Ευρωμπάσκετ '87 - Τι κάνουν οι πρωταγωνιστές 32 χρόνια μετά το έπος

ΕΛΛAΔΑ

 

Το ευρωπαϊκό του 1987 απογείωσε το ελληνικό μπάσκετ - Που βρίσκονται και τι κάνουν σήμερα οι μεγάλοι πρωταγωνιστές εκείνης της πρωτόγνωρης επιτυχίας

Σαν καλοκαιρινό απογευματινό αεράκι που διώχνει τα βάσανα μιας ανυπόφορα ζεστής ημέρας, λειτουργεί πλέον η ανάμνηση του θριάμβου της κατάκτησης του Ευρωμπάσκετ το 1987.  Καλοκαιράκι, 14 Ιούνη, σαν σήμερα, 32 χρόνια πριν η Ελλάδα μεθούσε από το νέκταρ ενός ανεπανάληπτου θριάμβου,

της πρώτης (σε επίπεδο Εθνικών ομάδων) αλλά και πιο γλυκιάς επιτυχίας του Ελληνικού μπάσκετ.

Στον αλησμόνητο τελικό με την Σοβιετική Ένωση στις 14/6/1987, η Εθνική κέρδισε μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι στην παράταση με 103-101 (89-89 κανονική διάρκεια) βγάζοντας όλη την Ελλάδα, μικρούς και μεγάλους, στους δρόμους. «Είμαστε πια πρωταθλητές, έρχονται άλλες εποχές…». Και ήρθαν αυτές οι ωραίες εποχές με το μπάσκετ να αναδεικνύεται σε εθνικό μας άθλημα και τους νέους να συρρέουν κατά  χιλιάδες στα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ. Ένα όμορφο ταξίδι ξεκινούσε…

Τους πόντους του τελικού πέτυχαν:

Ελλάδα: Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2), Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10 (2), Φασούλας 12, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8 (1), Ρωμανίδης 3, Φιλίππου.

Σοβιετική Ένωση: Βάλτερς 23 (4), Μαρτσουλιόνις 16, Χομίτσιους 10, Τσατσένκο 14, Γιοβάισα 17 (4), Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Γκομπόροφ 4, Τιχονένκο, Μπαμπένκο, Παγκράσκιν 8.

Τι κάνουν σήμερα οι κατακτητές της κορυφής

 Το «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» απαντάει στο ερώτημα: «Τι κάνουν και που βρίσκονται σήμερα οι θριαμβευτές του 1987;».

4. Νίκος Γκάλης

Ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη είναι παντρεμένος με την Έλενα Παναγιώτου και είναι πατέρας της 13χρονης Στέλλας. Στα 62 του πλέον δεν ασχολείται ενεργά με το μπάσκετ. Είναι πρεσβευτής της ΟΣΕΚΑ, Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με αμαξίδιο και στηρίζει διάφορους αγώνες φιλανθρωπικού χαρακτήρα ανά την Ελλάδα.

5. Νίκος Σταυρόπουλος

Από το 2010 και μετά ο ΠΑΟΚ μπήκε πολύ έντονα ξανά στην καθημερινότητα του «Magic». Ανέλαβε τεχνικός διευθυντής της ομάδας του Δικεφάλου ενώ παράλληλα είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα ο γιος του Δημήτρης ανέλαβε την θέση του προπονητή στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ.

6. Παναγιώτης Γιαννάκης

Εκτός από παίκτης έζησε μεγάλες στιγμές με την Εθνική κι ως προπονητής (χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2005 , αργυρό στο Μουντομπάσκετ το 2006). Έχει εργαστεί σε Πανιώνιο, Μαρούσι, Ολυμπιακό, Εθνική Κίνας και τελευταία στον Άρη. Είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητής Καλαθοσφαίρισης (ΣΕΠΚ). Ο γιος του Δημήτρης ασχολείται επίσης με την προπονητική.

7. Αργύρης Καμπούρης

Ο «τίμιος γίγαντας» του Ελληνικού μπάσκετ παραμένει ακόμη ενεργός στον χώρο του μπάσκετ. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Βετεράνων Καλαθοσφαίρισης του Ολυμπιακού. Επίσης επί σειρά ετών μετέχει ως Τεχνικός Σύμβουλος στην παραγωγική διαδικασία ομάδων του Ολυμπιακού. Τον δρόμο της προπονητικής ακολούθησε ο 27χρονος γιος του Νίκος.

8. Νίκος Λινάρδος

Ουδέποτε εγκατέλειψε την επαφή του με το μπάσκετ ο Νίκος Λινάρδος. Σήμερα διοχετεύει την ενέργεια του ως τεχνικός διευθυντής της ακαδημίας του Πανιωνίου με τον οποίο άλλωστε συνδέθηκε έντονα ως παίκτης. Εργάζεται επίσης στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

9. Παναγιώτης Καρατζάς

Συνέδεσε το όνομα του με το Παγκράτι ως αθλητής. Μετά το τέλος της καριέρας του δεν έδειξε διάθεση να εμπλακεί με τα κοινά του μπάσκετ. Εργάστηκε αρχικά σε βιοτεχνία του πατέρα του, σήμερα διατηρεί  ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ στον Άλιμο. Επίσης ασχολήθηκε με τον χώρο της εστίασης στην περιοχή του Κορυδαλλού.

