Φορολογικό: Χάνουν τα επιδόματα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες με το τεκμαρτό εισόδημα

Εκτός επιδομάτων και των εκπτώσεων σε φόρους, πετάει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το 2024 !

Ο λόγος είναι  ότι εξομοιώνει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα με το πραγματικό δηλωμένο εισόδημα στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η βάση δηλαδή του νέου τεκμαρτού θα ξεκινάει από 10.920 ευρώ τον χρόνο και φτάνει τα 14.196 ευρώ μετά από 12 χρόνια επαγγελματικής

δραστηριότητας, με αποτέλεσμα χιλιάδες επαγγελματίες να αποκλειστούν από την καταβολή μιας σειράς επιδομάτων όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα του ΟΠΕΚΑ , το επίδομα τέκνων, το επίδομα στέγασης ή ο ΕΝΦΙΑ.

Το ΥΠΕΘΟ εκτιμά ότι με αυτή την αλλαγή θα εξοικονομήσει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για άλλες δράσεις.

Έτσι λοιπόν τα επιδόματα από τα οποία θα κοπούν σε ένα μαγαζί βαθμό ή θα χάσουν τελείως οι επαγγελματίες είναι:

1. Επίδομα παιδιού: Το επίδομα παιδιού καταβάλλεται με βάση τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και την κατηγορία του ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος.

Στο νόμο προβλέπονται τρεις κατηγορίες οικογενειακού εισοδήματος και συγκεκριμένα
α) η πρώτη κατηγορία: έως 6.000 ευρώ,
β) η δεύτερη: από 6.001 ευρώ έως 10.000 ευρώ και
γ) η τρίτη: από 10.001 ευρώ έως 15.000 ευρώ.

Για τον προσδιορισμό της κατηγορίας οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους:

α) για την πρώτη κατηγορία οικογενειακού εισοδήματος σε 70 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 70 ευρώ για το δεύτερο και 140 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου,

β) για την δεύτερη κατηγορία σε 42 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου και

γ) για την τρίτη κατηγορία σε 28 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 28 ευρώ για το δεύτερο και 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου.

2. Επίδομα στέγασης: Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.

Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Το ποσό του επιδόματος στέγασης ορίζεται για τον δικαιούχο 70 ευρώ το μήνα και για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.

3. Μείωση 50% στον ΕΝΦΙΑ: Σήμερα ο ΕΝΦΙΑ περιορίζεται στο ήμισυ εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Για παράδειγμα, σήμερα επαγγελματίας με έξι χρόνια λειτουργίας, δηλώνει 5.000 ευρώ, έχει μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Με το νέο σύστημα το δηλωθέν εισόδημα θα είναι τουλάχιστον 10.920 ευρώ (τεκμαρτό). Εξαιτίας της αύξησης του εισοδήματος θα χάσει την έκπτωση.

Διαβάστε επίσης:

Φορολογία: Οι 22 αλλαγές που έρχονται από 1η Ιανουαρίου – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

Οίκος Fitch: Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η ψήφος εμπιστοσύνης – Η επόμενη μέρα της επενδυτικής βαθμίδας

Ο Άη Βασίλης έρχεται με… κοκτέιλ ακρίβειας – Τρόφιμα από χρυσάφι, αυξήσεις σε ΦΠΑ και Διόδια

Keywords
Τυχαία Θέματα