Εξωστρέφεια …μέσω Ελληνικού Κινηματογράφου

"Π" ARTΣΙΝΕΜΑ

Οι θετικές προοπτικές για επενδύσεις αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης στην εκδήλωση με θέμα «Εξωστρέφεια …μέσω Ελληνικού Κινηματογράφου: Προσεχώς ...Ένας νέος κόσμος; » που πραγματοποιήθηκε χθες, από το Wharton Club of Greece (του Wharton School of the University of Pennsylvania) με την υποστήριξη και την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και την υποστήριξη της Στέγης του

Ιδρύματος Ωνάση.

Αξιοσημείωτη υπήρξε η σύνθεση του κοινού που αποτελούνταν από επαγγελματίες της κινηματογραφικής παραγωγής, ηθοποιούς αλλά και επιχειρηματίες. Είναι ίσως από τις σπάνιες φορές που αυτοί οι δύο «κόσμοι» συνομιλούν με απώτερο στόχο την αγαστή συνεργασία τους.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του αναγνωρισμένου Αμερικανικού Πανεπιστημίου, Κρίστιαν Χατζημηνάς, αναφέρθηκε στις αρχές της εξωστρέφειας που ο Σύλλογος υπηρετεί πιστά από το 2003 και αιτιολόγησε την επιλογή για τη διοργάνωση της εκδήλωσης ως εξής: ο Ελληνικός Κινηματογράφος, πέρα των προσωπικών επιλογών και προτιμήσεων μπορεί να λειτουργήσει γρήγορα και αποτελεσματικά ως Πρέσβης και όχημα εξωστρέφειας για την υπόλοιπη οικονομία-κοινωνία. «Ο σύλλογος μας ευελπιστεί και στηρίζει την περαιτέρω αύξηση ενδιαφέροντος από ιδιώτες επιχειρηματίες ώστε αυτός ο πρέσβης Εξωστρέφειας, ο Ελληνικός κινηματογράφος, να αναπτυχθεί γοργά μέσω πρώτον, εξαγωγής και προβολής Ελληνικών Παραγωγών και, κατά δεύτερον ξένων ταινιών στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Η Μυρτώ Παπαθάνου, παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Κινηματογράφου δίνοντας έμφαση στο τι ισχύει σε «ανταγωνιστικές» χώρες όπως η Ιταλία, η Κροατία και η Ιρλανδία αλλά και στα φορολογικά κίνητρα που ισχύουν σε χώρες της Ευρώπης.

«Θέλουμε να ζητήσουμε από το κράτος να μας αφήσει να κάνουμε τη δουλειά μας» είπε ο Βασίλης Κατσούφης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ενώ από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μωριάτης, CEO, PAN Entertainment, Digi8, μίλησε για το ισχύον νομικό και φορολογικό πλαίσιο που μόνο ευνοϊκό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για τις επενδύσεις στην παραγωγή ταινιών.

Ο Τάσος Μπουλμέτης, Σκηνοθέτης/Σεναριογράφος/Παραγωγός, κατέθεσε την άποψη ότι η Ελληνική Κινηματογραφία είναι μια έτοιμη καλοκουρδισμένη εγχώρια βιοτεχνία και έχει τη δυνατότητα μόνο με ρυθμιστικές αλλαγές να μετασχηματιστεί σε μια μικρή μεν αλλά δυναμική βιομηχανία με την προϋπόθεση να ξεπεράσει τις παθογένειες της εσωστρέφειας. «Εκτιμώ πως η όποια θεσμική πλέον παρέμβαση που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι η σχέση του κινηματογράφου με τον ιδιωτικό τομέα» εξήγησε ο ίδιος.

Στο επιχειρηματικό κοινό της εκδήλωσης απευθύνθηκε κατά βάση η Φένια Κοσοβίτσα, Παραγωγός, Blonde Audiovisual Productions, ζητώντας του να παρέμβει ώστε να αυξηθεί η πολιτική πίεση για να εφαρμοστούν οι νόμοι που θα λειτουργήσουν υπέρ της κινηματογραφικής παραγωγής αλλά και να υπάρξει συνεργασία που αφορά τη χρηματοδότηση.

Στους τρόπους που έμπρακτα στηρίζει τον ελληνικό κινηματογράφο ο ΟΤΕ TV αναφέρθηκε στην παρουσίασή του ο Αλέξανδρος Χριστογιάννης, Υποδιευθυντής Κινηματογραφικών & Θεματικών Καναλιών του οργανισμού.

Το ενδιαφέρον της εκδήλωσης κορυφώθηκε κατά τη συζήτηση πάνελ. Τόσο από την πλευρά των κινηματογραφιστών όσο και από την πλευρά των επιχειρηματιών υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και ξεκάθαρή διάθεση για συνέχεια της «συζήτησης» και μετά το πέρας της εκδήλωσης. Ακούστηκαν απόψεις που αφορούν στο πώς η Ελληνική Κινηματογραφική παραγωγή μπορεί να γίνει ένα ελκυστικό επενδυτικό προϊόν, ποια είναι τα ιδιωτικά επιχειρηματικά κριτήρια που οι παραγωγοί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ενώ και οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τα παρελκόμενα οικονομικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσουν από την παραγωγή ταινιών. «To be continued…» ήταν η τελευταία φράση της εκδήλωσης καθώς αυτή ολοκληρώθηκε με την πρόταση να συσταθεί μια ομάδα εργασίας ανθρώπων του χώρου που θα αναλάβει την επικοινωνία με τους κρατικούς λειτουργούς. Συντονιστής της βραδιάς ήταν ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, Διευθυντής, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών είναι διαθέσιμες κατόπιν σχετικού αιτήματος στο info@whartongreece.com.

Σχετικά με το Wharton Business School and the Wharton Alumni Club of Greece

Το Wharton School ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια το 1881 ως η πρώτη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων σε πανεπιστήμιο. Όλα αυτά τα χρόνια, κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων σχολών διοίκησης επιχειρήσεων στον κόσμο, και σταθερά μεταξύ των κορυφαίων 5. Οι απόφοιτοι του Wharton είναι ενεργοί επιχειρηματίες και διατηρούν την επαφή τους με τη Σχολή μέσα από το μεγαλύτερο δίκτυο αποφοίτων στον κόσμο, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 92.000 αποφοίτους, που διαμορφώνουν την επιχειρηματική πρακτική και αυξάνουν τον αντίκτυπο μέσω των πόρων αυτής της συνδεδεμένης, ποικιλόμορφης κοινότητας.

Το Wharton Alumni Club of Greece ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2003. Ο Σύλλογος διατηρεί στενούς δεσμούς με το Wharton School της Πενσυλβάνια και υποστηρίζει το εκπαιδευτικό έργο του. Είναι σημαντικό ότι αποτελεί έναν ένθερμο υποστηρικτή της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε μια ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένη οικονομία και στο παρελθόν έχει οργανώσει εκδηλώσεις υψηλού προφίλ για να υποστηρίξει την επιχειρηματική δραστηριότητα πέραν των συνόρων καθώς η εξωστρέφεια αποτελεί πάγιο προσανατολισμό του Συλλόγου. Το Wharton Alumni Club of Greece διατηρεί άριστους δεσμούς με τους αντίστοιχους συλλόγους αποφοίτων και άλλων διακεκριμένων αμερικανικών πανεπιστημίων με τους οποίους έχει συνεργαστεί σε ποικίλες εκδηλώσεις.

Από αριστερά: Ορέστης Ανδρεαδάκης, Αλέξανδρος Χριστογιάννης, Φένια Κοσοβίτσα, Κωνσταντίνος Μωριάτης,

Τάσος Μπουλμέτης, Βασίλης Κατσούφης, Κρίστιαν Χατζημηνάς.

Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφουσινεμάεξωστρέφειαεπενδύσειςκινηματογραφική παραγωγήHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα