Ευρωεκλογές: Πλήρης οδηγός για την Κυριακή – Τι πρέπει να προσέξουν οι ψηφοφόροι

Δύο μόλις 24ωρα απομένουν για να ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής που θα αναδείξουν τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Για πρώτη φορά η εκλογική διαδικασία διεξάγεται τόσο στα εκλογικά τμήματα όσο και μέσω της επιστολικής ψήφου. Όσοι διαμένοντες στην Ελλάδα επέλεξαν να ασκήσουν με αυτόν τον τρόπο το εκλογικό τους δικαίωμα, θα πρέπει να έχουν ήδη αποστείλει τον φάκελο (η καταληκτική ημερομηνία ήταν στις 3 Ιουνίου εάν τον φάκελο παραλάβει υπάλληλος της ταχυδρομικής εταιρείας και η 4η Ιουνίου εφόσον η κατάθεση του φακέλου γίνει απευθείας στα γραφεία της εταιρείας). 

Για να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν φτάσει στον χώρο συλλογής έως και αύριο Σάββατο 8 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα. Εάν ο φάκελος με το ψηφοδέλτιο δεν φτάσει έγκαιρα στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων, επιστρέφεται στον αποστολέα χωρίς να ανοιχτεί. Σε αυτή την περίπτωση ο ψηφοφόρος θα μπορεί να ψηφίσει στο εκλογικό τμήμα που θα του υποδειχθεί στο μήνυμα που θα λάβει το Σάββατο το απόγευμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης είχαν παραληφθεί περισσότερες από 175.000 επιστολικές ψήφοι με τον τελικό αριθμό να εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 180.000-185.000.

Ανοιχτές κάλπες 07:00 με 19:00

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7.00 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 19.00. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους τη χρονιά των εκλογών. Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023, δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν αποκτήσει 111.825 νέοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων 54.306 είναι γυναίκες και 57.519 άνδρες.

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους είτε την αστυνομική τους ταυτότητα, είτε το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Η πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις» (https://mpp.ypes.gov.gr) η οποία ενημερώνει τους πολίτες σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν είναι ανοιχτή. 

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία εάν δεν έχουν κάνει χρήση της επιστολικής ψήφου, ψηφίζουν αυτοπροσώπως με κατ’  απόλυτη προτεραιότητα. Στο παραβάν επιτρέπεται συνοδός εκλογέα, κατόπιν εκτίμησης του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος, με ευθύνη και παρουσία του. Επίσης, επιτρέπεται συνοδός – σκύλος

Μια εκλογική περιφέρεια – Έως 4 σταυροί

Η ελληνική επικράτεια αποτελεί μια ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό τα 31 κόμματα που έλαβαν το πράσινο φως για τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία προτείνουν ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα. Συνολικά 1.168 υποψήφιοι διεκδικούν μια από τις 21 έδρες που δικαιούται η Ελλάδα

Οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν έως τέσσερις υποψηφίους με σταυρό προτίμησης. Εάν υπάρξουν περισσότεροι του ενός σταυροί το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, αλλά προσμετράται μόνον υπέρ του κόμματος που επέλεξε ο ψηφοφόρος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών γύρω στις 21.00 το βράδυ της Κυριακής θα υπάρξει μια πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα και τα κόμματα που ξεπερνούν το όριο του 3%. Αργότερα το βράδυ, γύρω στις 23.00 θα υπάρξει καθαρή εικόνα για το 100% της επικράτειας και γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα για τους ευρωβουλευτές που εκλέγονται. 

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι για την κατοχύρωση μιας έδρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτείται ποσοστό που κυμαίνεται στο 3,3 – 3,4%.

«Επόμενα βήματα»

Μετά τις εκλογές οι εθνικές αρχές θα κοινοποιήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα ονόματα των εκλεγμένων ευρωβουλευτών, αφού ελέγξουν ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο ως προς τις εντολές και τα καθήκοντά τους.

Στο αμέσως επόμενο θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση των πολιτικών ομάδων οι οποίες ενδέχεται να συνεχιστούν μέχρι την πρώτη σύνοδο της Ολομέλειας. Για να αναγνωριστούν επίσημα από τις 16 Ιουλίου, ημερομηνία που το Κοινοβούλιο θα συγκροτηθεί σε σώμα, οι πολιτικές ομάδες πρέπει να κοινοποιήσουν στον/στην πρόεδρο τα ονόματά τους, την πολιτική τους διακήρυξη και τη σύνθεσή τους έως τις 15 Ιουλίου 2024. 

Η νέα κοινοβουλευτική περίοδος θα ξεκινήσει επίσημα την Τρίτη 16 Ιουλίου 2024. Την ημέρα εκείνη θα ξεκινήσει και η πρώτη σύνοδος της Ολομέλειας του ΕΚ, προκειμένου οι νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές, που θα συνεδριάσουν στην έδρα του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έως την Παρασκευή 19 Ιουλίου, να εκλέξουν πρόεδρο, 14 αντιπροέδρους και πέντε κοσμήτορες. Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν επίσης για την αριθμητική σύνθεση των μονίμων επιτροπών και υποεπιτροπών του Κοινοβουλίου, κηρύσσοντας έτσι την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Είναι πιθανό να ανακοινωθεί και η ονομαστική σύνθεση των επιτροπών. 

Η εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί μετά τη συγκρότηση του Κοινοβουλίου σε σώμα. Αυτό μπορεί να γίνει κατά την πρώτη σύνοδο της ολομέλειας μετά τις θερινές διακοπές (16‑19 Σεπτεμβρίου).

Διαβάστε επίσης:

Μπάχαλο με τα περί παράτασης πόθεν έσχες – Διαψεύδουν τη διαρροή με… νέα διαρροή μετά τον σάλο – Οργισμένη αντίδραση Κασσελάκη

Μάικλ Μόσλεϊ: Ποιος είναι ο παρουσιαστής του BBC που αγνοείται στη Σύμη – Εφηύρε τη δίαιτα 5:2

Χούθι: Στόχευσαν δύο πλοία που μετέφεραν όπλα στο λιμάνι της Χάιφα – Διαψεύδουν οι Ισραηλινοί

Keywords
Τυχαία Θέματα