Εξαπλώνεται και στην Ευρώπη η μυστηριώδης πνευμονία – Αμερικανίδα περιγράφει πως ο 14χρονος γιος της κατέληξε στο νοσοκομείο

Την ώρα που η μυστηριώδης πνευμονία από την Κίνα «χτυπά» εκατοντάδες παιδιά, αμερικανή από το Οχάιο περιγράφει πώς ο 14χρονος γιος της κατέληξε στο νοσοκομείο λίγες ώρες πριν υποστεί εγκεφαλική βλάβη.

Ο Γουίλιαμ Μακ Κάρεν μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, την Τετάρτη, αφού γύρισε σπίτι από το σχολείο. Ο έφηβος έκλαιγε και έπιανε «το στήθος του», λέγοντας πως μπορούσε να αναπνεύσει με δυσκολία.

«Ήταν πολύ χλομός και μετά βίας μπορούσε να μείνει ξύπνιος, συμπεριφερόταν σαν να επρόκειτο να λιποθυμήσει»,

δήλωσε η μητέρα του, Μόλι Κάμπελ, στη DailyMail.

Στο 75% τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα του

Όταν έφτασαν στα επείγοντα οι γιατροί της είπαν πως το υγρό στους πνεύμονες του Γουίλιαμ στερούσε το οξυγόνο από το σώμα και τα όργανά του.

«Είπαν ότι αν το υγρό κατέβαινε πολύ πιο χαμηλά θα μπορούσε να είχε προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη με κάποιο τρόπο», εξήγησε η μητέρα του. «Ήταν εξαιρετικά φοβισμένος. Ήμασταν πραγματικά τυχεροί», πρόσθεσε.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα του είχαν πέσει στο 75% περίπου, 5% πάνω από το ποσοστό που θεωρείται απειλητικό για τη ζωή.

Ο Γουίλιαμ διαγνώστηκε με μυκόπλασμα, τη βακτηριακή λοίμωξη που βρίσκεται στο επίκεντρο των επιδημιών πνευμονίας στην Κίνα και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι ένα τα 140 παιδιά στην περιοχή Warren County του Οχάιο που έχουν νοσήσει από την πνευμονική πάθηση, όπου οι γιατροί λένε ότι τα κρούσματα είναι τόσο υψηλά που «πληρούν τον ορισμό της επιδημίας».

«Οι γιατροί είπαν ότι γεμάτοι με περιστατικά πνευμονίας τις τελευταίες δύο ή τρεις ημέρες, ότι αυτό ήταν το μόνο που κατέγραφαν και απλώς προσπαθούσαν να βεβαιωθούν ότι είχαν όλα τα φάρμακα που χρειάζονταν για όλα τα παιδιά. Είπαν ότι σχεδόν όλος ο όροφος ήταν γεμάτος παιδιά με πνευμονία».

«Περιμέναμε περίπου μία ή δύο ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα, ενώ θα έπρεπε να το είχα πάρει νωρίτερα. Ήταν ένας εφιάλτης και μακάρι να τον είχα πάρει λίγο νωρίτερα από το να περιμένω μια μέρα, αλλά στις μέρες μας δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις με τα παιδιά. Αν το παιδί σας δεν αισθάνεται καλά, απλά επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό», επισήμανε η μητέρα.

Ο Γουίλιαμ πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο την Παρασκευή, αλλά οι γιατροί είπαν στη μητέρα να τον παρακολουθεί στενά.

Εκατόν σαράντα πέντε παιδιά από τον Αύγουστο

Υγειονομικοί υπάλληλοι της κομητείας Γουόρεν δήλωσαν την Πέμπτη ότι έχει αντιμετωπιστεί ένας «εξαιρετικά υψηλός» αριθμός παιδιών με πνευμονία – 145 περιπτώσεις από τον Αύγουστο.

Ο μέσος ασθενής είναι περίπου 8 ετών και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, αλλά ο όγκος των ασθενών είναι ασυνήθιστος.

Τα παιδιά στην Κίνα αλλά και αλλού όπου υπάρχουν κρούσματα μπαίνουν στο νοσοκομείο με πνευμονία, εξού και ο χαρακτηρισμός «λευκός πνεύμονας» που έχουν αποδώσει στην επιδημία αυτή που σαρώνει πληθυσμούς παιδιών.

Τα αίτια είναι μυστήρια, γιατροί κάνουν λόγο για μια μείξη συνηθισμένων κατά τα άλλα ιών, ενώ ειδικοί αποδίδουν την έξαρση στην Κίνα στο γεγονός ότι άργησαν να αρθούν οι περιορισμοί και έτσι τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με συνηθισμένος -κατά τα άλλα- ιούς μετά από δύο με τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, το μυκόπλασμα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί επιδημίες κάθε περίπου πέντε χρόνια – αλλά σπάνια γίνεται πρωτοσέλιδο επειδή τα κρούσματα είναι ήπια και οι θάνατοι εξαιρετικά σπάνιοι.

Τι είναι το μυκόπλασμα και πώς εξαπλώνεται

Σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), το μυκόπλασμα της πνευμονίας είναι βακτήριο που προσβάλλει το εσωτερικό τοίχωμα των οργάνων του αναπνευστικού (λάρυγγας, τραχεία, πνεύμονες). Οι άνθρωποι μπορεί να το φέρουν στη μύτη ή στο λαιμό τους, χωρίς να νοσούν.

Αν και συνήθως προκαλεί ήπιες λοιμώξεις, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Όταν κάποιος έχει μολυνθεί από το βακτήριο και βήχει ή φταρνίζεται, παράγει αναπνευστικά σταγονίδια που το περιέχουν και διασπείρονται στο περιβάλλον γύρω του. Αν άλλα άτομα εισπνεύσουν αυτά τα σταγονίδια, μπορεί να μολυνθούν.

Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί με όσους έρχονται σε στενή, παρατεταμένη επαφή με τον πάσχοντα. Έτσι, μπορεί να παρατηρηθούν πρόσθετες λοιμώξεις στην οικογένειά του και σε χώρους αυξημένου συγχρωτισμού (π.χ. σχολεία, κολέγια, στρατόπεδα κ.λπ.).

Τα ύποπτα συμπτώματα

Το μυκόπλασμα συνήθως δεν προκαλεί πνευμονία. Η πιο συχνή λοίμωξη που οφείλεται σε αυτό είναι η τραχειοβρογχίτιδα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματά της είναι:

Πονόλαιμος

Αίσθημα κόπωσης

Πυρετός

Βήχας που σταδιακά επιδεινώνεται και μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή μήνες

Πονοκέφαλος

Τα παιδιά, ηλικίας κάτω των 5 ετών, που μολύνονται από το μυκόπλασμα μπορεί να έχουν συμπτώματα διαφορετικά από εκείνα των μεγαλύτερων παιδιών και των ενηλίκων.

Αυτά είναι:

-Φτάρνισμα

-Συνάχι ή ρινική συμφόρηση (μπούκωμα)

-Πονόλαιμος

-Δακρύρροια (αυξημένη παραγωγή δακρύων)

-Συριγμός

-Έμετος

-Διάρροια

Εάν αναπτυχθεί πνευμονία, δηλαδή προσβάλλει το βακτήριο τους πνεύμονες, τα πιο πιθανά συμπτώματα είναι:

-Πυρετός και ρίγη

-Βήχας

-Αίσθημα κόπωσης

-Δυσκολία στην αναπνοή

Η λοίμωξη που προκαλεί το μυκόπλασμα συνήθως προκαλεί συμπτώματα έπειτα από 1 έως 4 εβδομάδες.

Η θεραπεία

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν από τη λοίμωξη που προκαλεί το μυκόπλασμα χωρίς να χρειασθούν αντιβιοτικά. Σε τέτοια περίπτωση χορηγείται συμπτωματική θεραπεία (αντιμετωπίζονται μόνο τα συμπτώματα, έως ότου υποχωρήσουν).

Εάν όμως ένας ασθενής εκδηλώσει πνευμονία, θα χρειασθεί αντιβιοτική αγωγή. Ο θεράποντας ιατρός θα διαλέξει όποιο αντιβιοτικό είναι κατάλληλο για τον ασθενή. Ωστόσο ορισμένα στελέχη του είναι πια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Η λοίμωξη από το μυκόπλασμα μπορεί να έχει και επιπλοκές, όπως:

-Σοβαρή πνευμονία

-Κρίσεις άσθματος ή νέα συμπτώματα άσθματος

-Εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή στον εγκέφαλο)

-Αιμολυτική αναιμία

-Νεφρική δυσλειτουργία

-Δερματικές διαταραχές (π.χ. σύνδρομο Stevens-Johnson, πολύμορφο ερύθημα, τοξική επιδερμική νεκρόλυση).

Κρούσματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Η βακτηριακή λοίμωξη πιστεύεται επίσης ότι είναι η αιτία της επιδημίας στην Κίνα που έχει κατακλύσει τα παιδιατρικά νοσοκομεία του Βορρά.

Κρούσματα έχουν καταγραφεί και σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Ολλανδία και η Δανία.

Την περασμένη Πέμπτη το εθνικό κέντρο λοιμώξεων της Δανίας, το Statens Serum Institut (SSI), ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα πνευμονίας τριπλασιάστηκαν τις πέντε τελευταίες εβδομάδες. Προειδοποίησε, μάλιστα, πως θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα κρούσματα όταν χειμωνιάσει για τα καλά.

Διαβάστε επίσης:

Καθησυχαστικός ο Παρασκευής για τα κρούσματα πνευμονίας στην Κίνα

Κοκκύτης: Ρεκόρ κρουσμάτων δεκαετίας στην Κροατία – Ο κίνδυνος εξάπλωσης και τα συμπτώματα

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ρόλος του φυλλικού οξέος – Σε ποιες τροφές θα το βρείτε

Keywords
Τυχαία Θέματα