10. Μιχάλης Ρωμανίδης

Μετά το τέλος της καριέρας του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Εργάζεται στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Έχει διατελέσει τεχνικός διευθυντής στον Μίλωνα στον Άλιμο , στην Δάφνη ενώ τα τελευταία χρόνια είναι ο μάνατζερ της ομάδας του Ρεθύμνου.

11. Νίκος Φιλίππου

Υπήρξε επί σειρά ετών τιμ μάνατζερ της Εθνικής ομάδας και για ένα διάστημα διευθυντής του ΣΕΦ. Μετά το τέλος της αθλητικής του καριέρας είχε ασχοληθεί και με την προπονητική την οποία ωστόσο εγκατέλειψε. Ο Νίκος Φιλίππου είναι συνταξιούχος αστυνομικός και επιχειρηματίας (συνιδιοκτήτης σε καφέ).

12. Λιβέρης Ανδρίτσος

Ασχολήθηκε για αρκετά χρόνια με την προπονητική αφού κρέμασε τα αθλητικά του παπούτσια. Διετέλεσε μέλος διοικήσεων της ΕΟΚ, ήταν τεχνικός διευθυντής και υπεύθυνος εθνικών ομάδων της Ελληνικής Ομοσπονδίας για αρκετά χρόνια. Το 2013 ήταν γενικός αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας. Σήμερα είναι συνταξιούχος καθηγητής φυσικής αγωγής.

13. Παναγιώτης Φασούλας

Αφού πέρασε κι από την πολιτική (υπήρξε βουλευτής και Δήμαρχος Πειραιά) ο Παναγιώτης Φασούλας επέστρεψε στον χώρο του μπάσκετ ως τζένεραλ μάνατζερ της γυναικείας ομάδας του Ολυμπιακού. Επίσης είναι συνεργάτης του «Ιδρύματος Μπούμπουρα», του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Ήφαιστος. Η κόρη του Μαριέλλα Φασούλα  είναι διεθνής με την Εθνική Γυναικών.

14. Μέμος Ιωάννου

Μεγάλη αγάπη του Μέμου Ιωάννου ήταν και παραμένει η προπονητική. Έχει κοουτσάρει Άρη , Ηλυσιακό, Πανιώνιο, Χολαργό και ΑΠΟΕΛ. Είναι σχολιαστής αγώνων. Μένει στην Παλλήνη και είναι συνιδρυτής (με τον Φίλιππο Ταμπάκη) της πρότυπης Ακαδημίας «ALL-NET Basketball Academy».

15. Φάνης Χριστοδούλου

Ανήκει στην κατηγορία αυτών που έριξαν …μαύρη πέτρα πίσω τους σε ό,τι αφορά το μπάσκετ. Δεν ασχολήθηκε ποτέ ενεργά με το άθλημα μετά το τέλος της καριέρας του. Ο θρυλικός «μπέμπης» ζει πια μόνιμα με την οικογένεια του, την σύζυγο και τις κόρες τους στην Πάρο όπου διατηρεί πρακτορείο ΟΠΑΠ.

Κώστας Πολίτης

Σε λίγες ημέρες (στις 18 Ιουνίου) συμπληρώνεται ένας χρόνος από την απώλεια του Ευρωκόουτς που σε ηλικία 76 ετών έφυγε από την ζωή. Γεννημένος το 1942 στην Αθήνα ο Κώστας Πολίτης αγωνίσθηκε σε Νήαρ Ήστ και Παναθηναϊκό ενώ ήταν και μέλος της Εθνικής Ελλάδος. Από το 1982 είχε αναλάβει την καθοδήγηση του Ομοσπονδιακού μας συγκροτήματος ενώ έχει ακόμη καθίσει στον πάγκο ομάδων όπως ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, η Νήαρ Ηστ και η ΑΕΚ.

Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου

Ήταν στενός συνεργάτης του Κώστα Πολίτη στον πάγκο και στη συνέχεια ο διάδοχος του. Παρέμεινε στην Εθνική από το 1987 ως το 1994. Κοουτσάρισε Παναθηναϊκό, Ηρακλή, ΠΑΟΚ και Άρη. Εδώ και αρκετά χρόνια σταμάτησε συνειδητά την ενασχόληση του με το μπάσκετ και ακολούθησε Ακαδημαϊκή καριέρα. Εργάσθηκε για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και πριν από τρία περίπου χρόνια επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη όπου και ζει.

 

Δείτε τα τελευταία δύο λεπτά του τελικού με τη θρυλική περιγραφή του Φίλιππου Συρίγου:

 

Πηγή: ethnos.gr

Εθνική ΜπάσκετΓκάληςΓιαννάκηςευρωμπάσκετ 87Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα