοντας κρίσιμο προγεφύρωμα στην περιοχή με τον έλεγχο της νέας πολιτικής κατάστασης στη χώρα. Ταυτόχρονα φαίνεται να «κλείνει» και την κουρδική πληγή με τη συνθηκολόγηση του Οτσαλάν και του ΡΚΚ. Το σημαντικότερο, ωστόσο, τμήμα της τουρκικής προσφοράς στους Ευρωπαίους είναι η διαθεσιμότητα της Άγκυρας να στείλει χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες ως ειρηνευτική δύναμη στην «πρώτη γραμμή» της ζώνης που θα αποτελέσει το νέο σύνορο με τη Ρωσία…
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τpαγωδία σε αρραβώνα: Φίλησε την γυναίκα του και 5 λεπτά μετά πέθανε
- Νέες σκηνές αστυνομικής βίας στο Σύνταγμα - Τα ΜΑΤ διώχνουν τους διαδηλωτές
- Επεισόδια στο Σύνταγμα μετά το συλλαλητήριο – Πλήθος κόσμου παραμένει έξω από τη Βουλή: Live όλες οι εξελίξεις
- "Βόμβα" από τον Γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ: "Γραφικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν εκλογές" (Βίντεο)
- Η σορός του Βασίλη Καλογήρου πριν την άφιξη των ιατροδικαστών στο σημείο – Φωτογραφίες ντοκουμέντο
- Μόνος δεύτερος ο Παναθηναϊκός
- Πάτρα: Σάρωσε τα βραβεία του καρναβαλιού το «ΣΙΓΑ ΜΑΝΤΑΜ» - Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές -ΦΩΤΟ
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 6 Μαρτίου
- Κανάκης για Μητσοτάκη: "Μετά από αυτά που έχουν γίνει, ο αθεόφοβος, μίλησε για το 41%"
- Νέα πρόεδρος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου η Ιωάννα Δρέττα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Στις 13 Μαρτίου κυκλοφορεί το νέο τραγούδι της Τσάπελ Ρόουν, «The Giver»
- Μαρινάκης για πρόταση δυσπιστίας: Γίνεται στο πλαίσιο της εργαλειοποίησης του δυστυχήματος από την αντιπολίτευση
- Νέο τελεσίγραφο Τραμπ στη Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων
- Ευρωατλαντικός «κακός χαμός»
- ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές η απάντηση στο δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος»
- Επεισόδια μετά την τεράστια συγκέντρωση για τα Τέμπη στη Θεσσαλονίκη
- FIFA: Θα μοιράσει 930 εκατ. ευρώ στις 32 ομάδες της εφετινής διοργάνωσης
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από ρωσικό πλήγμα στην πόλη Κριβί Ριχ, γενέτειρα του Ζελένσκι
- Ντόμινο μετά τη συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι
- Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Ενοχή και για την Ίριδα ζήτησε η εισαγγελέας – «Άμοιρες Ιφιγένειες» οι κόρες της κατηγορουμένης

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Ευρωατλαντικός «κακός χαμός»
- ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές η απάντηση στο δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος»
- Τα διλήμματα της κυβέρνησης για Καραμανλή, Τσακίρη, τα μηνύματα σε Μαξίμου από υπουργούς, η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ και η μεταγραφή Παππά
- Ντόμινο μετά τη συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι
- Μαρινάκης για πρόταση δυσπιστίας: Γίνεται στο πλαίσιο της εργαλειοποίησης του δυστυχήματος από την αντιπολίτευση
- Νέο τελεσίγραφο Τραμπ στη Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων
- FIFA: Θα μοιράσει 930 εκατ. ευρώ στις 32 ομάδες της εφετινής διοργάνωσης
- Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Ενοχή και για την Ίριδα ζήτησε η εισαγγελέας – «Άμοιρες Ιφιγένειες» οι κόρες της κατηγορουμένης
- Στις 13 Μαρτίου κυκλοφορεί το νέο τραγούδι της Τσάπελ Ρόουν, «The Giver»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φοβούνται πτώση εμπορίου και ναύλων
- Νότια Κορέα: 8 τραυματίες από αδέσποτη οβίδα - Η πολεμική αεροπορία αναγνώρισε το λάθος της
- Ο Ίλον Μασκ ξεκίνησε «πόλεμο» με τους δικαστές - «Επικίνδυνες απειλές και βία» καταγγέλουν οι νομικοί
- Ο καιρός σήμερα 6/3/2025
- Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία, αλλά έρχεται σκόνη
- Η Διεθνής Αμνηστία εισηγείται συνθήκη για τα όπλα που προκαλούν ηλεκτροσόκ
- Μπρος δασμοί και πίσω χρέη για τους Ευρωπαίους – Σήμερα αποφασίζουν για το πακέτο 20 δισ. ευρώ για την Ουκρανία
- Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει σήμερα 6 Μαρτίου
- Επικουρικές συντάξεις: Στο περίμενε περίπου 40.000 συνταξιούχοι για πάνω από δύο χρόνια
- Αναταράξεις στις αγορές ομολόγων της ΕΕ λόγω εξοπλισμών – Στο 3,57% το ελληνικό δεκαετές