Φαλληφόρια 2025: Η Αθήνα γιορτάζει τον θεό Διόνυσο (photos/videos)

Την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2025, η εν πολλοίς μελαγχολική μας Αθήνα θα έχει την ευκαιρία να επικαλεστεί μια αλλοτινή χαρά.

Ένας ενθουσιώδης θίασος (μια ομάδα) νέων -και όχι μόνο- Αθηναίων, εδώ και δέκα περίπου χρόνια προσπαθεί να ξαναφέρει στην επικαιρότητα κάποιες ξεχασμένες τελετές της «πατρώας θρησκείας», της λατρείας δηλαδή του Δωδεκάθεου. Έτσι, και φέτος, οι λάτρεις και οι ακόλουθοι του θεού, ως άλλοι Σάτυροι, Μαινάδες και Σειληνοί, θα περάσουν από τα σοκάκια της Πλάκας, το Μοναστηράκι και το Θησείο,

φέρνοντας βόλτα γύρω από την Ακρόπολη, κάνοντας επίκληση στον θεό Διόνυσο, ώστε να έχει η γη καρποφορία.

Πανάρχαιοι ήχοι από τσαμπούνες, φλογέρες, τύμπανα, νταούλια και κρόταλα θα ζωντανέψουν και θα ζεστάνουν τη χειμωνιάτικη ψύχρα της αθηναϊκής νύχτας, και η γύρω αττική φύση με ιερή ανατριχίλα θ’ αφουγκραστεί ξανά αρχέγονες δονήσεις που μόλις γίνουν αισθητές καταργούν τη γραμμικότητα του χρόνου, και τα χρονικά μεσοδιαστήματα τόσων αιώνων σιωπής.

Η ζωηρή αυτή πομπή επικαλείται και τιμά τον Διόνυσο, πίνει αλλά και κερνά κρασί φωνάζοντας «Ευοί Ευάν!» (που πολλοί το θεωρούν πρόγονο του γνωστού σε όλους μας «εβίβα»), χορεύει, τραγουδά, μοιράζει λουλούδια και φιλιά, αλλά κάνει και τολμηρά πειράγματα (τα γνωστά «ασκώματα») και σκληρή κοινωνική κριτική (σάτιρα).

Στην αρχαία Αθήνα, οι ιερείς του Διονύσου συμμετείχαν τιμητικά στην πομπή ανεβασμένοι πάνω σε μια άμαξα απ’ όπου απηύθυναν λόγια σκληρά και αθυρόστομα σε όποιον πολίτη (όσο δυνατός κι αν ήταν) είχε δείξει αντί-κοινωνική συμπεριφορά. Έτσι, προέκυψε η έκφραση «αυτός άκουσε τα εξ’ αμάξης», μια έκφραση η οποία επιζεί ως τις μέρες μας.

Οι συμμετέχοντες στην πομπή, ακολουθούν το ομοίωμα ενός γιγάντιου φαλλού, φορούν μάσκες και δερμάτινους φαλλούς (σύμβολο γονιμότητας που στόλιζε τους δρόμους και τα σταυροδρόμια της πόλης, όταν η Αθήνα ήταν πρωτεύουσα ενός πανανθρώπινου πολιτισμού), φορούν στεφάνια από κισσό, τομάρια ζώων, πιτσιλωτά δέρματα ζαρκαδιών (μιμηλόν αιόλων άστρων: που μιμούνται τον έναστρο ουρανό), φορούν κέρατα τράγου (σύμβολα ορμητικής γονιμότητας) και κρατούν τον θύρσο του Διονύσου (ένα ραβδί που έχει ένα κουκουνάρι στην κορφή του).

Η χαρούμενη αυτή παρέα (κωμός) και τα αθυρόστομα πειράγματά της, κάποτε γέννησαν την κωμωδία, ενώ οι ωδές των τραγόμορφων προσκυνητών δημιούργησαν την «τραγωδία» και μετέπειτα το «τραγούδι».

Η πόλη βέβαια άλλαξε, αλλά οι ανάγκες των ανθρώπων μένουν πάντα ίδιες. Έτσι, οι σύγχρονοι Αθηναίοι, ένιωσαν την ανάγκη να διεκδικήσουν ξανά ένα κομμάτι του δημόσιου χώρου για να θυμηθούν και να ασκήσουν τα έθιμα των Ελλήνων προπατόρων και προπάππων τους.

Πολύ τυχεροί θα είναι, βέβαια, όσοι τουρίστες τυχαία βρεθούν την Κυριακή (23 Φεβρουαρίου) το απόγευμα στην Πλάκα, αφού εκτός του να διαλέγουν και να παζαρεύουν αναμνηστικά τσολιαδάκια, θα συναντηθούν και με μια πανάρχαια εκστατική τελετή.

Όσο για μας, τους σύγχρονους Αθηναίους, ας αφήσουμε πίσω μας τον Χειμώνα, ας φορέσουμε ένα φρέσκο στεφάνι από κισσό, ας ανοίξουμε τους ασκούς, ας πιούμε ένα ποτήρι κρασί, κι ας επικαλεστούμε το επερχόμενο βίαιο ξέσπασμα της Άνοιξης.

Και σ’ όλους εκείνους που θέλουν να σταλάξουν μες την καρδιά μας το βάρος και τη χολή μιας ανοίκειας ενοχής, ας απαντήσουμε με βακχική διάθεση και αφοπλιστική ειλικρίνεια:

«Είμαι ένα Τριώδιο που διαρκεί μια ολόκληρη ζωή, δίπλα μου χορεύουν φαλλοί σε διονυσιακούς ρυθμούς, ανάβουν καπνογόνα, ενώ ταυτόχρονα πάνω μου σπάνε τζάμια, σεξουαλικά ταμπού, ηθικά και θρησκευτικά διλήμματα. Μόνο τα θεσμικά διλήμματα δεν “σπάνε”, οπότε αναγκαστικά “σπάω” εγώ». [Ερωφίλη Κόκκαλη, «Είμαι το Ταφ», Lifo]

Καλά Φαλληφόρια, λοιπόν, Αθηναίοι!

«Ευοί Ευάν!», και του χρόνου να είμαστε γεροί, και πάντα «ιθύφαλλοι».

ΥΓ. Για όσους θέλουν να συμμετέχουν ενεργά, το ραντεβού είναι την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στις 12:30 μμ. στα σκαλάκια του Ηρωδείου.

ΥΓ. Όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες ας τις αναζητήσει στο labrys.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καθαρά Δευτέρα 2025: Τι ισχύει με την αργία και την αμοιβή της στον ιδιωτικό τομέα

Ρουμπίνη Λεονταρή: Για συνωμοσιολογικά σενάρια μιλά στην επιστολή παραίτησής της από την υπόθεση Καλογήρου – Τι λέει για την ανάρτηση Καρυστιανού

Πήλιο: 15χρονος κάρφωσε με στυλό συμμαθήτριά του – Είχε σπάσει το δάχτυλο συμμαθητή του μία ημέρα πριν

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φαλληφόρια 2025, Αθήνα, Διόνυσο,falliforia 2025, athina, dionyso