Ευρύ ανακάτεμα της τράπουλας με πρόσωπα - έκπληξη κι έμφαση στις επενδύσεις - Ανασχηματισμός με μηνύματα Τσίπρα εντός κι εκτός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτεταμένο ανακάτεμα της τράπουλας έφερε ο ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου με βασικά χαρακτηριστικά, την είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα προσώπων από τη νέα γενιά, την έμφαση στον τομέα των επενδύσεων που είναι το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης, ενώ και η σύγκρουση με την Εκκλησία αφήνει και αυτή έντονο το στίγμα της.

«Νέο καθεστώς» στο Μαξίμου

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραμένει ο Γιάννης Δραγασάκης ενώ

το περιβάλλον του Μαξίμου ανανεώνεται κι εμπλουτίζεται: Ο Αλέκος Φλαμπουράρης παραμένει στη θέση του, ενώ Υπουργός Επικρατείας με αντικείμενο τον κυβερνητικό συντονισμό και τον στρατηγικό σχεδιασμό αναλαμβάνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης ο οποίος αναβαθμίζεται εντυπωσιακά, κάτι που ενδεχομένως έχει να κάνει και με τη γνώση του αντικειμένου των δημοσκοπήσεων, ζήτημα που θα κληθεί κατά πάσα πιθανότητα να διαχειριστεί στο εξής για λογαριασμό του πρωθυπουργού. Επίσης υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο 35χρονος νομικός Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναλαμβάνει ο Δημήτρης Λιάκος μέχρι πρότινος διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Σκουρλέτης – Πιτσιόρλας στο ίδιο υπουργικό

Όσον αφορά το πρώτο τη τάξει υπουργείο, το υπουργείο Εσωτερικών, σε αυτό μετακινείται ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος τελικά, μετά τη βελτίωση των σχέσεών του με τον πρωθυπουργό, φαίνεται να επανεξέτασε τη στάση του, παρόλο που σε δήλωσή του σημείωνε ότι δεν θα μείνει στην κυβέρνηση αν του αφαιρεθεί το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας. Το ενδιαφέρον εδώ είναι αν στο μέλλον μπορεί να ξεσπάσει πολιτική κόντρα με τον πρώην αντίπαλό του Στέργιο Πιτσιόρλα, με τον οποίο πλέον θα συμβιώνει στο υπουργικό συμβούλιο αν και οι αρμοδιότητές τους πλέον είναι πολύ διαφορετικές και δεν είναι αλληλοσυγκρουόμενες.

Στο υπουργείο παραμένει ο Νίκος Τόσκας ως αναπληρωτής για θέματα Προστασίας του Πολίτη, κόντρα στις διαφωνίες που έχει η ομάδα των 53 + στο κόμμα με αυτή την επιλογή. Στη θέση της παραμένει και η προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά.

Από το υπουργείο Εσωτερικών αποκολλώνται δύο τομείς γεννώντας δύο νέα υπουργεία:

Το κρίσιμο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο οποίο παραμένει ο Γιάννης Μουζάλας αναβαθμιζόμενος σε υπουργό με υφυπουργό τον Γιάννη ΜπαλάφαΤο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο τοποθετείται η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Εκτός Μαξίμου ο Παππάς, εκτός κυβέρνησης ο Φίλης

Όσον αφορά τον πολύτιμο πρωθυπουργικό συνεργάτη Νίκο Παππά, μετακινείται όπως ακουγόταν στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, επωμιζόμενος προφανώς και τα θέματα που σχετίζονται με τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Στο μεταξύ, η σύγκρουση με την Εκκλησία φαίνεται πως απέβη σε βάρος του πρώην πλέον υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος μένει εκτός κυβερνητικού σχήματος, καθώς όπως ακούστηκε τις τελευταίες ώρες πριν τις ανακοινώσεις δεν θέλησε να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Στη θέση του αναλαμβάνει ο μετριοπαθέστερος Κώστας Γαβρόγλου, ενώ το στοιχείο «ορθοδοξία – ελληνισμός» τονίζεται με την παρουσία του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Ζουράρι , υπέρμαχου και των αρχαίων ελληνικών, μέτωπο το οποίο επίσης είχε ανοίξει ο Νίκος Φίλης. Στη θέση του παραμένει ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για την Έρευνα Κώστας Φωτάκης, ενώ υφυπουργός επίσης τοποθετείται ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

ΥΠΕΞ: Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Κοτζιάς

Στο υπουργείο Εξωτερικών τα ηνία εξακολουθεί να κατέχει ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ από το κάδρο βγαίνει ο αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκος Ξυδάκης, με τον οποίο η συγκατοίκηση δεν υπήρξε αρμονική. Στη θέση του Νίκου Ξυδάκη τοποθετείται ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ υφυπουργός παραμένει ο Γιάννης Αμανατίδης με την αρμοδιότητα όμως του Απόδημου Ελληνισμού να περνά στον έτερο υφυπουργό Τέρενς Κουίκ. Από το υπουργείο (και το κυβερνητικό σχήμα) φεύγει ο Δημήτρης Μάρδας.

Παλιοί και νέοι στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης – Έμφαση σε ιδιωτικοποιήσεις/επενδύσεις

Ως προς το βασικό μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές:

Σταθερός όπως αναμενόταν παραμένει στη θέση του υπουργού Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με αναπληρωτή τον Γιώργο Χουλιαράκη και υφυπουργό την Κατερίνα Παπανάτσιου (στέλεχος κομματικής προέλευσης), ενώ αποχωρεί ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Στο μέτωπο των Εργασιακών προΐσταται πλέον η 31χρόνων Έφη Αχτσιόγλου η οποία ως βασική συνεργάτιδα του Γιώργου Κατρούγκαλου μετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό και λέγεται ότι συνδυάζει τεχνοκρατική γνώση του αντικειμένου της με αριστερό προφίλ. Ενδεχομένως η επιλογή αυτή αποσκοπεί στη πρόθεση της κυβέρνησης για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης. Στις θέσεις τους παραμένουν οι κυρίες Ράνια Αντωνοπούλου και Θεανώ Φωτίου ως αναπληρώτριες στους τομείς Καταπολέμησης της Ανεργίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αντιστοίχως, ενώ υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραμένει ο Τάσος Πετρόπουλος.

Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και της προσέλκυσης Επενδύσεων, δύο νέες είσοδοι κάνουν αίσθηση και προϊδεάζουν για τις κυβερνητικές προθέσεις στους τομείς αυτούς: ο Οικονομολόγος Δημήτρης Παπαδημητρίου επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Levy της Νέας Υόρκης ο οποίος αναλαμβάνει υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στη θέση του Γιώργου Σταθάκη, καθώς και ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας ο οποίος υφυπουργοποιείται στο ίδιο υπουργείο. Αναπληρωτής υπουργός παραμένει ο Αλέξης Χαρίτσης, με αρμοδιότητα τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, καθώς θεωρείται πετυχημένος στο έργο του.

Ενδιαφέρον για τον τομέα των επενδύσεων έχει άλλωστε και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο οποίο τοποθετείται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μετά την έξοδο απ’ αυτό του Θοδωρή Δρίτσα ο οποίος έχει διαφωνήσει με πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής (ΟΛΠ, κλπ). Στο υπουργείο αυτό, συναντάμε στη θέση του υφυπουργού τον νεοεισερχόμενο στο κυβερνητικό σχήμα βουλευτή Δωδεκανήσων Νεκτάριο Σαντορινιό.

Ο Γιώργος Σταθάκης μετακινείται σε άλλο κομβικό υπουργείο, το Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο τελικώς δεν σπάει, δίνοντας ένα σήμα φιλικό προς τα σχετιζόμενα με την Ενέργεια επενδυτικά συμφέροντα δυτικοευρωπαϊκής και κυρίως αμερικανικής προέλευσης. Στο ίδιο υπουργείο τοποθετείται αναβαθμιζόμενος από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ο Σωκράτης Φάμελλος.

Στο εξίσου νευραλγικό υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο πρωθυπουργός δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Χρήστο Σπίρτζη ο οποίος παραμένει στη θέση του υπουργού με υφυπουργό τον προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ πρώην βουλευτή Εύβοιας Νίκο Μαυραγάνη.

Υψηλοί τόνοι στο πεδίο της Δικαιοσύνης

Αναβαθμισμένος εμφανίζεται και ο Σταύρος Κοντονής ο οποίος τοποθετείται στη θέση που κατείχε ως σήμερα ο Νίκος Παρασκευόπουλος αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης, με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να διατηρείται ως πρόσωπο κλειδί στη θέση του αναπληρωτή υπουργού. Η ρητορική υψηλών τόνων κατά της διαφθοράς που χρησιμοποιεί ο Σταύρος Κοντονής, ήδη από το προηγούμενο πόστο του ενδεχομένως σηματοδοτούν – πέρα από την διατήρηση στις κυβερνητικές προτεραιότητες της μάχης κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής - τη συντήρηση του επιθετικού ύφους που αναδείχθηκε με την κυβερνητική αντίδραση στην απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Παππά.

Τη σκυτάλη από τον Κοντονή στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, παίρνει ο μέχρι πρότινος Γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, τοποθέτηση με ιδιαίτερα επιθετικά μηνύματα προς τον χώρο του ποδοσφαίρου και των ΠΑΕ.

ανασχηματισμόςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα