Ευρωεκλογές: Τέσσερα γκάλοπ, πέντε συμπεράσματα – Οι τάσεις για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, «μικρούς» και… αποχή

Από τις πρόσφατες μετρήσεις τεσσάρων εταιρειών (Pulse, Marc, GPO, Metron Analysis) φαίνεται ότι οι ευρωεκλογές μπορεί και να μας εκπλήξουν.

Υπό την έννοια ότι δεν έχουν διαμορφωθεί βεβαιότητες, πέραν εκείνης για την κατάκτηση της πρωτιάς – η ΝΔ διατηρεί ένα ισχυρό προβάδισμα και θα κερδίσει και αυτή την αναμέτρηση.

Αλλά το θέμα είναι οι ακριβείς ισορροπίες που θα βγουν από τις κάλπες, τόσο ως προς το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς έχει θέσει πήχη

το 33% και εκκινεί από το 41% των περσινών εθνικών εκλογών, όσο και για τη διαμόρφωση του υπόλοιπου πολιτικού σκηνικού και ιδίως τη σχέση ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ.

Οι τέσσερις δημοκοπήσεις παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς καταγράφουν μία κινητικότητα, που είναι ακόμα νωρίς (κι όμως, έστω κι αν είμαστε 8 μέρες πριν τις εκλογές) να εκτιμηθεί τι εύρος θα έχει και κυρίως τι επιμέρους, μα και γενικές επιπτώσεις θα επιφέρει.

Συμπεράσματα πριν την τελική ευθεία:

Η ΝΔ βρίσκεται μάλλον σε πτωτική τάση και κινδυνεύει να μην πιάσει το στόχο του 33%, που φαινόταν περίπου σίγουρος στον προηγούμενο κύκλο μετρήσεων.

Στην εκτίμηση ψήφου της GPO η ΝΔ συγκεντρώνει 33,1%, ενώ τον Απρίλιο ήταν στο 33,6%.

Στην πρόθεση ψήφου της Pulse, το κυβερνών κόμμα λαμβάνει 28,5%, με μικρή υποχώρηση από το 29% που λάμβανε στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, ενώ στην εκτίμηση κατανομής αναποφάσιστων πάει στο 32%.

Σύμφωνα με τη Marc και την εκτίμηση αποτελέσματος η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33,4% από 33,8% στην προηγούμενη μέτρηση.

Η Metron Analysis βρίσκει τη ΝΔ στο 31% στην εκτίμηση ψήφου, από 32,3 στην προηγούμενη μέτρηση, ενώ ως προς την πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση δείχνει πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, όμως με υποχώρηση 1,4% σε σχέση με τον Απρίλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατοχυρώνει μεν ακόμα περισσότερο τη δεύτερη θέση, αλλά με ενίσχυση των ποσοστών. Για πρώτη φορά φαίνεται τόσο ξεκάθαρα να ξεκολλάει από την περιοχή του 15% και να κινείται καθαρά πάνω από το 16,5% με δυναμική προς το 17%.

Η Metron Analysis εκτιμά τον ΣΥΡΙΖΑ στο 15,7% από 15,4% στην προηγούμενη μέτρηση.

Η GPO τον βρίσκει στο 16,2% από 16,3%, σταθερά δηλαδή πάνω από το 16%, αλλά χωρίς εμφανή άλλη δυναμική.

Στο 16,5%, τον εντοπίζει στην εκτίμηση η Pulse, ενώ στην πρόθεση ψήφου τον έχει 14,5%, ποσοστό αυξημένο κατά μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

Η Marc εκτιμά τον ΣΥΡΙΖΑ στο 16,5%, από 15,2%.

Το ΠΑΣΟΚ έχει σταματήσει τη φθορά που κατέγραφε σε προηγούμενες μετρήσεις και δείχνει μία ισχυρή αντίσταση στην περιοχή του 12%, διατηρώντας ελπίδες ότι τελικά, σε συνδυασμό και με την αποχή – η οποία πιθανόν να τον ευνοήσει – να καταγράψει μία καθαρή αύξηση του περσινού εθνικού ποσοστού (11,8%).

Η Pulse βρίσκει το ΠΑΣΟΚ στο 11,5% και στην εκτίμηση στο 13%.

Η Marc το εντοπίζει στο 11,8% από 12,2% που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση.

Η GPO δίνει στο ΠΑΣΟΚ 13,2% από 13,5% στο προηγούμενο γκάλοπ.

Ενώ η Metron Analysis το καταγράφει με μικρή άνοδο, στο 12,9% από 12% στην προηγούμενη.

Η μάχη των μικρών είναι ακόμα αμφίρροπη. Εκτός από τη ΝΙΚΗ και ίσως την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κανένα άλλο κόμμα δεν μπορεί να είναι σίγουρο για την ευρωβουλή.

Και πάντως αρκετά από αυτά που κινούνται με φιλοδοξίες έχουν πράγματι ελπίδες να ξεπεράσουν το 3%. Τόσο το ΜΕΡΑ25, όσο και η ΝΕΑΡ δείχνουν ότι έχουν πιθανότητες, ενώ δυναμική πάνω από εμφανίζει η Φωνή Λογικής, καθώς και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου παραμένουν σε τροχιά διεκδίκησης του 3%.

Ως προς την αποχή: Αναμένεται να κάνει ρεκόρ. Είναι ενδεικτικό ότι η Pulse Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση αποτυπώνεται ενίσχυση της τάσης αποχής από τις ευρωεκλογές, καθώς πολύ βέβαιοι εμφανίζονται ότι θα συμμετάσχουν οι πολίτες σε ποσοστό 69%, 17% δηλώνουν αρκετά βέβαιοι και 7% μέτρια βέβαιοι. Στην προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας, σίγουροι ότι θα πάνε να ψηφίσουν δήλωναν οι ερωτώμενοι σε ποσοστό 74%, με ένα πρόσθετο 15% να απαντά «μάλλον ναι», θα ψηφίσει.

Η βεβαιότητα συμμετοχής μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η ηλικία των ερωτώμενων, με τους νέους ψηφοφόρους να είναι οι λιγότεροι σίγουροι ότι θα πάνε να ψηφίσουν. Ειδικότερα, στις ηλικίες 17-29 ετών πολύ βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν δηλώνουν σε ποσοστό 40%, στις ηλικίες 30-44 ετών το αντίστοιχο ποσοστό αυξάνεται στο 59%, στις ηλικίες 45-59 μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και διαμορφώνεται στο 75%, ενώ οι 60 και άνω δηλώνουν βέβαιοι ότι θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές σε ποσοστό 87%.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: «Δεν είναι του Υπουργείου Υγείας το προσχέδιο νόμου για την ιδιωτικοποίηση της αιμοδοσίας»

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση «τεντώνουν το σχοινί» της πολιτικής σύγκρουσης

Ξανά στα ύψη ο τουρισμός – Από Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ οι περισσότεροι επισκέπτες

Keywords
Τυχαία Θέματα