Φιντάν: «Προτιμούμε συζήτηση “πακέτο” με την Ελλάδα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας»

Διαβουλεύσεις και αποφάσεις για τα ελληνοτουρκικά με «κλειστές πόρτες» θέλει η Τουρκία, κατά δήλωση του Χακάν Φιντάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε  εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με Τούρκους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε εκτενώς στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Στις συζητήσεις των δύο πλευρών, ο Φιντάν τονισε πως έχουν δώσει και οι δύο πλευρές έμφαση για συζήτηση «πακέτο» με την Ελλάδα για «όλα τα ζητήματα» και μέσω «μυστικής διπλωματίας».

«Εμείς

προτιμούμε να εξετάζουμε ως πακέτο όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων στο Αιγαίο, των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και των ζητημάτων που αφορούν στην τουρκική μειονότητα. Εμείς (σ.σ. η Τουρκία) προτιμούμε να τα εξετάζουμε όλα μαζί και, εάν είναι δυνατόν, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν βρίσκουμε σωστό να υπερ-πολιτικοποιούμε τα ζητήματα. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε, ειδικά στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας, τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία μπορεί να πολιτικοποιηθούν σε υπερβολικό βαθμό. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια θετική ατζέντα, με μια προσέγγιση win-win» ανέφερε αρχικά ο Φιντάν, ο οποίος πάλι έθιξε το ζήτημα «μοιρασιάς» στο Αιγαίο.

«Το Αιγαίο Πέλαγος, που είναι ένας επίγειος παράδεισος, πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή οικονομικής ευημερίας για τις χώρες μας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Μπορεί να γίνει αυτό; Μπορεί. Όταν υπάρξει η απαραίτητη ωριμότητα και από τις δύο πλευρές, πιστεύω ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί καταλήγοντας σε λύσεις» είπε.

Φιντάν για Κυπριακό: Η Τουρκία έχει ένα παρελθόν στο νησί και δεν αλλάζει

Στο Κυπριακό η Αγκυρα όπως δήλωσε, δεν αλλάζει στάση, θεωρώντας πως μόνη λύση είναι η λύση των δύο κρατών, χωρίς ωστόσο να αποκλείει εναλλακτικές «καλοπροαίρετες» λύσεις, που θα κινούνται -και πάλι- στην ίδια «εν τοις πράγμασι πραγματικότητα στο νησί».

«Το ιστορικό λάθος που διέπραξε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Κυπριακό ήταν να εντάξει την Κύπρο στην κατάσταση που είναι (‘‘με αυτό το χάλι’’). Αυτό ωθεί ορισμένα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λαμβάνουν συγκεκριμένες θέσεις. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα στο νησί. Η Τουρκία έχει ένα παρελθόν εκεί, οι Τούρκοι έχουν παρελθόν εκεί. Δηλαδή, υπάρχουν οι σφαγές που βιώθηκαν εκεί. Στη συνέχεια, υπάρχει η Ειρηνευτική Επιχείρηση. Μετά υπάρχει η θετική προσέγγιση της Τουρκίας στις προτάσεις που φέρνει η διεθνής κοινότητα. Υπάρχει το δημοψήφισμα του λαού στο νησί… Εμείς, λόγω αυτών των δεδομένων, δεν συνεχίζουμε το θέμα της λύσης με την ΕΕ, αλλά με τα Ηνωμένα Έθνη.

Όσο δεν υπάρχει υψηλή ένταση σε αυτό το θέμα, όσο υπάρχουν καλοπροαίρετες εργασίες, θεωρώ ότι η ΕΕ δεν θα θελήσει να εισέλθει σε μια περιοχή σοβαρής κρίσης, επιβαρύνοντας τα υπάρχοντα προβλήματα» σχολίασε ο Φιντάν, συμπληρώνοντας πως «εμείς εδώ είναι να δείξουμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε καλοπροαίρετες λύσεις. Θέλουμε λύση που να αντικατοπτρίζει την τρέχουσα, εν τοις πράγμασι πραγματικότητα στο νησί. Δηλαδή, εμείς δεν επιβάλλουμε καμία λύση. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός ότι εμποδίζουμε το δρόμο της Τουρκίας [προς την ΕΕ] είναι τελείως εκτός πραγματικότητας».

Διαβάστε επίσης:

Μπορέλ: «Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ»

Χαμάς: Σκοτώθηκε όμηρος μετά από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα – «Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του φέρνουν την πλήρη ευθύνη»

Ερντογάν: «Θαρραλέα απόφαση η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά των Νετανιάχου και Γκάλαντ»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φιντάν, Προτιμούμε, “πακέτο”, Ελλάδα,fintan, protimoume, “paketo”, ellada