Ευρωπαϊκό «χαστούκι» στην Αθήνα για εμπάργκο όπλων και τελεσίγραφο σε Τουρκία
Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής και παρ’ ότι στο κείμενο συμπερασμάτων σημειώνεται ότι η EE καλεί την Τουρκία να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων με συνέπεια και συστηματικά και υπογραμμίζεται ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά σε κυρώσεις, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ίσως βρίσκεται σε ό,τι περιελάβανε το προσχέδιο, αλλά αφαιρέθηκε στο τελικό κείμενο.
Το θέμα της Τουρκίας δεν επρόκειτο να συζητηθεί, όπως είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνέντευξη
«Δεν ήταν στην ημερησία διάταξη» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Επιμείναμε εγώ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ζητήσαμε ρητή αναφορά που να καταδεικνύει έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Συμφώνησαν τελικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε αυτές τις διατυπώσεις. Υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί τα ψηφίσματα η Τουρκία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και ανέφερε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις».
«Όταν συζητήσαμε εκτενώς το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους», συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας το Δεκέμβριο».
«Αυτές οι ενέργειες και τα όπλα που έχει η Ευρώπη στη διάθεσή της περιγράφονται με σαφήνεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ».
Δηλαδή, ο πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, συζητήθηκε το θέμα και όπως μεταδίδει το Politico, που επικαλείται διπλωμάτες, σε ένα πρώτο draft αναφέρονταν ότι «η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών της για ισχυρές εθνικές θέσεις αναφορικά με τις πολιτικές εξαγωγής όπλων στην Τουρκία», αλλά στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει ούτε αυτο το σημείο, ούτε φυσικά το γερμανικό τελεσίγραφο της... πλάκας, το οποίο έδινε μια εβδομάδα προθεσμία για την αποχώρηση του Oruç Reis από τα ελληνικά ύδατα.
Αντ' αυτού το τελικό κείμενο «μαλάκωσε», όπως φαίνεται από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις δηλώσεις των ηγετών, παρά την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.
Νέα προθεσμία στην Τουρκία, ούτε λέξη για κυρώσεις«Λυπηρά» και «αχρείαστα» χαρακτήρισε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τα «πρόσφατα μονομερή μέτρα» της Τουρκίας, τα οποία, όπως είπε, προκαλούν και «αυξάνουν και πάλι την ένταση, αντί να την μειώνουν». Παρέπεμψε στα Συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε ότι η ανάπτυξη της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.
«Παραπέμψαμε για άλλη μία φορά στα Συμπεράσματα πριν από 14 μέρες. Αλλά ήμασταν σύμφωνοι ότι τα πρόσφατα μονομερή μέτρα της Τουρκίας, τα οποία βεβαίως και προκαλούν, αυξάνουν και πάλι την ένταση αντί να την μειώνουν- και το βρίσκω αυτό πολύ λυπηρό, αλλά και αχρείαστο», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «πρέπει να εργαστούμε επί των θετικών πτυχών της ατζέντας μας». «Μας είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί με την Τουρκία τον δρόμο που έχουμε σχεδιάσει, γιατί η περαιτέρω ανάπτυξη της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών -και της ΕΕ, και θέλω αυτό να το υπογραμμίσω, αλλά και της Τουρκίας», κατέληξε η κ. Μέρκελ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η τελευταία σύνοδος κορυφής της ΕΕ επανέλαβε την υποστήριξη της ΕΕ προς την Κύπρο και την Ελλάδα ενώ παράλληλα εξέφρασε και πάλι την προθυμία της να μιλήσει με την Τουρκία σχετικά με «διαφιλονικούμενες» θαλάσσιες εκτάσεις στη Μεσόγειο.
Ο Μακρόν πρόσθεσε επίσης σήμερα πως η ΕΕ εξακολουθεί να επιδιώκει μια κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν στις συγκρούσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επέκρινε την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο καταγγέλλοντας «προκλήσεις». «Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό πλοίο σε «διαφιλονικούμενα ύδατα» στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Μισέλ, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ θα εξετάσει τις επιλογές της τον Δεκέμβριο.
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις «στενά, ημέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται περισσότερο».
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε να συζητήσουμε ξανά το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, θα ήθελα να ακολουθήσουμε αυτήν την προσέγγιση. Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τους ηγέτες για τις εξελίξεις και να έχουμε μία σύντομη συζήτηση. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά, μέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται περισσότερο».
LIVE NOW: follow the press conference after #EUCO https://t.co/jOT0ZOLomN
— Charles Michel (@eucopresident) October 16, 2020
Τι αναφέρει ο κείμενο συμπερασμάτωνΕιδικότερα, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνεται:
«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».
«Θα το δούμε»Αναφερόμενος στο κλίμα που συνάντησε στη Σύνοδο Κορυφής για τις τουρκικές προκλήσεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ευρώπη δεν παίρνει αποφάσεις από μια στιγμή στην άλλη. Είναι σαν ένα υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει, αλλά όταν στρίψει μένει σταθερά στη νέα κατεύθυνση». Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «χώρες που προσδοκούσαν σε μια πιο θετική εξέλιξη μετά την προηγούμενη Σύνοδο, αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από την στάση της Τουρκίας και την έξοδο του Ορούτς Ρέϊς. Όσο η Τουρκία επιμένει να κλιμακώνει την στάση της σε αυτή την κατεύθυνση, τόσο χώρες που είναι ακόμη προβληματισμένες, θα πείθονται ότι αυτό που δεν μπορεί τελικά να αμφισβητηθεί είναι η ευρωπαϊκή αξιοπιστία. Και αυτή αποτυπώθηκε από τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου που είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θέλει να πιστεύει ότι θα φτάσουμε στο σημείο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, υπονοώντας ότι η Άγκυρα τελικά θα αλλάξει στάση, αλλά προειδοποίησε λέγοντας: «Μην φανταστεί κανείς όμως ότι η Ευρώπη δεν έχει την αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε λήψη μέτρων που θα είναι επώδυνα».
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έως ο Δεκέμβριος είναι εύλογο διάστημα για να ληφθεί απόφαση για την Τουρκία, ή μήπως είναι αργά, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα το δούμε αυτό. Το χρονοδιάγραμμα ήταν πολύ σαφές. Το αν θέλαμε κάτι νωρίτερα μπορεί να είναι μια θεωρητική συζήτηση, αλλά για να φτάσουμε σε συμπεράσματα απαιτείται ομοφωνία, ούτε καν πλειοψηφία».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειάστηκε μεγάλος διπλωματικός αγώνας «για να πετύχουμε αυτή την ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή» και επισήμανε ότι από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής μεσολάβησαν τα γνωστά γεγονότα των τουρκικών προκλήσεων, «αλλά και μια φραστική καταδίκη της Τουρκίας από χώρες που μέχρι τώρα ήταν προσεκτικές στη διατύπωσή τους».
Επανέλαβε επίσης ότι η Ευρώπη δεν προχωράει ποτέ με πολύ γρήγορες αποφάσεις και τόνισε ότι ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας που θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις και θα αξιολογηθεί όλη η πορεία από αρχές Οκτωβρίου μέχρι τον Δεκέμβριο. «Και μπορεί να είναι η ΕΕ πιο συγκεκριμένη για το τι μπορεί να κάνει με την Τουρκία».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κόκκινη γραμμή της χώρας μας στην επιχειρησιακή δράση του Ορούτς Ρέϊς είναι τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
«Είναι γνωστό ότι έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασης να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο από 6 στα 12 μίλια. Τα χωρικά ύδατα συνιστούν πυρήνα κυριαρχίας. Σκληρής κυριαρχίας. Όπως είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δρομολόγησε και ολοκλήρωσε συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για καθορισμό θαλασσίων ζωνών όπου η χώρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Είναι επίσης γνωστό ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της σε θάλασσα και αέρα όπου ο εθνικός μας εναέριος χώρος είναι 10 μίλια και οποιαδήποτε παραβίασή του αντιμετωπίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά είναι γνωστά. Όλη η αυτή η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, όπως την άκουσα να εκφράζεται δημόσια από την αντιπολίτευση, θεωρώ δεν μπορεί να γίνεται στα ΜΜΕ».
Τέλος ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει όποτε και όπως το κρίνει, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια προσθέτοντας ότι «γνωρίζουν όλοι γιατί στο Αιγαίο δεν έχει γίνει ακόμη». Και κατέληξε: «Είναι μια πολύ σύνθετη συζήτηση για να απλοποιείται με αυτό τον τρόπο».
Σύνοδος ΚορυφήςΕΕΤουρκίαHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πασίγνωστη τραγουδίστρια πεθαίνει της πείνας και ζητά απεγνωσμένα βοήθεια
- Σοβαρά λάθη που κάνουμε όταν απολυμαίνουμε με αντισηπτικό τα χέρια μας
- Κορονοϊός: Πλαστικές σακούλες με… τρύπες είναι η απάντηση της επιστήμης στις ασπίδες προσώπου
- Ποιος γνωστός Έλληνας παρουσιαστής παντρεύτηκε κρυφά
- Για αυτές τις γυναίκες τρελαίνονται οι άντρες!
- Αυτά είναι τα όπλα που πουλάει η Γερμανία στην Τουρκία
- Θετική εξέλιξη για την αποκατάσταση του ιστορικού καστρομονάστηρου των Στροφάδων
- Μέρκελ: Λυπηρά και αχρείαστα τα πρόσφατα μονομερή μέτρα της Τουρκίας
- «Οργανωμένη κλάψα από τους χρυσαυγίτες, να πάνε φυλακή η οι ναζιστές εγκληματίες», λένε οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής
- Μυασθένεια Gravis με βλεφαρόπτωση, κόπωση, μυϊκή αδυναμία (video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Ευρωπαϊκό «χαστούκι» στην Αθήνα για εμπάργκο όπλων και τελεσίγραφο σε Τουρκία
- Τη Δευτέρα στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας η κηδεία του Γιώργου Δελαστίκ
- Κίνηση υψηλού συμβολισμού από Σαουδάραβα πρίγκιπα: Δείτε τι έκανε όταν έμαθε ότι ο καφές του ήταν τουρκικής προέλευσης (Video)
- Τρεις επιστημονικοί λόγοι για περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σας
- Ακόμη και εντός Νοεμβρίου η έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer
- Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης για την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής: «Είναι το αυτονόητο» (Video)
- Πιτσιρικάς τα βάζει με τους κουκουλοφόρους ληστές που εισέβαλαν στο σπίτι του (Video)
- Το BBC αποκαλύπτει: Ποιος έκαψε τη Μόρια (Video)
- Samsung και Xiaomi τρολάρουν την Apple επειδή δεν δίνει φορτιστή και ακουστικά με τα νέα iPhone 12 (photo)
- Ερωτευμένη η Μπέλα Χαντίντ - Εγγονός διάσημου ηθοποιού ο νέος της σύντροφος (Photos)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Ευρωπαϊκό «χαστούκι» στην Αθήνα για εμπάργκο όπλων και τελεσίγραφο σε Τουρκία
- Το BBC αποκαλύπτει: Ποιος έκαψε τη Μόρια (Video)
- Εύβοια: Είχε χαθεί από τον Ιούλιο - Βρέθηκε νεκρός κοντά στο σπίτι του
- Πιτσιρικάς τα βάζει με τους κουκουλοφόρους ληστές που εισέβαλαν στο σπίτι του (Video)
- Joker: Η ερώτηση που έκανε ο Γεωργούλης και χάρισε το μεγάλο έπαθλο των 30.000 ευρώ (Video)
- H Google θα βρίσκει το τραγούδι που ψάχνετε, αρκεί να το... σφυρίξετε (video)
- Η Μέρκελ «λυπάται» για τις τουρκικές προκλήσεις και θέλει να «προχωρήσουν» μαζί με την Άγκυρα
- Αν. Πανούσης: Κρίσιμη η σωστή εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα
- Συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής: Οι εγκληματίες ναζιστές της Χρυσής Αυγής να οδηγηθούν στις φυλακές
- Άνοιξε εκ νέου τους πομπούς το «Oruc Reis» - Πού βρίσκεται (ΧΑΡΤΗΣ(
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: «Έκρηξη» με 508 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο
- Μείωση των αιτήσεων για παροχή ασύλου στην ΕΕ
- Κορονοϊός: 508 νέα κρούσματα στη χώρα, τα 227 στην Αττική – Οκτώ νεκροί, 81 διασωληνωμένοι
- Αρνητικό ρεκόρ με 508 νέα κρούσματα κορωνοϊού - 8 νεκροί
- Παρουσίαση της "Δομής Αλληλεγγύης & Αλληλοβοήθειας" στην Κατάληψη Παραρτήματος
- Νέα απίθανη εφαρμογή Google: Σφυράς ή μουρμουρίζεις το τραγούδι και σου βρίσκει τίτλο - Βίντεο
- Κορονοϊός: 508 κρούσματα σε 24 ώρες και οκτώ θάνατοι στη χώρα μας
- ΕΟΔΥ: 508 κρούσματα σήμερα 16/10 – Οχτώ νέοι θάνατοι
- Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η σπάνια φωτογραφία με τον Παπαμιχαήλ, όταν ενώθηκαν θεατρικά μετά από 10 χρόνια
- Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι: Τρεις νέες Navtex γα ασκήσεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο