Ευρωεκλογές: Δύο υπηκοότητες, μία ψήφος

ΚΟΣΜΟΣ

Ήταν μια φράση που είπε με ανυπολόγιστες συνέπειες, σε ένα τηλεοπτικό σόου το βράδυ των ευρωεκλογών του 2014 ο Τζιοβάνι ντι Λορέντζο, αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit, είπε ότι ψήφισε δύο φορές, μια στο ιταλικό προξενείο και μια σε δημοτικό σχολείο του Αμβούργου.

Προφανώς δεν του ήταν σαφές ότι είχε διαπράξει το αδίκημα της διπλοψηφίας που επισείει ποινή φυλάκισης μέχρι και 5 χρόνια ή χρηματικό πρόστιμο. Στην ίδια εκπομπή είχε πει μάλιστα ότι είχε το δικαίωμα να ψηφίσει δύο

φορές.

Σχεδόν απραξία

Ήταν λάθος. Κάθε πολίτης κράτους μέλους μπορεί να ψηφίζει μόνο μια φορά, ακόμη κι αν έχει την υπηκοότητα δύο κρατών μελών, το όνομά του βρίσκεται σε δύο εκλογικούς καταλόγους. Η εισαγγελία του Αμβούργου ξεκίνησε ανακρίσεις με την υποψία της καλπονοθείας σε βάρος του ντι Λορέντζο, οι οποίες σταμάτησαν μετά την καταβολή σημαντικού χρηματικού προστίμου. Η πολιτική και νομική συζήτηση για τις συνέπειες από την περίπτωση Λορέντζο ήταν μεν σύντομη, αλλά σφοδρή. «Τίθεται σε αμφισβήτηση η νομιμότητα όλων των ευρωεκλογών» προειδοποίησε τότε ο εμπειρογνώμων σε θέματα δημοσίου δικαίου Γιόζεφ ΄Ιζενζε. 44 ενστάσεις κατατέθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όλες απορρίφθηκαν λόγω αμφιβολιών.

Τι έγινε όμως από τότε για να αποκλειστούν παρόμοια φαινόμενα, όπως αυτό με τον ντι Λορέντζο, στις αυριανές ευρωεκλογές; Η απάντηση είναι, σχεδόν τίποτα. Οι εφορευτικές αρχές δεν έχουν πολλές δυνατότητες να αποτρέψουν τη διπλοψηφία. «Θα πρέπει να κάνουμε παραβολή των εκλογικών καταλόγων» λέει στο dpa ο επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής Γκέοργκ Τιλ. «Χρειαζόμαστε νομιμοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδάλλως μπορείτε να φανταστείτε πόσο πολύπλοκο και δύσκολο είναι», τονίζει.

11.000 εκλογικοί κατάλογοι

Μόνο στη Γερμανία υπάρχουν 11.000 διαφορετικοί εκλογικοί κατάλογοι στα χέρια των δήμων και κοινοτήτων. Η σύμπτυξή τους σε ένα ευρωπαϊκό θα είχε τεράστιο κόπο. Επιπλέον υπάρχει κι ένα πρόβλημα: Από ποιον κατάλογο θα πρέπει να σβηστεί το όνομα του πολίτης κράτους της ΕΕ, εάν είναι καταγεγραμμένο σε δύο; Γι αυτό οι προσπάθειες εξαντλούνται στην επίκληση του αισθήματος υπευθυνότητας του ψηφοφόρου και στη σαφή υπόμνηση στην επιστολή αναφοράς του εκλογικού του τμήματος ότι «το εκλογικό δικαίωμα ασκείται μόνο μια φορά». Αναφορά σε ποινικές επιπτώσεις σε περίπτωση παραβίασης, δεν γίνεται. Πόσοι Γερμανοί με διπλή υπηκοότητα κι άλλου κράτους μέλους υπάρχουν, δεν είναι γνωστό. Σε δύο διαφορετικές απογραφές ο αριθμός κυμαίνεται από 553.000 σε 1 εκ. ανθρώπους. Ο επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής κάνει λόγο για ένα «σημαντικό αριθμό» και τους καλεί να επιδείξουν υπευθυνότητα και να μην βλάψουν «ενσυνείδητα τη δημοκρατική διαδικασία σχηματισμού βούλησης».

Για να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα θα πρέπει ο αριθμός των διπλοψηφιών να είναι τόσο υψηλός που να επηρεάζει την κατανομή των εδρών. Στις τελευταίες ευρωεκλογές αρκούσε ένα ποσοστό του 0,6% των ψήφων για μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Για το κόμμα Die Partei ο μικρότερος αριθμός ψηφοδελτίων για μια έδρα ήταν 184.709. Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη, εάν γίνονταν αντιληπτοί, κάτι το ανθρωπίνως αδύνατο. Έτσι ο ντι Λορέντζο παρέμεινε εκ των πραγμάτων το μοναδικό κρούσμα διπλοψηφίας, γιατί εκείνο το βράδυ το αποκάλυψε ο ίδιος. Και υποσχέθηκε ότι την επόμενη φορά θα συμμετάσχει σε μία μόνο ψήφο.

Πηγή: Deutsche Welle

ευρωεκλογές 2019διπλή υπηκοότηταψήφοςεκλογικοί κατάλογοιHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα