Φάμελλος: Την επόμενη μέρα δεν πρέπει να υπάρχει μόνο αρχηγός, αλλά και ομάδα – Οι επιλογές Κασσελάκη εξυπηρέτησαν το σχέδιο Μητσοτάκη

Ουκ ολίγες αιχμές κατά Κασσελάκη περιείχε η ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συντάχθηκε με το χρονοδιάγραμμα της εισήγησης της ΠΓ υπό το σκεπτικό πως αυτό θα δώσει χρόνο για την επανεκκίνηση του κόμματος και την ενεργοποίηση των οργανώσεων.

Ο πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έκανε σημείωσε ότι η μομφή επιδιώχθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη, επομένως «δεν μπορείς αν χάσεις να τη θεωρείς αντιδημοκρατική».

Καταδίκασε τις αναφορές σε

«κουκουλοφόρους», και «εκτροπή» όμως είπε ότι οι πολιτικές επιλογές Κασσελάκη είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και αυτές που οδήγησαν στην πρόταση μομφής.

Αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα σε «πολιτικές παλινωδίες», «παραβίαση των αποφάσεων του συνεδρίου», και «φαινόμενα προσωπικής υπερπροβολής» αλλά και «απαξίωσης της συλλογικότητας» προσθέτοντας μάλιστα πως «αυτές οι επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη εξυπηρέτησαν το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Αναμενόμενα, άφησε αιχμές και για τον δικό του «αποκεφαλισμό» από την θέση του προέδρου της Κ.Ο. ο οποίος όπως σημείωσε έγινε χωρίς εισήγηση της Π.Γ. και «χωρίς καμία αιτιολογία ή έλλειμα», αντιθέτως, είπε «η ΚΟ υπηρέτησε με συνέπεια αυτό το στόχο για 14 μήνες». Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την «προσπάθεια αλλοίωσης των χαρακτηριστικών μας με την πρόταση καταστατικών ρυθμίσεων -που ευτυχώς απορρίφθηκαν στην επιτροπή καταστατικού» σημείωσε ο κ. Φάμελλος με νόημα, «απέδειξαν την απόσταση του πρώην προέδρου από τις ιδέες μας αλλά και από τα χαρακτηριστικά του κόμματός μας».

«Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήθελε αυτό το κόμμα»

Πρόσθεσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν ήθελε αυτό το κόμμα, ένα άλλο ήθελε και για αυτό επανέφερε και την πρόταση αλλαγής του ονόματος όπως είχε γίνει και τον Φεβρουάριο με το ερωτηματολόγιο».

Παρέπεμψε και αυτός στη ρήτρα της εισήγησης λέγοντας πως «οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου οφείλουν να εκφράζουν, να εξασφαλίζουν και να εγγυώνται την ενότητα, τη συλλογικότητα. Αλλά και τις αξίες και τις ιδέες της αριστεράς. Και φυσικά να δεσμεύονται για το σεβασμό των συλλογικών οργάνων».

Και υπογράμμισε ότι την επόμενη μέρα δεν πρέπει να υπάρχει μόνο αρχηγός αλλά και ομάδα, με συνεκτικό πολιτικό σχέδιο, χωρίς τοξικότητα και «χωρίς αρχηγισμούς».

Αναλυτικά απόσπασμα της ομιλίας του:

«Το τελευταίο περιστατικό της μομφής σαφώς μας έχει πληγώσει. Κάναμε πολλές προσπάθειες να το αποφύγουμε. Πρέπει να είμαστε όμως ξεκάθαροι:

Η μομφή επιλέχθηκε και επιδιώχθηκε από τον πρώην πρόεδρο. Υποτιμώντας ότι αυτό θα είναι στίγμα για το κόμμα, υποτιμώντας τη δυνατότητα να φτάσουμε σε εκλογές από τη βάση, που τόσο συχνά ανέφερε αλλά δεν ήθελε να ακούσει τη γνώμη της. Και μάλιστα με τον ίδιο στη θέση του προέδρου μέχρι τις εκλογές νέας ηγεσίας.

Και αυτό κάνει ακόμα πιο υποκριτική την αντίδραση μετά το αποτέλεσμα της μομφής, γιατί μία διαδικασία την επιλέγουμε με βάση το καταστατικό και όχι αν μας συμφέρει το αποτέλεσμα ή όχι. Δεν μπορείς να ζητάς την υποβολή και ψήφιση μομφής και αν χάσεις να τη θεωρείς αντιδημοκρατική.

Όπως είναι και απαράδεκτοι και καταδικαστέοι οι χαρακτηρισμοί των «κουκουλοφόρων» και της «εκτροπής», δείγματα μίας άλλης κουλτούρας και νοοτροπίας εκ μέρους του.

Θεωρώ όμως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι πολιτικές επιλογές του πρώην προέδρου που οδήγησαν στην πρόταση μομφής.

Οι ασυνεπείς πολιτικές παλινωδίες, η αποσπασματικότητα, η παραβίαση των αποφάσεων του συνεδρίου, με τα παράλληλα φαινόμενα προσωπικής υπερπροβολής και απαξίωσης της συλλογικότητας, δεν μας στέρησαν μόνο ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές αλλά και οδήγησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη συρρίκνωση της απήχησής μας και στην κοινωνική απαξίωση.

Ο αποκεφαλισμός του προεδρείου της ΚΟ χωρίς εισήγηση της ΠΓ και χωρίς καμία αιτιολογία ή έλλειμα, και η προσπάθεια αλλοίωσης των χαρακτηριστικών μας με την πρόταση καταστατικών ρυθμίσεων -που ευτυχώς απορρίφθηκαν στην επιτροπή καταστατικού- απέδειξαν την απόσταση του πρώην προέδρου από τις ιδέες μας αλλά και από τα χαρακτηριστικά του κόμματός μας.

Δεν ήθελε αυτό το κόμμα, ένα άλλο ήθελε και για αυτό επανέφερε και την πρόταση αλλαγής του ονόματος όπως είχε γίνει και τον Φεβρουάριο με το ερωτηματολόγιο.

Δεν είναι μόνο ότι οι επιλογές του και η πρακτική του δεν αντιστοιχούν στο ρόλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Το σημαντικότερο που ενδιαφέρει και την κοινωνία, είναι ότι αυτές οι επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη εξυπηρέτησαν το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη που κάνει πάρτι εις βάρος της κοινωνίας. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ που εισπράττει από τη ρευστοποίησή μας.

Αυτό είναι το μείζον σύντροφοι και συντρόφισσες, ότι οι επιλογές του πρώην προέδρου ήταν σε αντίθεση με τις αξίες της αριστεράς και με τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Οφείλουμε να διατυπώσουμε σήμερα τον οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Να ξεπεράσουμε και τους δύσκολους μήνες που πέρασαν και το στίγμα της μομφής. Και να ξεπεράσουμε, με δημοκρατικούς όρους, την τοξικότητα που καλλιεργείται.

Η επανεκκίνηση του κόμματός μας απαιτεί έναν ΣΥΡΙΖΑ αξιόπιστο, σοβαρό, δυναμικό για να τον εμπιστευτεί η κοινωνία και να μπορέσει να στηρίξει τις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολιτών, να παίξει κεντρικό πολιτικό ρόλο ανατρέποντας τα σχέδια του συστήματος Μητσοτάκη.

Και αυτό πρέπει να εκφράζεται και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στις πολιτικές του πρωτοβουλίες κάθε στιγμή. Να κάνουμε επιτέλους πράξη και την Προοδευτική Συμμαχία. Και αυτή η συμμαχία να περιλαμβάνει όλους τους δημιουργικούς ανθρώπους της κοινωνίας και να αγκαλιάζει όλους τους ευάλωτους, όπως και τη νεολαία.

Η άποψή μου για τη διαδικασία του Συνεδρίου και των εκλογών προέδρου έχει εκφραστεί. Οφείλουμε όλες οι οργανώσεις μας να κουβεντιάσουν «ήρεμα και απλά» για την πολιτική μας πρόταση για την επόμενη ημέρα. Και αυτό προϋποθέτει ένα σοβαρό διάλογο στραμμένο στην πολιτική και με την ματιά και την σκέψη στο αύριο, που να καλεί όλο τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και όσους όσες έχουν αποτραβηχτεί και απογοητευτεί να συμμετέχουν.

Για αυτό και το χρονοδιάγραμμα του Συνεδρίου και των εκλογών πρέπει να δώσει χρόνο για την επανεκκίνηση του κόμματος και την ενεργοποίηση των οργανώσεων. Δεν μπορούμε να ακούμε τα μέλη μόνο όταν ψηφίζουν για πρόεδρο και να μην θέλουμε να συζητάνε πολιτικά οι οργανώσεις και να μη λειτουργούν. Αυτός είναι ο κίνδυνος των fast track διαδικασιών που προτείνουν επιτάχυνση των διαδικασιών.

Φυσικά και οι υποψηφιότητες μπορούν να τροφοδοτήσουν επιπλέον αυτό το διάλογο, αλλά όχι μόνο αυτές. Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σχέδιο.

Οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου οφείλουν να εκφράζουν, να εξασφαλίζουν και να εγγυώνται την ενότητα, τη συλλογικότητα. Αλλά και τις αξίες και τις ιδέες της αριστεράς. Και φυσικά να δεσμεύονται για το σεβασμό των συλλογικών οργάνων και των αποφάσεων αυτών, όπου εκεί είχαμε και τη μεγαλύτερη ασυνέπεια.

Δεν είναι και τόσο δύσκολο. Η ΚΟ υπηρέτησε με συνέπεια αυτό το στόχο για 14 μήνες.

Η επιλογή ηγεσίας και μαζί ενός συνεκτικού πολιτικού σχεδίου μας εξασφαλίζει ότι πέρα από το πρόσωπο θα υπάρχει και ομάδα. Που θα βάλει πλάτη την επόμενη ημέρα. Χωρίς παρατράγουδα, χωρίς τοξικότητα, αφού θα έχει ολοκληρωθεί δημοκρατικά η πολιτική συζήτηση. Θα είμαστε όλοι μαζί: χωρίς αρχηγισμούς, χωρίς ΕΓΩ, αλλά και χωρίς πολυφωνική παραφωνία, αυτό μας πλήγωσε.

Πρέπει να το διορθώσουμε τώρα, γιατί θα είμαστε αδικαιολόγητοι απέναντι στην κοινωνία αλλά και στην ιστορία της Αριστεράς».

Διαβάστε επίσης:

Δούκας: «Επίδειξη αλαζονείας από τον Ανδρουλάκη, υποτιμά τους συνυποψηφίους του»

Θεοχαρόπουλος: Σωστή η προϋπόθεση για σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις – Κανείς δεν θέλει να αποκλείσει κανέναν

Ραγκούσης: Η ρητορική περί «πραξικοπήματος» συνιστά de facto διάσπαση – Συνέδριο πριν την εκλογή για να μην συνεχιστεί ο διχασμός

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φάμελλος, Κασσελάκη, Μητσοτάκη,famellos, kasselaki, mitsotaki