Φωνές για ακύρωση του δημοψηφίσματος εντός του ΣΥΡΙΖΑ αν υπάρξει συμφωνία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις φαίνεται να εξελίσσονται στο παρασκήνιο τις τελευταίες ώρες προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στο «και πέντε» μετά τη λήξη του 2ου μνημονιακού προγράμματος και τη μη πληρωμή του ΔΝΤ.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει ερωτηματικά σχετικά με την τύχη του δημοψηφίσματος, για το οποίο πάντως το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός είπε ότι θα γίνει και το ίδιο επανέλαβε χθες, κι ενόσω ξεκινούσε

νέος κύκλος διαβουλεύσεων, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Επισήμως φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός επιμένει στο δημοψήφισμα και το «όχι» στη βάση της εκτίμησης ότι η ενίσχυση του όχι προσφέρει ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο, ωστόσο είναι πιθανό τις επόμενες ώρες ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων για νέα συμφωνία να ζυγίσει εκ νέου τα ενδεχόμενα.

Την τροποποίηση της κυβερνητικής στάσης σε «ναι» φάνηκε να προτείνει ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης με ανάρτηση στο τουίτερ όπου αναφέρει συγκεκριμένα: «Η κυβερνητική πρόταση για συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ και με λύση για το χρέος αλλάζει το τοπίο. Τώρα επείγει το Ναι στην πρόταση ‘’μέσα’’ κι ‘’έξω’’» [σ.σ. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε και με νεότερη ανάρτησή του στο τουίτερ διευκρινίζει ότι μιλάει για ναι στην κυβερνητική πρόταση για συμφωνία με τον ESM και εγκαλεί ως "συκοφάντες" όσους ερμήνευσαν την προηγούμενη ανάρτησή του ως "ναι" στο δημοψήφισμα].

Χθες, αρχικά κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για ακύρωση του δημοψηφίσματος ενώ μετά το αίτημα στον ESM για 2ετές πρόγραμμα υπήρξαν πληροφορίες από κοινοτικές πηγές ότι στο Eurogroup που κλήθηκε να εξετάσει το αίτημα οΓιανης Βαρουφάκης ανέφερε ότι αν υπάρξει συμφωνία τότε η κυβέρνηση θα δεχτεί είτε να αποσύρει το δημοψήφισμα είτε να τροποποιήσει τη θέση της σε «Ναι». Τα παραπάνω ενίσχυσαν την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση «το ξανασκέφτεται».

Το βράδυ σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του δημοψηφίσματος αν στο μεταξύ προκύψουν νέα δεδομένα όπως η επίτευξη συμφωνίας.

«Είναι πολιτικό θέμα, μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό η κυβέρνηση. Το δημοψήφισμα το προκηρύξαμε για να επιτύχουμε μία συμφωνία που θα εκπληρώνει κάποια κριτήρια».

Το σενάριο ακύρωσης του δημοψηφίσματος ή τροποποίησης της κυβερνητικής πρότασης σε «Ναι» στηρίζει και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου ο οποίος δήλωσε χθες το βράδυ πως «εάν υπάρξει συμβιβασμός, τότε μπορεί να βρεθούν διάφορες λύσεις, είτε να ακυρωθεί –όπως ζητούν- το δημοψήφισμα, είτε να αλλάξουμε και να ψηφίσουμε για το ‘ναι’ αντιθέτως».

Στην ίδια γραμμή και ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ανέφερε: «Όπως αποδείχθηκε ο χρόνος της διαπραγμάτευσης λειτούργησε εις βάρος μας. Θα μπορούσε το δημοψήφισμα να είχε γίνει νωρίτερα. Θα μπορούσε να είχε γίνει από τον Απρίλιο». Και πρόσθεσε: «Αν η επιλογή του λαού είναι το "ΝΑΙ" αυτό πρέπει να συνοδευτεί από την παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές».

Όχι στην ακύρωση

Ωστόσο, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ήδη εκδηλώθηκε υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και διεμήνυσε ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί επικαλούμενη συνταγματικό κώλυμα.

Επιπλέον, με δεδομένο το ότι η ακύρωση του δημοψηφίσματος ζητείται πιεστικά και από την πλευρά των δανειστών, οι αριστερές τάσεις του κόμματος και οι υποστηρικτές του «Όχι» το στηρίζουν μέχρι τέλους.

ΔημοψήφισμασυμφωνίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα