Φαινόμενο του θερμοκηπίου: Λύση καλείται να δώσει ένα… μικρόβιο

Ένα μικρόβιο που ανακαλύφθηκε σε ηφαιστειακή θερμοπηγή καταβροχθίζει διοξείδιο του άνθρακα «με εντυπωσιακά γρήγορο ρυθμό», σύμφωνα με τους επιστήμονες που το εντόπισαν.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τέτοια μικρόβια για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συγκεκριμένα τα αέρια στην ατμόσφαιρα που το προκαλούν.

Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα θεωρείται κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να «εξαφανιστεί» από την ατμόσφαιρα

το CO2 για να περιοριστούν οι μελλοντικές καταστροφές που προκαλεί.

Το νέο μικρόβιο, το κυανοβακτήριο, ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο σε ηφαιστειακές ροές κοντά στο ιταλικό νησί Βουλκάνο, όπου το νερό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα. Οι ερευνητές λένε ότι  το μικρόβιο αυτό μετατρέπει το CO2 σε βιομάζα με ταχύτητα μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο γνωστό κυανοβακτήριο.

Τον Φεβρουάριο οι επιστήμονες ερεύνησαν θερμοπηγές στα Βραχώδη Όρη στο Κολοράντο των ΗΠΑ, όπου τα επίπεδα του CO2 είναι ακόμα υψηλότερα. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αναλύονται και θα ανακοινωθούν προσεχώς, ώστε οι επιστήμονες να τα έχουν στη διάθεσή τους .

Ο Δρ. Μπρέιντεν Τίρνεϊ, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ δήλωσε ότι οι έρευνες εστιάζονται «στην εξέλιξη των μικροβίων επί 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια» και πρόσθεσε ότι «το ωραίο με αυτά τα μικρόβια είναι ότι πρόκειται για αυτορυθμιζόμενες μηχανές», κάτι που δεν συναντάται σε πολλές χημικές προσεγγίσεις του εγκλωβισμού διοξειδίου του άνθρακα.

Το νέο μικρόβιο έχει κι άλλο ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό όπως είπε ο Δρ. Τίρνεϊ: βυθίζεται στο νερό, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην συλλογή CO2.

Το ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από ιδιωτική εταιρία βιοτεχνολογίας, η οποία λανσάρει στην αγορά προβιοτικά για τον άνθρωπο και για τις μέλισσες και διεξάγει έρευνες για την χρησιμοποίηση μικροβίων ενζύμων για τη διάσπαση του πλαστικού.

Η εταιρία αυτή «ιδρύθηκε με βάση την πεποίθηση ότι ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητες του μικροβιώματος θα έχουμε την δύναμη να κάνουμε βήματα ως προς την ανθρώπινη και πλανητική υγεία», δήλωσε ο Ράτζα Ντχιρ, διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας, προσθέτοντας ότι η έρευνα που διεξάγεται από τον Δρ. Τίρνεϊ «μπορεί να βοηθήσει στο ξεκλείδωμα νέων μοντέλων για τον εγκλωβισμό του διοξειδίου του άνθρακα».

Μια άλλη αμερικανική εταιρία χρησιμοποιεί ήδη βακτήρια για την μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε καύσιμο και χημικά. Ενώ στη Βρετανία, άλλη εταιρία χρησιμοποιεί κυανοβακτήρια για την παραγωγή βιομάζας και βιολογικών ελαίων.

Διαβάστε επίσης:

Σέρρες: Νεκρά ψάρια εμφανίστηκαν στη λίμνη Κερκίνη

Κλιματική αλλαγή: «Οδηγός επιβίωσης» του πλανήτη από επιστήμονες – «Στροφή» στην καθαρή ενέργεια (Video)

Λονδίνο: Ρομπότ «καρχαρίας» καταβροχθίζει 22.700 πλαστικά μπουκάλια τη μέρα στον Τάμεση (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα