Ευρωβαρόμετρο: Το 100% των Ελλήνων ανησυχεί για το κόστος ζωής

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μοιράζει επιδόματα, δεν πείθει του Έλληνες, αφού σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο καθολική είναι η ανησυχία των Ελλήνων για το αυξανόμενο κόστος ζωής και την απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Την ίδια ώρα η μετανάστευση είναι μια ακόμη μεγάλη ανησυχία για την πλειοψηφία!

Ειδικότερα το 100% των Ελλήνων «τρέμει» για το αυξανόμενο κόστος ζωής, την ώρα μάλιστα που το 86% δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στα βασικά

έξοδα διαβίωσης.

Σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, περισσότεροι από επτά στους δέκα ερωτηθέντες ανησυχούν για την αύξηση του κόστους ζωής, με τα χειρότερα αποτελέσματα να παρατηρούνται στην Ελλάδα (100%), την Κύπρο (99%), την Ιταλία και την Πορτογαλία (98% και για τις δύο χώρες). Οι αυξανόμενες τιμές, μεταξύ άλλων για την ενέργεια και τα τρόφιμα, γίνονται αισθητές σε όλες τις κοινωνικές και δημογραφικές κατηγορίες, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας ή εκπαιδευτικού και κοινωνικού-επαγγελματικού προφίλ.

Δεύτερο πιο ανησυχητικό για τη ζωή των Ελλήνων είναι η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός σε ποσοστό 97% ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος διαμορφώνεται σε 82%.

Η μετανάστευση απασχολεί ιδιαίτερα τους Έλληνες καθώς συνιστά την τρίτη πιο διαδεδομένη ανησυχία με ποσοστό 86%, τη στιγμή που στην ΕΕ το ποσοστό αγγίζει το 70%.

Σε ερώτηση πώς ζουν οι πολίτες με βάση το τρέχον εισόδημα του νοικοκυριού τους.
Στην Ελλάδα φαίνεται ότι το 79% ζει με κάποιες ή πολλές δυσκολίες ενώ σχεδόν το 21% ζει μάλλον άνετα ή πολύ άνετα.
Αντίστοιχα σε επίπεδο ΕΕ το 45% ζει με δυσκολίες (κάποιες ή πολλές) ενώ το 54% ζει πιο άνετα και το 1% δεν απάντησε.

Στο ερώτημα πόσο είναι ικανοποιημένοι οι πολίτες από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης καθώς στην Ελλάδα το 79% δηλώνει απογοητευμένο ενώ μόλις το 20% ικανοποιημένο και 1% απάντησε «δεν γνωρίζω». Σε επίπεδο ΕΕ απογοητευμένοι από τις κυβερνήσεις τους δήλωσαν το 64% ενώ το 33% ήταν ικανοποιημένοι.

Σημειώνεται πως το Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το φθινόπωρο του 2022 διεξήχθη μεταξύ 12 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου 2022 στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 26.431 Ευρωπαίοι και τα αποτελέσματα σε επίπεδο ΕΕ σταθμίστηκαν ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού της κάθε χώρας. Στην Ελλάδα πήραν μέρος 1009 πολίτες μέσω προσωπικής συνέντευξης το διάστημα 12 έως 25 Οκτωβρίου 2022.

Διαβάστε επίσης:

Ίδρυση ατομικής επιχείρησης με ένα… κλικ μέσω του gov.gr

Τέλος χρόνου για το επίδομα θέρμανσης: Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις – Στις 28 Φεβρουαρίου η επόμενη πληρωμή (Video)

Συναλλαγές e-banking: Αποζημίωση στα θύματα ηλεκτρονικής απάτης θα δίνουν οι τράπεζες

Keywords
Τυχαία Θέματα