Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Με ή χωρίς κορυφαίο υπουργό;

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Μετά την ανακοίνωση της τρίτης παρτίδας υποψηφίων για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στα πέντε τελευταία ονόματα που εκκρεμούν και κυρίως στο αν σε αυτά συγκαταλέγεται κάποιο ισχυρό πολιτικό χαρτί, δηλαδή κάποιος κορυφαίος της κυβέρνησης ή του κόμματος, ο οποίος θα σηματοδοτήσει την πολιτική κρισιμότητα της μάχης, κόντρα στην τάση για χαλαρή ψήφο.

Αυτά τα τελευταία πέντε ονόματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες και είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί και εκδήλωση

για τη συνολική και πανηγυρική παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τον οποίο δημοσιεύματα έφεραν τις προηγούμενες μέρες να έχει «βολιδοσκοπηθεί» και να έχει αρνηθεί, ξεκαθάρισε χθες δημόσια ότι έχει αποκλείσει τον εαυτό του από αυτή τη συζήτηση διότι έχει δουλειά να κάνει ως υπουργός Οικονομικών. Μέχρι χθες υπό διερεύνηση ήταν και το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχαν ακουστεί και τα ονόματα της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

Πάντως, παρόλο που – έως χθες τουλάχιστον – υπήρχε σε εξέλιξη η προσπάθεια στο ευρωψηφοδέλτιο να ενταχθεί, για λόγους πολιτικών συμβολισμών, σημαίνον κυβερνητικό στέλεχος, εκτιμάται ότι είναι δύσκολο κάποιος εκ των πρωτοκλασάτων υπουργών να αφήσει το πόστο του. Από την άλλη, οι κορυφαίοι υπουργοί μοιραία ζυγίζουν και το κόστος που θα έχει εν όψει βουλευτικών εκλογών ένα «ατύχημα», δηλαδή το ενδεχόμενο ο σκληρός ανταγωνισμός για τις τέσσερις ή πέντε έδρες να τους αφήσει εκτός, αποδυναμώνοντας τις πολιτικές μετοχές τους μερικούς μήνες πριν από τις κάλπες του Οκτωβρίου – εφόσον επικρατήσει το επίσημο εκλογικό σενάριο.

Αναζωπύρωση σεναρίων

Στο μεταξύ, παρά την επιμονή του Μαξίμου στην ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας, τα εκλογικά σενάρια τροφοδοτήθηκαν εκ νέου τις τελευταίες ημέρες:

1. Από την ατάκα Σκουρλέτη προς τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της πανηγυρικής εκδήλωσης στο Γαλάτσι για την Προοδευτική Συμμαχία. Εκεί ο γραμματέας του κόμματος ορμώμενος από τη γεμάτη αίθουσα και σε μια λογική ότι μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας ευρύτερης τάσης στο εκλογικό ακροατήριο, είπε στον Αλέξη Τσίπρα: «Πρόεδρε, μετά από αυτό μπορείς να κάνεις εκλογές όποτε θέλεις». Με δεδομένο ότι στο παρασκήνιο ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να παραμένει μεταξύ εκείνων που εκτιμούν ότι είναι καλύτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ οι εθνικές εκλογές να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο, η φράση αυτή ερμηνεύτηκε ως προτροπή ή και ένδειξη για εκλογές τον Μάιο.

2. Από τη διακίνηση σεναρίου περί εθνικών εκλογών στις αρχές Ιουνίου και συγκεκριμένα μια εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές, μαζί με τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο αυτό απηχεί πραγματικές συζητήσεις μεταξύ των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες όμως μένουν στο επίπεδο των ασκήσεων επί χάρτου.

Τρεις… «σχολές σκέψης»

Τέτοιες συζητήσεις υπαγορεύονται από την ανησυχία ορισμένων που δείχνουν να ακολουθούν την παραδοσιακή θεώρηση των πραγμάτων, σύμφωνα με την οποία ο δεύτερος είναι δύσκολο να έρθει πρώτος. Με άλλα λόγια ανησυχούν για το ότι η ψαλίδα με τη Ν.Δ. θα ανοίξει ώς τον Οκτώβριο παρά θα κλείσει, ακόμη κι αν αυτή καταγραφεί σε ένα επίπεδο 5 - 6 μονάδων, που κατά την εκτίμηση επιτελών του Μαξίμου θεωρείται διαχειρίσιμο έως και αναστρέψιμο.

Με άλλα λόγια, αν και σε γενικές γραμμές όλοι στο εσωτερικό κόμματος - κυβέρνησης δείχνουν να ομονοούν στο ότι οι δημοσκοπήσεις είναι προβληματικές και δεν αποτυπώνουν σωστά τις εκλογικές τάσεις, πολλώ δε μάλλον που κάποιες εταιρείες υπηρετούν και πολιτικές σκοπιμότητες σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, εν τούτοις δεν φαίνεται να συντάσσονται όλοι στη σκληροπυρηνική γραμμή ότι το κόμμα μπορεί να κερδίσει τις επικείμενες εκλογικές μάχες και ειδικά τις εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο και άρα μια δεύτερη τετραετία.

Υπάρχουν αυτοί που δείχνουν να έχουν αποδεχτεί την ήττα – ανεξαρτήτως πάντα των δημόσιων τοποθετήσεων – και θεωρούν ότι το κόμμα πρέπει να προετοιμαστεί γι’ αυτό το ενδεχόμενο, ενώ άλλοι κινούνται σε μια μέση γραμμή που λέει ότι ακόμη και αν τα προγνωστικά είναι αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ παλεύουμε τώρα για τη νίκη, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν χάνουμε τον στόχο για ανασυγκρότηση του κόμματος και ανανέωση, με ανάδειξη περισσότερων στελεχών από τη νέα γενιά κ.λπ.

Επίσης, παρά τον ενθουσιασμό για τη «διεύρυνση» με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της… προόδου στο προσκήνιο, πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το εγχείρημα δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση προς τα έξω (προς την κοινωνία δηλαδή) καθώς τα πρόσωπα που τη σηματοδοτούν δεν έχουν ούτε πολιτικό βάρος ούτε συμβολίζουν το «νέο» στα πολιτικά ήθη. Επομένως, δεν θα αποφέρει εκλογικά κέρδη. Ο πρωθυπουργός πάντως έδωσε το «πρόσταγμα» το κόμμα να εργαστεί ώστε η Προοδευτική Συμμαχία να «πάρει σάρκα και οστά» και να εδραιωθεί ως μαζικός χώρος συνάντησης των προοδευτικών δυνάμεων.

Η αίσθηση που υπάρχει ευρύτερα ότι δεν κινούνται όλοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια γραμμή αναφορικά με την προοπτική νίκης, λόγω είτε διαφορετικών πολιτικών εκτιμήσεων είτε και προσωπικών στρατηγικών, είναι και ο λόγος που σήμανε συναγερμός από αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο τελευταίος σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» προχθές σημείωσε: «H Ν.Δ. μας κατηγορεί ότι τους αφήνουμε καμένη γη, είναι αστεία υπόθεση αυτό. Τους αφήνουμε και αναδιαρθρωμένο χρέος». Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε ως «ομολογία ήττας» από τον αντιπολιτευτικό Τύπο – ο οποίος έχει μονίμως στο μικροσκόπιο τις σχέσεις Μαξίμου με ΥΠΟΙΚ –, ερμηνεία που απέρριψε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως «θα πάμε πολύ καλύτερα από ό,τι λένε τα γκάλοπ».

ΚυβέρνησηΣΥΡΙΖΑσενάριαΜαξίμουIssue: 2068Issue date: 11-4-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα