Εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες από το ναυάγιο ανοιχτά της Αιγύπτου - Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς

ΚΟΣΜΟΣ

Εξανεμίζονται οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες ανοικτά των μεσογειακών ακτών της Αιγύπτου μετά το χθεσινό ναυάγιο αλιευτικού σκάφους που μετέφερε έως και 450 μετανάστες, ένα μέρος των οποίων βρίσκονταν στο αμπάρι.

Ο επίσημος απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 42 νεκρούς, ενώ 163 άνθρωποι διασώθηκαν στο σημείο της ανατροπής του σκάφους, 12 χλμ. ανοικτά της πόλης Ροζέτα, στη βόρεια Αίγυπτο.

απολογισμός θα αυξηθεί", προειδοποίησε ιατρική πηγή με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο. "Πάνω στο σκάφος υπάρχει ένα αμπάρι όπου αποθηκευόταν νερό και το οποίο δεν έχει ανοίξει ακόμη. Πρέπει να υπάρχει πολύς κόσμος στο εσωτερικό", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες μαρτυρίες περίπου δέκα διασωθέντων, περίπου εκατό άνθρωποι βρίσκονταν εκεί.

Το σκάφος ανατράπηκε λόγω υπερφόρτωσης, δήλωσαν οι διασωθέντες. Και τα συνεργεία διάσωσης έφθασαν έπειτα από έξι ώρες, σύμφωνα με τους ίδιους.

"’Ημασταν 200, το σκάφος ήταν ήδη παραφορτωμένο. Έφθασαν άλλοι 200. Το σκάφος έγειρε στο πλάι και άρχισε να βυθίζεται", είπε ο Άχμεντ Μοχάμεντ, ένας αιγύπτιος ελαιοχρωματιστής, 27 ετών, από το κρεβάτι του νοσοκομείου.

"Επικράτησε χάος. Ο καθένας προσπαθούσε να βγει ζωντανός. Κολύμπησα δέκα χιλιόμετρα".

Νωρίς σήμερα το πρωί, στην παραλία βόρεια της Ροζέτας, στις εκβολές του Νείλου, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, ορισμένοι διαβάζοντας το Κοράνι, εν αναμονή πληροφοριών για τους συγγενείς τους που αγνοούνται, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο Κάιρο, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα πως τέσσερις Αιγύπτιοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για "διακίνηση ανθρώπων" και "ανθρωποκτονία από αμέλεια".

Η Αίγυπτος έγινε πριν από λίγο καιρό σημείο αναχώρησης για αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που είναι έτοιμοι να πληρώσουν αστρονομικά ποσά προκειμένου να πραγματοποιήσουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη.

Από την αρχή της άνοιξης, εκατοντάδες άνθρωποι που επιβαίνουν σε μικρά ακατάλληλα σκάφη διασώθηκαν ή εμποδίσθηκαν να ταξιδέψουν από την αιγυπτιακή ακτοφυλακή. Όμως δεν υπάρχει πρόσφατο ναυάγιο τέτοιου μεγέθους.

Από τους 163 διασωθέντες από τον στρατό, 157 τέθηκαν υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα της Ροζέτας: στην πλειονότητά τους Αιγύπτιοι, αλλά και Σουδανοί, Σομαλοί και Σύροι.

Μεταξύ των θυμάτων είναι δέκα γυναίκες, ένα παιδί και 31 νεαροί άνδρες, είχε δηλώσει χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντέλ Σατάρ, αξιωματούχος της μικρής πόλης Ματμπούς, βόρεια της Ροζέτας.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), οι αναχωρήσεις με σκάφη από την Αίγυπτο αποτελούν περίπου το 10% των αφίξεων στην Ευρώπη.

Την Τρίτη, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι κατάσχεσε ένα πρώτο σκάφος το οποίο μετέφερε 68 μετανάστες και ένα δεύτερο την Τετάρτη με 294 επιβαίνοντες.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου των συνόρων, η Frontex, είχε εκφράσει την ανησυχία της τον Ιούνιο για τον αυξανόμενο αριθμό των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη από την Αίγυπτο.

"Φέτος ο αριθμός είναι περίπου 1.000 διελεύσεις με σκάφη από την Αίγυπτο προς την Ιταλία", είχε δηλώσει ο διευθυντής της Φαμπρίτσε Λεγκέρι.

Ο Λεγκέρι είχε πει επίσης πως μετά το κλείσιμο της διαδρομής των Βαλκανίων για τους μετανάστες, οι αναχωρήσεις γίνονται πλέον από τις ακτές της βόρειας Αφρικής, ιδίως της Λιβύης, προς την Ιταλία.

Περισσότεροι από 300.000 μετανάστες και πρόσφυγες διέπλευσαν το 2016 τη Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη, κυρίως την Ιταλία, σύμφωνα με την HCR.

ναυάγιο ΑίγυπτοςΜετανάστεςπρόσφυγεςναυάγιο μετανάστεςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα