Ευρωεκλογές: 5+1 ερωτήματα για τη σημασία του αποτελέσματος – Τι θα κυριαρχήσει το βράδυ της Κυριακής

Με την ιδιαιτερότητα που έχουν πάντα οι ευρωεκλογές το ενδιαφέρον της αυριανής αναμέτρησης εστιάζεται σε πέντε πεδία-ερωτήματα συν τον άγνωστο Χ αυτής της κάλπης, την αποχή και τη σύνθεσή της.

Από τα όσα θα προκύψουν σε αυτά τα 5+1 πεδία θα εξαρτηθεί η συζήτηση το βράδυ της Κυριακής, αλλά και η επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό, την κυβέρνηση και τα κόμματα.

Ιδού:

1.    Το ποσοστό της ΝΔ: Εάν κινηθεί γύρω στο 33% και πάνω σημαίνει

ότι επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την πολιτική της ηγεμονία και παντοδυναμία, όπερ σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε ευχέρεια κινήσεων. Εάν κινηθεί στο χώρο μεταξύ 30% και 32%, θα είναι μεν ένα ισχυρό μήνυμα, αλλά η κατάσταση θα θεωρηθεί μάλλον διαχειρίσιμη, ειδικά εάν το δεύτερο κόμματα είναι κάτω από 18%. Εάν χάσει το ψυχολογικό όριο του 30%, θα σημαίνει ότι υπάρχει αμφισβήτηση της πολιτικής, που ακολουθεί η κυβέρνηση και ανάγκη μεγάλων διορθωτικών παρεμβάσεων και σε επιλογές και σε πρόσωπα.

2.    Το ποσοστό που θα καταφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη, εκλογική δοκιμασία του κόμματος υπό τον κ. Κασσελάκη και αυτό θα είναι ένα τεστ για το εάν ο νεαρός αρχηγός είναι ικανός να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά σε κυβερνητικούς δρόμους. Λόγω του έντονου προσωπικού χαρακτήρα που έδωσε στον προεκλογικό αγώνα ο κ. Κασσελακης ουσιαστικά κρίνεται σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος σε αυτές τις κάλπες. Αν ξεπεράσει το 17% θα εμπεδώσει την ηγεσία του στον ΣΥΡΙΖΑ και θα ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό του χώρου. Εάν όχι – και έχει σημασία το πόσο θα απέχει από αυτόν τον πήχη- τότε θα πυροδοτηθεί μία συζήτηση για το πώς μπορεί να βαδίσει το κόμμα στη συνέχεια.

3.    Η ισορροπία δυνάμεων στην κεντροαριστερά. Αφενός με το ξεκαθάρισμα και εκλογικά της δεύτερης θέσης. ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ; Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει την δεύτερη θέση, πέρα από έκπληξη πλέον, θα είναι και ένα δραματικό σοκ για τον ίδιο, με ραγδαίες εξελίξεις. Εάν το ΠΑΣΟΚ βρεθεί τρίτο, έχει σημασία το ποσοστό – εάν θα είναι πάνω από το 12% των εθνικών εκλογών. Από αυτά θα εξαρτηθεί η αμφισβήτηση (και με ποιο τρόπο) ή όχι του Ανδρουλάκη. Αλλά σε κάθε περίπτωση εάν το άθροισμα των δύο κομμάτων υστερεί της ΝΔ και εφόσον όποιο πάρει τη δεύτερη θέση δεν ξεπεράσει το 18%, τότε θα ξεκινήσει μία συζήτηση για την αναμόρφωση της κεντροαριστεράς.

4.    Το άθροισμα της ακροδεξιάς ή των κομμάτων δεξιά της ΝΔ. Στις εθνικές εκλογές του 2023 τα τρία κόμματα (Βελόπουλος, Νίκη, Σπαρτιάτες) κινήθηκαν στο 13%. Πλέον υπάρχει η αίσθηση ότι όλες οι εκφάνσεις του χώρου (Βελόπουλος, Νίκη, Λατινοπούλου, Εμφιετζόγλου κ.α.) θα ξεπεράσουν ίσως και το 18%. Όπερ σημαίνει ότι ενισχύεται η «δεξιοποίηση» του πολιτικού σκηνικού με πολύ ακραίες φωνές, δημιουργώντας ασφυκτική πίεση και τον Μητσοτάκη και γενικότερα.

5.    Ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στην ευρωβουλή. Είναι δυνατόν να φτάσουν και σε διψήφιο αριθμό. Το όριο του 3% δείχνουν ικανά να το ξεπεράσουν πέρα από τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας, που είναι ήδη στη Βουλή, το ΜΕΡΑ25, η Νέα Αριστερά, η Λατινοπούλου, οι Δημοκράτες, ακόμα και οι Πατριώτες του Εμφιετζόγλου. Η υπέρβαση του ορίου δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και εξασφάλιση έδρας, αλλά όλο αυτό το σκηνικό δείχνει μία πρωτόγνωρη ρευστοποίηση, που είναι και μήνυμα στα μεγαλύτερα κόμματα.

Συν 1: Καθοριστικός παράγοντας σε αυτές τις ευρωεκλογές πιθανόν να είναι, όπως παρατηρούν όλοι οι δημοσκόποι, η αποχή. Το ποσοστό της φαίνεται ότι θα είναι ρεκόρ, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι η σύνθεσή της. Εάν θα τροφοδοτηθεί δηλαδή κυρίως από την κυβέρνηση ή από άλλους χώρους. Εάν υπάρχει «αναλογική συμμετοχή» στην αποχή, τότε μάλλον ευνοείται η κυβέρνηση, καθώς θα ισοφαρίσει τις απώλειές της με τις απώλειες των άλλων. Εάν όμως σπεύσουν να απέχουν κυρίως οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της ΝΔ, ή τελικά είναι μεν υψηλή, αλλά όχι όσο την φοβούνται οι αναλυτές, τότε μάλλον αυτό δεν θα είναι υπέρ της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομή στις ευρωεκλογές: 2019 – Ο Μητσοτάκης στον δρόμο για την εξουσία (Photos/Video)

Μητσοτάκης: Έδωσε… εποχούμενη συνέντευξη στον Γιάννη Καρακατσάνη (Video)

Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ώρες για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ο φόβος της μη αναλογικής κατανομής της αποχής

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωεκλογές, 5+1, Κυριακής,evroekloges, 5+1, kyriakis