Ευρωπαϊκή «γραμμή» για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Μπορεί και να είναι τυχαίο, αλλά η συζήτηση στην ελληνική Βουλή (την Τετάρτη) για την ποινή των 100 ευρώ σε όσους άνω των 60 ετών επιμένουν να μην εμβολιάζονται εμφανίστηκε ως «λαγός» της Κομισιόν στην έναρξη μιας ευρωπαϊκής συζήτησης περί υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Την ίδια ακριβώς στιγμή των αγορεύσεων στη Βουλή του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των αρχηγών των υπόλοιπων ελληνικών κομμάτων, η πρόεδρος της Κομισιόν έλεγε ότι

είναι καιρός για την Ευρωπαϊκή Ένωση «να σκεφτεί» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου, σημείωσε ότι το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού περιγράφει «μία συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει»

Η θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού απαιτεί «κοινή προσέγγιση», αναγνώρισε η Φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας, πρώτον, ότι το 1/3 των 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων παραμένει ανεμβολίαστο και, δεύτερον, ότι τελικά οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από τις κυβερνήσεις.

Το πώς θα προχωρήσει ο διάλογος στην Ε.Ε. μπορεί να το φανταστεί κάποιος που είδε τη συζήτηση στην ελληνική Βουλή. Οι κυβερνήσεις που πιέζονται από την ανάγκη της προστασίας των συστημάτων Υγείας των χωρών τους βρίσκονται εκ των πραγμάτων ένα βήμα πιο κοντά στην απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την άλλη δεν είναι διατεθειμένα να αφήσουν τα κυβερνώντα κόμματα να περάσουν δίχως πολιτικό κόστος μια απόφαση η οποία εν πολλοίς εμφανίζεται αναγκαστική, καθώς, όπως είπε και η πρόεδρος της Κομισιόν, στην προηγμένη Ευρώπη το 1/3 των πολιτών της παραμένει ανεμβολίαστο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Ε.Ε. ως σύνολο θα πρέπει – πέρα από την προσπάθεια του εμβολιασμού του συνόλου του ευρωπαϊκού πληθυσμού – να αντιμετωπίσει και ένα ακόμη πρόβλημα: Το γεγονός ότι από το ένα δισεκατομμύριο κατοίκων της Αφρικής μόλις το 7% έχει εμβολιαστεί. Κι αυτό όχι γιατί έχει αναπτυχθεί και εκεί «αντιεμβολιαστικό κίνημα», αλλά γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια.

Τώρα, στο ερώτημα γιατί ενδιαφέρει την Ε.Ε. η εμβολιαστική πρόοδος στην Αφρική, η απάντηση είναι απλή: πρώτον, η Αφρική είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή πληθυσμού μετανάστευσης προς την Ευρώπη και, δεύτερον, τα εμβόλια δεν περισσεύουν για την Αφρική γιατί εδώ, στην Ευρώπη, η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού εμβολιάζεται με τρίτη δόση.

Με πιο απλά λόγια, το πρόβλημα της Ε.Ε. δεν είναι μόνο να υποχρεώσει το 1/3 του πληθυσμού της να εμβολιαστεί, αλλά και να φροντίσει για τον εμβολιασμό των πληθυσμών που εξ αιτίας της ευημερούσας Δύσης δεν έχει πρόσβαση σε εμβόλια…

Διαβάστε επίσης:

Προϋπολογισμός 2022: Ένα κυβερνητικό άλμα στο κενό

Τι συμβαίνει με την τουρκική οικονομία;

Τί καταλάβαμε και τί δεν μάθαμε από το debate

Keywords
Τυχαία Θέματα